problema cheltuiala in avans 50% nedeductibila N50
-
problema cheltuiala in avans 50% nedeductibila N50
Buna ziua,
Se inregistreaza in intrari o asigurare RCA de 1740 ron pentru o perioada de 12 luni. La cont se trece 471 si N50. La inregistrarea in modulul de cheltuieli in avans se trec toate datele.
Programul face nota de intrare:
471=401 1740 (145ron*12 luni)
Nota de actualizare la inchidere luna:
613=471 145 ron, la calcul impozit pe profit o duce integral deductibila! Practic face abstractie de acel N50 pus la intrari, chiar daca este dusa in modulul de cheltuieli in avans direct din intrari, la validare.
Nu ar fi trebuit sa tina cont de N50 si sa duca 72.5 pe coloana de nedeductibile, gresesc eu undeva?
Multumesc!
Se inregistreaza in intrari o asigurare RCA de 1740 ron pentru o perioada de 12 luni. La cont se trece 471 si N50. La inregistrarea in modulul de cheltuieli in avans se trec toate datele.
Programul face nota de intrare:
471=401 1740 (145ron*12 luni)
Nota de actualizare la inchidere luna:
613=471 145 ron, la calcul impozit pe profit o duce integral deductibila! Practic face abstractie de acel N50 pus la intrari, chiar daca este dusa in modulul de cheltuieli in avans direct din intrari, la validare.
Nu ar fi trebuit sa tina cont de N50 si sa duca 72.5 pe coloana de nedeductibile, gresesc eu undeva?
Multumesc!
- balazse246
Re: problema cheltuiala in avans 50% nedeductibila N50
Nu, deoarece discutam despre alt meniu, si acolo programul nu stie ca doar partia ii deductibil.
S-ar putea realiza, daca in meniul in cauza, ar exista optiunea de a selecta.
S-ar putea realiza, daca in meniul in cauza, ar exista optiunea de a selecta.
-
Buna ziua,
Si cum inregistrati in modulul de cheltuieli in avans cand aveti o cheltuiala cu 50% deductibilitate (cum este cazul expus de mine mai sus)? Astfel incat sa va duca corect suma pe coloana de cgeltuieli nedeductibile de la calculul impozitului pe profit.
Multumesc!
Si cum inregistrati in modulul de cheltuieli in avans cand aveti o cheltuiala cu 50% deductibilitate (cum este cazul expus de mine mai sus)? Astfel incat sa va duca corect suma pe coloana de cgeltuieli nedeductibile de la calculul impozitului pe profit.
Multumesc!
- balazse246
Alta varianta decat un fisier excel, nu prea ai.
Mai poti incerca sa lucrezi cu analitice, dar nici aia nu ii intotdeauna o solutie.
Poti incerca ca sumele inregistrate pe cheltuiela sa il imparti in doua pozitii, si la una treci text "deductibil" si la una "nedeductibil" si cand este nevoie verifici fisa contului.
Mai poti incerca sa lucrezi cu analitice, dar nici aia nu ii intotdeauna o solutie.
Poti incerca ca sumele inregistrate pe cheltuiela sa il imparti in doua pozitii, si la una treci text "deductibil" si la una "nedeductibil" si cand este nevoie verifici fisa contului.
-
Multumesc de sugestie!
Ca mod de organizare, pare facil cel cu analitic deductibil/analitic nedeductibil si sa inregistrezi doua pozitii in modulul de cheltuieli in avans, asa poti verifica fiecare suma nedeductibila in fisa de cont, doar ca trebuie sa stai sa le treci tu de mana la nedeductibile in situatia de impozit/profit. La fel si la intrari, sa imparti suma in doua si sa o treci tu pe analiticele in cauza. Cand am vazut treaba asta cu N50, I, am crezut ca o sa o sa se lucreze minunat pe sintetice si o sa avem o lista a cheltuielilor nedeductibile, da' m'am trezit repede la realitate!
O solutie viabila ar fi fost cea in care softul sa te lase sa-ti creezi tu N50-tip_1,tip_2...tip_n si sa setezi un cont aferent cheltuielii nedeductibile, asa aveai:
N50-combustibil cont cheltuiala nedeductibila 6022.02 nedeductibil (si pe asta sa-ti dupa cei 50% nedeductibil)
N50-asigurari cont cheltuiala nedeductibile 613.02 nedeductibil
s.a.m.d.
Atunci stia si programul ce cheltuiala sa duca pe coloana de nedeductibile, dar aveai si o structura verificabila a cheltuielilor nedeductibile (aceasta fiind fisa de cont a analiticului nedeductibil), nu sa stai cu liste in excel.
Aceste tipare de nedeductibile ar trebui sa fie posibil de pus oriunde poti folosi un cont de cheltuiala.
Multumesc!
Ca mod de organizare, pare facil cel cu analitic deductibil/analitic nedeductibil si sa inregistrezi doua pozitii in modulul de cheltuieli in avans, asa poti verifica fiecare suma nedeductibila in fisa de cont, doar ca trebuie sa stai sa le treci tu de mana la nedeductibile in situatia de impozit/profit. La fel si la intrari, sa imparti suma in doua si sa o treci tu pe analiticele in cauza. Cand am vazut treaba asta cu N50, I, am crezut ca o sa o sa se lucreze minunat pe sintetice si o sa avem o lista a cheltuielilor nedeductibile, da' m'am trezit repede la realitate!
O solutie viabila ar fi fost cea in care softul sa te lase sa-ti creezi tu N50-tip_1,tip_2...tip_n si sa setezi un cont aferent cheltuielii nedeductibile, asa aveai:
N50-combustibil cont cheltuiala nedeductibila 6022.02 nedeductibil (si pe asta sa-ti dupa cei 50% nedeductibil)
N50-asigurari cont cheltuiala nedeductibile 613.02 nedeductibil
s.a.m.d.
Atunci stia si programul ce cheltuiala sa duca pe coloana de nedeductibile, dar aveai si o structura verificabila a cheltuielilor nedeductibile (aceasta fiind fisa de cont a analiticului nedeductibil), nu sa stai cu liste in excel.
Aceste tipare de nedeductibile ar trebui sa fie posibil de pus oriunde poti folosi un cont de cheltuiala.
Multumesc!
- balazse246
Si de ce nu incerci ca in loc de meniul "cheltuieli / venituri avans" sa folosesti meniul "intrari" pe tip "n", adica introduci pentru fiecare luna inregistrarea pe o pozitie cheltuiela, iar pe a doua cheltuiala in avans cu minus?
-
Multumesc pentru sugestie, dar asta ar insemna deja artificii peste artificii si nu la asta ma asteptam cand am optat pentru Saga. La o prima utilizare sumara, mi s-a parut foarte bine structurat si foarte inteligibil, dar cand intri in detalii, constati ca tre sa vii cu artificii pentru a lucra corect si "usor verificabil". Trebuie mentionat ca mai sunt si alte situatii cand este nevoie sa apelez la artificii.balazse246 scrie: ↑Lun Mar 17, 2025 9:06 pm Si de ce nu incerci ca in loc de meniul "cheltuieli / venituri avans" sa folosesti meniul "intrari" pe tip "n", adica introduci pentru fiecare luna inregistrarea pe o pozitie cheltuiela, iar pe a doua cheltuiala in avans cu minus?
Per total, programul este foarte bun, dar cu imbunatatirea catorva detalii cred ca ar fi si mai bun.
Eu tind sa cred ca se poate crea un tipar cu care se poate lucra eficient si/sau se pot aduce imbunatatiri programului pentru a se lucra eficient, fara sa stai cu liste si verificari peste verificari.
Fiind la inceput cu Saga, incerc sa formez un mod de lucru care sa permita o automatizare si sa permita o verificare usoara in orice moment, nu sa am enspe cazuri particulare pentru care sa fac liste ca sa-mi amintesc ce trebuie sa fac in fiecare caz.
Dupa ce voi constata suficiente lucruri care ar putea fi imbunatatite, probabil voi trimite o lista cu sugestii catre Saga, sunt ale programe care fac aceste maruntisuri pe care Saga nu le face, lucruri care iti permit sa lucrezi corect si eficient, fara sa fii nevoit sa faci artificii.
Multumesc!
- balazse246
Sa ne zici si noua de noutati. 

Putem sa inregistram ca si contract in meniul "intrari" , chiar daca e doar polita de asigurare? Cheltuiala directa, fara 471...ca sa poata fi inregistrata cu 50% nedeductibil...balazse246 scrie: ↑Lun Mar 17, 2025 9:06 pm Si de ce nu incerci ca in loc de meniul "cheltuieli / venituri avans" sa folosesti meniul "intrari" pe tip "n", adica introduci pentru fiecare luna inregistrarea pe o pozitie cheltuiela, iar pe a doua cheltuiala in avans cu minus?
Simplu!dumitrescug618 scrie: ↑Lun Mar 17, 2025 3:03 pm Buna ziua,
Multumesc!
Noi folosim conturi analitice.
Pentru toate cheltuielile la care se aplica deducerea limitata la 50%, am creat cate un cont analitic cu analiticul .5 (6022.5; 6024.5, 613.5, 635.5, etc.).
Pentru toare inregistrarile care implica deduceri limitate, la contul de cheltuiala, folosim analiticul respectiv.
Inclusiv in macheta de cheltuieli in avans, la contul de cheltuiala trecem analiticul respectiv cheltuieli.
La intrarile pe baza de receptii completam contul respectiv, iar de cele mail multe ori, SAGA imparte corect cheltuiala la deduceri.
In macheta de calcul al impozitului pe profit, pentru conturile pentru care SAGA nu completeaza, sau completeaza gresit suma din coloana de cheltuieli nedeductibile, adaugam/inlocuim suma nedeductibila fiscal.
Succes!
Eugen Pintea
- balazse246
Pentru negreac67
Mai degraba pe tip "n" (si nu "contract") si daca il inregistrezi pe 6xx, atunci va fi luat in calcul, dar acum tu stii daca il poti trece toata cheltuiala pe anul curent.
Mai degraba pe tip "n" (si nu "contract") si daca il inregistrezi pe 6xx, atunci va fi luat in calcul, dar acum tu stii daca il poti trece toata cheltuiala pe anul curent.