Factura externa transport marfa

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
hantm

Factura externa transport marfa

#1 Mesaj de hantm »

Buna ziua,suntem firma de transport cod de tva valabil si emitem facturi de transport marfa pentru firme din UE( Germania, Austria) coduri tva valabile verificate in vies , in programul saga la iesiri valuta selectez la tip opetatiune S scutit cu drept de deducere si pe factura la tva trec neimpozabil in Romania ? O campanie din Austria mi -a solicitat sa trec taxare inversa ( reverse charge ) cum este corect sa trec pe factura la coloana de tva ?
va multumesc

paturcai

Re: Factura externa transport marfa

#2 Mesaj de paturcai »

1. Taxare Inversă (Reverse Charge)
Aceasta este formularea corectă și obligatorie pentru serviciile de transport intracomunitar prestate între două entități înregistrate în scopuri de TVA în state membre diferite.
• Regula de bază: Locul prestării serviciului se consideră a fi locul unde este stabilit beneficiarul (conform Art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal).
• Mecanism: Deoarece locul prestării este în țara clientului, dumneavoastră (prestatorul) nu colectați TVA. Obligația plății taxei revine beneficiarului, care va face „taxare inversă” în țara lui.
• Mențiune obligatorie: Pe factură trebuie să apară sintagma "Taxare inversă" (sau în engleză, "Reverse charge"), conform Art. 319 alin. (20) lit. n) din Codul Fiscal.
• Raportare: Se declară în rubrica de „Livrări intracomunitare de servicii” în Declarația 390

2. Scutit cu drept de deducere
Această formulare se folosește, de regulă, pentru alte tipuri de operațiuni, nu pentru serviciile B2B (business-to-business) intracomunitare standard.
• Când se folosește: Se aplică în principal pentru exporturi (transport către o țară non-UE, cum ar fi Elveția sau SUA) sau pentru transporturi legate direct de exportul de bunuri (Art. 294 din Codul Fiscal).
• Diferența conceptuală: „Scutit” înseamnă că operațiunea este în sfera de aplicare a TVA în România, dar statul decide să nu aplice taxă (0%) pentru a încuraja exporturile. „Taxare inversă” înseamnă că operațiunea nu este impozabilă în România, deoarece locul impozitării este în alt stat.
• Exemplu: Dacă transportați marfă din București la Chișinău (Republica Moldova), atunci factura va fi „Scutit cu drept de deducere conform Art. 294”.

Treceti pe factura (ca sa fie mai smechera):
• RO: Taxare inversă conform Art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal. Beneficiarul este persoana obligată la plata TVA conform Art. 196 din Directiva 2006/112/CE.
• EN: Reverse charge according to Art. 196 of Council Directive 2006/112/EC. VAT to be settled by the recipient.

In SAGA alegeti "T" si nu treceti TVA-ul (la cota de TVA treceti ZERO, cifra zero)
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

hantm

#3 Mesaj de hantm »

Va multumesc !

giurici82

#4 Mesaj de giurici82 »

Buna ziua,
am un tranportator care a dus marfa pentru noi in Italia; mi-a facturat in euro cu tva si saga mi-a dus factura la furnizori externi dar fara tva;
cum pot remedia sau inregistra corect factura? mentionez ca inclusiv plata am facut-o in euro
Multumesc,

tomac

#5 Mesaj de tomac »

@giurici82 - NU mai postați aceeași întrebare de mai multe ori. Este suficient o singură dată.
Vi s-a înregistrat fără TVA pentru că așa a fost transmisă prin SPV. Ați verificat ce ați primit prin SPV și este cu TVA?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ciotlausi

#6 Mesaj de ciotlausi »

Buna ziua, o Firma inregistrata ca platitor tva efectueaza transport marfa pentru firme din UE. Pt firmele beneficiare din UE inregistrate ca platitoare de tva se factureaza cu taxare inversa, cota tva 0. Pt un client UE neinregistrat in VIES ca platitor TVA, Cum ar trebui sa se factureze? Multumesc

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Fără TVA. Pentru locul prestării este acolo, iar clientul este persoană impozabilă. Vedeți art.278 alin.2 CF. Acel client în mod normal trebuia să se înregistreze în scopuri de TVA înainte de primirea serviciilor și să vă dea cod de TVA, dar nu contează.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ciotlausi

#8 Mesaj de ciotlausi »

tomac scrie: Vin Iun 19, 2026 12:13 pm Fără TVA. Pentru locul prestării este acolo, iar clientul este persoană impozabilă. Vedeți art.278 alin.2 CF. Acel client în mod normal trebuia să se înregistreze în scopuri de TVA înainte de primirea serviciilor și să vă dea cod de TVA, dar nu contează.

Clientul zice ca a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA , dar nu apare inca in VIES. Si daca era platitor si daca nu e inregistrat ca platitor TVA , tot fara TVA trebuie facturat? Multumesc

pricopd874

#9 Mesaj de pricopd874 »

DA

ciotlausi

#10 Mesaj de ciotlausi »

ok. Multumesc. De la Asistenta contribuabili a zis ca se factureaza cu TVA.

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

Dacă firma din UE VĂ COMUNICĂ un cod valid de TVA (VIES): Tranzacția este B2B. Se aplică regula generală de la Art. 278 alin. (2). Locul prestării este la beneficiar. Emiteți factura fără TVA (neimpozabil în România). Beneficiarul va face taxare inversă în țara lui, iar dumneavoastră declarați operațiunea în D390 VIES.

Dacă firma din UE NU VĂ COMUNICĂ un cod valid de TVA: Tranzacția este tratată ca B2C. Nu se aplică Art. 278 alin. (2), ci se activează excepțiile — în cazul transportului, Art. 278 alin. (5) lit. b. Locul prestării este locul unde începe transportul. Emiteți factura cu TVA (dacă pleacă din RO), o declarați în D300 la rândul 9 (livrări și prestări cu cota 19%), și nu se raportează în D390 (deoarece beneficiarul nu are cod VIES).

Este ca si in Romania, INAINTE DE A FACE O ACHIZITIE INTRA COMUNITARA trebuie sa te inregistrezi in scop de TVA. (pentru cei neplatitori in tara lor de origine)
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

nitah

Re: Factura externa marfa din OLANDA

#12 Mesaj de nitah »

Buna ziua ,
Am ultima versiune Saga ,dar nu pot genera e transport ,imi da mesaj : Unrecognized ,sematura electronica e valida ,stiti cumva de unde provine eroarea ?
Multumesc

Scrie răspuns