casa de marcat - chiosc ziare

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
hadtipopr

casa de marcat - chiosc ziare

#1 Mesaj de hadtipopr »

Buna, va rog sa nu aruncati cu pietre si daca doriti sa ma ajutati cu urmatoarea speta : mai sunt exceptate de la casa de marcat chioscurile de ziare si reviste (vorbim de un PFA) ?
1. In cazul in care sunt exceptate ,ce document justificativ trebuie sa se intocmeasca pentru incasarile cash? registru de casa/registru incasari si plati zilnic, monetar etc.
2. In cazul in care, pe langa ziare si reviste, se vand si alte produse,cum ar fi produse avon/oriflame, produse alimentare etc, se mai incadreaza la exceptii? si daca da, va rog sa imi spuneti si aici ce documente trebuiesc intocmite pentru incasarile cash.

Multumesc!

tomac

Re: casa de marcat - chiosc ziare

#2 Mesaj de tomac »

Vedeți aici - art.2 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/17431
Vânzarea de ziare și reviste este scutită de utilizarea casei de marcat dacă se realizează prin distribuitor autorizat. Așadar dacă PFA este distribuitor autorizat al acelor ziare/reviste, da este scutit. Altfel nu.
În cazul dvs eu zic că nu există scutire, mai ales că se vând și alte produse. Chiar dacă vânzarea de reviste și ziare este scutită ea ar trebui să fie exclusivă.
Așa orice magazin ar vinde un ziar și o mie de alte produse pe lângă și ar spune că nu are nevoie de casă de marcat că el vinde ziare și câteva produse.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

hadtipopr

#3 Mesaj de hadtipopr »

multumesc mult de raspuns !

petrescum244

#4 Mesaj de petrescum244 »

Buna seara!
In cazul unei gradinite particulare acreditata prin Min.Educatiei, este obligatorie casa de marcat sau POS ???
Emitem facturi parintilor, si o parte dintre ei platesc prin banca si o parte in numerar. Noi la cei care platesc numerar le-am emis chitanta. Este corect???
Va multumesc!!!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Vedeți aici - art.2 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/17431
Vă regăsiți în una din excepțiile de la acel articol? Sunteți organizați ca societate comercială? Dacă sunteți societate comercială și nu vă regăsiți la acel articol, da, aveți nevoie de casă de marcat. La fel, dacă sunteți persoană juridică înregistrată la ONRC, oferirea posibilității plății cu card sau altă metodă modernă este o obligație.

petrescum244

#6 Mesaj de petrescum244 »

Buna seara!
D-l Tomac, nu suntem soc.com., suntem gradinita(acreditata de Min.Inv. si chiar o parte finantata de Primaria sect.), care functioneaza pe langa un ONG.
Suntem infiintati in baza unui Ordin, si inscrisi in Registrul Organizatiilor si Fundatilor.
La inceput eram scutiti, dar am inteles acum( din surse nu prea sigure) ca am fi obligati sa avem casa de marcat si POS( incepand cu 2026), daca se incaseaza de la pers.fizice (contrib.parintilor).
Oricum va multumesc ptr.indrumare!!

tomac

#7 Mesaj de tomac »

POS da. Casă de marcat mă îndoiesc. Ar fi obligatorie dacă activitatea respectivă este clasificată ca fiind activitate economică.

Scrie răspuns