D205

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
stane706

Re: D205

#16 Mesaj de stane706 »

Buna ziua,
se poate depune D205 sau urmeaza sa mai fie actualizata?
Multumesc,

septimiuv

#17 Mesaj de septimiuv »

Se poate dacă reinstalezi ultima actualizare sau folosești Web.

bojinovicif

#18 Mesaj de bojinovicif »

Am actualizat SAGA adineauri. Dupa nume si CNP, apare corect valoarea pe campul 7 pt dividendele distribuite (cf H-AGA pentru 2024, bineinteles), dar la urmatorul camp "dividende platite" apare 0. Programul SAGA nu trebuia sa inregistreze cumulat suma platita in timpul anului? Plata facuta din banca in cont contabil 457.

In declaratie apare astfel: Imagine

tudosien

#19 Mesaj de tudosien »

Saga stie sa duca in D205 datele daca se procedeaza la introducerea distribuirii/platii dividendelor cum spune la manual:https://manual.sagasoft.ro/sagac/topic-271-declaratia-205.html.

bojinovicif

#20 Mesaj de bojinovicif »

Multumesc. Am completat cum apare in manual, dar mi-a dublat suma in jurnalul de banca in care era deja inregistrata plata. D205 apare perfect acum dar trebuie sa corectez in jurnalul de banca.

madarm

#21 Mesaj de madarm »

S-a semnalat aici o anomalie. D205 trece automat un procent de 8% (ultima linie din formular, dreapta), deși dividendele sunt calculate corect cu 10%. Cum se poate corecta asta?

tomac

#22 Mesaj de tomac »

Actualizând programul.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

timara763

#23 Mesaj de timara763 »

Buna ziua, in declaratia 205, == 29. Venituri din cedarea folosintei bunurilor, ==in casuta 8. se trece garantia platita conform contract (a fost virata in 2025 aceasta garantie, am inregistrat in 2678.analitic) multumesc

tomac

#24 Mesaj de tomac »

Nu. Ea nu este chirie. Nu ați reținut impozit din acea garanție.

timara763

#25 Mesaj de timara763 »

Multumesc frumos pentru raspunsul dvs.domnul ,,tomac" m-au dus in eroare la call center anaf unde raspunsul a fost ca la casuta 8./suma garantie pentru plata chirie stabilita prin contract se trece garantia care a fost achitata prin virament conform contract de inchiriere .

tomac

#26 Mesaj de tomac »

Aș dori să aduc o mică precizare: coloana aceea se completează doar dacă garanția plătită a fost utilizată pentru plata chiriei. Adică dacă acea garanție a fost executată de proprietar. În acest caz nu exista reținere la sursă și este în sarcina proprietarului să declare impozitul pentru acea sumă.
Dacă nu a fost utilizată pentru plata chiriei NU se va completa acolo.
În acest sens este relevant art.84^1 din codul fiscal, alin.8

"Prin excepție de la prevederile alin. (3)-(6), în situația în care venitul brut este plătit exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal are obligația să stabilească venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut, precum și să calculeze și să plătească impozitul pe venit. Impozitul anual datorat se stabilește prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul legal de depunere prevăzut la art. 122 alin. (3)."

lupus

D205

#27 Mesaj de lupus »

Buna ziua,
Am o problema cu completarea D 205. Am la cap. 8- dividente, casuta 7 valoarae bruta a dividentelor distribuite in 2025, in casuta 8 este o valoare care nu stiu ce contine( ce sume sunt cumulate in ea) deoarece nu sunt nici brutul, nici netul, nici impozitul, casuta 9 este valoarea bruta a dividentelor( din nou), iar casuta 10 impozitul platit. Doresc sa stiu ce sunt valorile din casuta 8, specificatii: ,, Pierdere/ dividente platite'', pentru o completare corecta a declaratiei.

gheorghei642

#28 Mesaj de gheorghei642 »

Potrivit pct.10 la Instructiuni privind completare formularului 205 - Ordin PANAF Nr.102/22.01.2025, in col.4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, totalul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contrcat, intr-un an fiscal.
Garanția depusă la începutul contractului nu este impozabilă atat timp cat este mentinul rolul de asigurare.
Garantia devine venit impozabil (brut) doar în momentul în care este utilizată pentru plata chiriei.
Excepție de la regula reținerii la sursă:
Dacă chiriașul este o societate, acesta are obligația de a reține și plăti impozitul de 10% în numele proprietarului pentru plățile lunare. Conform Codului Fiscal, reținerea la sursă nu se aplică pentru sumele reprezentând garanții utilizate pentru plata chiriei, In acest caz (specific), responsabilitatea calculării, declarării și plății impozitului revine direct proprietarului (persoană fizică) prin depunerea Declarației Unice la ANAF, nu plătitorului de venit (chiriașului).

tomac

#29 Mesaj de tomac »

@lupus - acolo se preiau sumele date în plată ca dividend acționarilor și înregistrate în 457. Verificați fișa lui 457.

brinzeia757

#30 Mesaj de brinzeia757 »

Buna ziua,
La mine in coloana de dividende brute se preia corect suma, in coloana de impozit se preia corect suma, in schimb la dividende platite se preiau si sumele platite in ianuarie. Deci eu cand platesc dividendele ma duc tot la intrari si dau plata prin banca. Pentru ca P.V este din decembrie si plata cu data de ianuarie o considera platita tot in decembrie. In schimb daca fac plata direct din banca ies bine sumele.

Scrie răspuns