compensare zile lucrate in zi libera

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
petrescum244

compensare zile lucrate in zi libera

#1 Mesaj de petrescum244 »

Buna seara!
Cine ma poate ajuta: legat de compensarea zile de sarb.legala
Intampin o problema legata de pontaj, vizavi de statul de plata! Am un salariat care a lucrat in ziua de 24.01.2024 8 ore, si vrea recuperare in luna februarie(pe baza de cerere).
Prima problema ar fi: -in luna ianuarie in pontaj trebuie sa apara pe 24.01.2024 prezenta,si in stat sa nu i se plateasca ziua, iar in februarie in pontaj sa apara ca zi de recuperare, si sa i se plateasca ziua?
In pontaj cum se trece ziua de recuperare??? Nu apare nici unde 8 ore recuperare.

tomac

Re: compensare zile lucrate in zi libera

#2 Mesaj de tomac »

Prima problemă - da, trebuie să apară în pontaj și trebuie să i se plătească ziua lucrată. I se plătește normal 100%. Dacă nu primea liber i se plătea ziua plus o indemnizație compensatorie egala cu 100% din salariul cuvenit pentru acea zi. Cu alte cuvinte i se plăteau dublu acele lucrate în zi liberă.
A doua problemă - se trece zero la ore lucrate - ziua se plătește.
Evidența orelor lucrate exact asta este o evidență a orelor, orele se exprimă în cifre nu altfel. Așa că dacă nu a lucrat i se trec zero ore lucrate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

petrescum244

#3 Mesaj de petrescum244 »

Deci sa inteleg daca in luna ianuarie, apare platita cu un nr.de 168 ore(adica cu 8 ore in plus lucrate in ziua de 24.01),fata de 160 ore cat are luna anuarie nu i nici o problema
.Iar in februarie cand a efectuat recuperarea o voi plati cu toate orele din luna 168 ore, ca si cand a fost prezenta.Diferenta face doar pontajul.
Sper ca am inteles bn.!! Cu respect, va multumesc din suflet ptr.lamurire si va urez o zi buna!!!!

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Da.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

costachet

#5 Mesaj de costachet »

Buna ziua, un salariat la o companie privata participa la procesul electoral , solicita ZXI LIBERA PLATITA de la angajator pentru ziua urmatoare zile electorale confor OUG 1 / 2025 ART 8 ALIN 13 , in actul normativ nu este mentionat ca angajatorul este OBLIGAT sa-i acorde aceasta zi ...cum pontez ziua lipsa?

o platesc sau absenta motivata?

o opinie ?

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

Termenul „pot beneficia” indică o posibilitate, nu o obligație automată pentru angajator. Dacă nu există o reglementare în contractul colectiv de muncă / regulamentul intern care să prevadă clar acest drept, angajatorul poate refuza ziua liberă plătită, motivat.
Daca firma acceptă solicitarea, atunci ziua se pontează ca zi liberă plătită sau să se ceară o dovadă a participării (ex. numire în secția de votare)
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

costachet

#7 Mesaj de costachet »

Buna ziua, are adeverinta emisa de catre primarie ca a fost membru in comisie

costachet

#8 Mesaj de costachet »

Multumesc de parere

Scrie răspuns