SAF-T - declaratia 406

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Scrie răspuns
calina82

Re: SAF-T - declaratia 406

#301 Mesaj de calina82 »

La coloana tip taxa la taxe salarii la Registrul jurnal lasam valorile cu 0 ( cum se generaza automat) sau selectam codul din nomenclator? La fel si la impozit micro/ profit

tomac

#302 Mesaj de tomac »

Da
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dutue807

#303 Mesaj de dutue807 »

balazse246 scrie: Lun Iun 16, 2025 1:03 pm Daca ai vanzari atat cu numerar, cat si POS, atunci la clientul fictiva pastrezi contul generat de programul (ex: 4111.12345), iar incasarea il faci manual pe 5311/5125.
La clientul fictiv nu trebuie completat coloana cu CIF/CNP.
Buna ziua dle Balazse !

Am facut un test conform celor indicate de Dvoasta , si daca definim clientii fictivi cu 4111.yyyy , in saf-t - master file - clienti , acestia se duc pe cod 0400xx. Ori conform ghid , acestia trebuie sa apara pe cod 080000(13 de 0). ( 04 se foloseste pentru clienti neidentificati prin cnp dar pentru care se emit fact : ex comert online ) .Ori in cazul z-ului , nu se emite factura pentru fiecare Bf
Desi solutia oferita de d-voasta pentru inregistrare rap Z este una eleganta , din punct de vedere al preluarii in SAF-t consider ca nu respecta recomandarea din ghid.
Deasemenea , solutia D-voasta rezolva problema referitoare la reconcilierea intre " clienti " si " incasari " in saf t

balazse246

#304 Mesaj de balazse246 »

Pentru dutue807
Daca metoda oferita nu este conform SAF-T, atunci trebuie discutat cu echipa Saga, deoarece doar ei pot oferii crea modificari.
Daca ai noutati sa ne anunti si pe noi.

dutue807

#305 Mesaj de dutue807 »

balazse246 scrie: Lun Iun 23, 2025 10:03 am Pentru dutue807
Daca metoda oferita nu este conform SAF-T, atunci trebuie discutat cu echipa Saga, deoarece doar ei pot oferii crea modificari.
Daca ai noutati sa ne anunti si pe noi.
Desigur ca voi anunta ce solutie imi da echipa de la SAGA !

Acum , 3 lucruri pe care le-am observat ,( sper ca nu este numai la mine aceasta situatie)si pe care vreau sa vi le supun atentiei :

1:La o Societate platitoare de TVA (TVA la incasare ), daca pentru facturile de la furnizori ( fara TVA la incasare , ex : Orange ) , lasam bifa pusa automat de program pe TVA I , in saf-t acele facturi sunt preluate pe codul 301301 - Achiz. de la furnizori care aplica TVA la incasare 19% cea ce nu este corect atat din punct de vedere al corelatiei cu D300 cat si din punct de vedere al descrierii
nota : 6xx / 401.xxx taxa debit = 301301

In schimb , daca scot bifa de la TVA I , in saf-t imi duce acele facturi pe cod 301101 - Achiz. de bunuri si serv. taxabile cu cota de 19%, altele decat importurile si cele ........corespondent rand 24 din d300 . In acest fel , se reconcilieaza sumele din SAF-T cu sumele din D300
Problema este ca la jurnalele de cumparari ,la rubrica operatiuni exigibile -> tVA imi preia peste tot 0 . Ori in situatia in care este pusa bifa pe TVA I si factura respectiva era achitata la Fz , in jurnal de cumparari , imi ducea TVA exigibil pe coloana respectiva .

2: Pentru rapoartele Z introduse prin metoda indicata de SAGA - clienti fictivi cu cont 5311/5125 , operate prin iesiri unde se genereaza nota 5311/5125-704 , in SAF-T , in source documents -> Payment , rapoartele Z incasate prin 5125 nu sunt preluate . Pentru a fi preluate in aceasta sectiune ,la configurare societati ->conturi automate , la conturile de banca trebuie trecut manual contul 5125 . Astlef va fi preluat in SAF-T . Asta daca este vreun coleg care are aceasta spetza ( sper ca nu este decat la mine o anomalie )

3: La planul de conturi , la conturile de banca , dupa actualizarea planului de conturi , conturile de banca sunt actualizate cu "B"bifunctional . ori acestea trebuie sa fie conturi de activ . Dupa ce le modific manual , daca dau actualizare , mi le duce inapoi pe B . Ca si info ,pentru colegi sa verifice ( sper sanu fie decat la mine o anomalie )

Seara frumoasa !

tudosien

#306 Mesaj de tudosien »

Referitor la pct.3 contul 512 este un cont bifunctional. "Soldul debitor reprezintă disponibilitățile în lei și în valută, iar soldul creditor creditele primite."-Ordin 1802/2014 actualizat.

balazse246

#307 Mesaj de balazse246 »

Pentru tudosien
Ii drept ca 512 este bifunctional, dar 5121 este cont de activ si asa ar trebui sa apara si in program.

dutue807

#308 Mesaj de dutue807 »

Eu le-am modificat in planul de conturi , numai ca trebuie sa am grija cand dau actualizare conturi , sa le repun pe activ
Nu v-am uitat cu raspunsul referitor la inregistrarea Z-urilor prin 4111 vs 5131/512x , dar nu am primit nici un raspuns de la echipa Saga . Daca primesc si nu va fi prea tarziu , va anunt !

Seara placuta !

dutue807

#309 Mesaj de dutue807 »

Doar ca si info ,in fisierul XML generat din program , la tipurile de taxe , descrierile sunt preluate eronat , exemplu pentru tax type 120 , preia achiz . intracom in loc de impozit pe venit
Am transmis echipei saga aceasta problema , asteptam rezolvare

<nsSAFT:TaxTable>
<nsSAFT:TaxTableEntry>
<nsSAFT:TaxType>120</nsSAFT:TaxType>
<nsSAFT:Description>Achiz. intracomunit. de bunuri pentru care cump. este ob. la plata TVA (taxare inversa) 19% altele decat achiz. intracomunit pt. care</nsSAFT:Description>
<nsSAFT:TaxCodeDetails>
<nsSAFT:TaxCode>000000</nsSAFT:TaxCode>
<nsSAFT:Description>Achiz. intracomunit. de bunuri pentru care cump. este ob. la plata TVA (taxare inversa) 19% altele decat achiz. intracomunit pt. care</nsSAFT:Description>
<nsSAFT:TaxPercentage>19.00</nsSAFT:TaxPercentage>
<nsSAFT:BaseRate>1.0000</nsSAFT:BaseRate>
<nsSAFT:Country>RO</nsSAFT:Country>
</nsSAFT:TaxCodeDetails>
</nsSAFT:TaxTableEntry>
<nsSAFT:TaxTableEntry>
<nsSAFT:TaxType>411</nsSAFT:TaxType>
<nsSAFT:TaxCodeDetails>
<nsSAFT:TaxCode>000000</nsSAFT:TaxCode>
<nsSAFT:TaxPercentage>19.00</nsSAFT:TaxPercentage>
<nsSAFT:BaseRate>1.0000</nsSAFT:BaseRate>

dutue807

#310 Mesaj de dutue807 »

Buna ziua !

Pentru o firma platitoare de TVA ( indiferent daca este lunara sau trimestriala definita ) , in gl Entries , la liniile corespunzatoare platilor , 5121x - 4111xyyy , Coloanele CustomerID si SupplierID , imi preia codul societatii raportoare iar la transactionline/ customerId = cod fiscal client respectiv supplierid=0

Am facut un test , pentru acceasi societate , aceleasi inregistrari dar ca fiind neplatitoare de TVA . In acest caz Coloanele CustomerID= cod fiacal client si SupplierID =0 , transactionline/ customerId = cod fiscal client respectiv supplierid=0 , cea ce este ok

Am facut verificare cu societate nou creata , platitoare de TVA , problema persista .
Am instalat Saga pe o alta statie , definit firma noua , problema persista

Este vreo particularitate pentru platitorii de TVA ? prin ghid ANAf nu imi aduc aminte sa fi vazut diferentiere intre platitori si neplatitori

Multumesc anticipat !

Scrie răspuns