Buna ziua,
va rog mult sa ma ajutati sa-mi lamuresc urmatoarea situatie:
Firma platitoare de tva la trimestru
Face o achizitie din Franta in 20.05.2025
Am primit factura azi si am depus azi 13.06.2025 D700 cu modificarea perioadei fiscale la luna
Pe recipisa de transmitere apare: Nu exista erori de validare / Atentionare - urmeaza sa fie prelucrat de organul fiscal competent
Am verificat vectorul fiscal si deja apare ca platitor de tva lunar incepand cu 1 iunie 2025
Depun:
1 - D300 Rd 5/5.1/20/20.1 pentru lunile aprilie + mai cu termen 25 .06.2025
2 - D390 cu termen 25.06.2025
3 - trebuie sa depun D406 pentru aprilie + mai pana in 30 iunie 2025 ?
4 - Incepand lu luna iunie voi depune D406 lunar ?
5 - sa ma astept la amenda pentru ca nu am depus D700 in termen de 5 zile de la AIC ?
multumesc mult
Modificare perioada fiscala tva ca urmare AIC
-
Re: Modificare perioada fiscala tva ca urmare AIC
D406 urmeaza aceeasi perioada de depunere cu decontul de TVA (daca firma este platitoare de TVA) iar daca nu este platitoare de TVA termenul urmeaza perioada declaratiei 100
1. Depuneti D300 pentru cele 2 luni (corect)
2. D390 se depune la data la care a fost inregistrata AIC (D390 se depune lunar la orice achizitie intracomunitara, chiar dacă perioada fiscală este trimestrială.)
5. Nu primiti nicio amenda.
Nu inteleg de ce inca ANAF nu face un sistem in care daca esti la Trimestrul cu TVA si depui o D390 (nu pentru servicii) ci pentru bunuri, nu schimba automat perioada fiscala....ci trebuie ca noi sa feacm acest lucru.
Nu sunt foarte familiarizat cu "interpretarea limbajului lemnos" din Codul fiscal, numai ca art. 322 al. 6 spune ceva:
„Persoana impozabilă care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri, cu excepția unei achiziții de mijloace de transport noi sau de produse accizabile, își modifică perioada fiscală și devine plătitor de taxă lunar, începând cu luna următoare celei în care a avut loc achiziția intracomunitară.”
Undeva printre randuri pare ca ANAF ar trebui sa faca acest pas automat, dar se jeneaza. Nu spune clar "Persoana impozabila isi modifica - PRIN DEPUNEREA UNEI DECLARATII PRIVIND MODIFICAREA VECTORULUI FISCAL - perioada fiscala si devine..." De cand m-am imprietenit cu AI am inceput sa AM (sic!)
1. Depuneti D300 pentru cele 2 luni (corect)
2. D390 se depune la data la care a fost inregistrata AIC (D390 se depune lunar la orice achizitie intracomunitara, chiar dacă perioada fiscală este trimestrială.)
5. Nu primiti nicio amenda.
Nu inteleg de ce inca ANAF nu face un sistem in care daca esti la Trimestrul cu TVA si depui o D390 (nu pentru servicii) ci pentru bunuri, nu schimba automat perioada fiscala....ci trebuie ca noi sa feacm acest lucru.
Nu sunt foarte familiarizat cu "interpretarea limbajului lemnos" din Codul fiscal, numai ca art. 322 al. 6 spune ceva:
„Persoana impozabilă care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri, cu excepția unei achiziții de mijloace de transport noi sau de produse accizabile, își modifică perioada fiscală și devine plătitor de taxă lunar, începând cu luna următoare celei în care a avut loc achiziția intracomunitară.”
Undeva printre randuri pare ca ANAF ar trebui sa faca acest pas automat, dar se jeneaza. Nu spune clar "Persoana impozabila isi modifica - PRIN DEPUNEREA UNEI DECLARATII PRIVIND MODIFICAREA VECTORULUI FISCAL - perioada fiscala si devine..." De cand m-am imprietenit cu AI am inceput sa AM (sic!)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
multumesc mult
weekend placut
weekend placut
-
mai am o rugaminte
la generarea declaratiei D406 pentru perioada aprilie+mai apare urmatoarea eroare
E: Header (1) sectiune HeaderComment (1)
eroare regula: HeaderComment: Tipul declaratiei T nu corespunde cu perioada declarata: 4.2025 - 5.2025
am ales ca date: inceput 01.04.2025 sfarsit 31.05.2025
la Tip declaratie - declaratie trimestriala (daca aleg lunara apare tot eroare cu L in loc de T)
statut tva - persoana impozabila cu tva la incasare
trebuie sa setez ceva anume ?
trebuie sa fac 2 declaratii D406 aprilie si D406 mai ? in cazul asta termenele de depunere care sunt?
la generarea declaratiei D406 pentru perioada aprilie+mai apare urmatoarea eroare
E: Header (1) sectiune HeaderComment (1)
eroare regula: HeaderComment: Tipul declaratiei T nu corespunde cu perioada declarata: 4.2025 - 5.2025
am ales ca date: inceput 01.04.2025 sfarsit 31.05.2025
la Tip declaratie - declaratie trimestriala (daca aleg lunara apare tot eroare cu L in loc de T)
statut tva - persoana impozabila cu tva la incasare
trebuie sa setez ceva anume ?
trebuie sa fac 2 declaratii D406 aprilie si D406 mai ? in cazul asta termenele de depunere care sunt?
Depinde cum ati depus D406 pana cum
Solutia ar fi sa depunti D406 pentru fiecare luna in parte (modificati perioada din trimestrial in lunar)
Solutia ar fi sa depunti D406 pentru fiecare luna in parte (modificati perioada din trimestrial in lunar)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
a fost la trimestru
voi depune separat pentru cele 2 luni
multumesc mult
voi depune separat pentru cele 2 luni
multumesc mult