D300

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
mitream363

D300

#1 Mesaj de mitream363 »

Bună seara,

Încerc să depun un D300 pentru un II.
Am generat declarația și am o singură sumă negativă în trimestru. Ea vine de la un storno. Suma o văd corect în declarație la Achiziții (-1437) insa apoi o văd ca Taxă de plată în perioada de raportare, pe rândul 37. Nu îmi este clar de ce apare ca fiind de plată și ce am făcut greșit în Saga.
M-ati putea ajuta puțin?

Mulțumesc

paturcai

Re: D300

#2 Mesaj de paturcai »

SAGA spune corect ca aveti de plata (atentie! foarte important, cand sunteti in declaratia 300, mergeti la Alte informatii si acolo sa aveti BIFAT cu preluarea automata a soldurilor precedente - desi SAGA o bifeaza implicit, este bine sa verificati)
In momentul in care ati inregistrat achizitia aveati de recuperat de la Stat suma de 1437 lei (Statul va datoreaza, daca ar fi sa cereti aceasta suma, exact 1437 lei)
Daca nu ati facut nicio factura de vanzare, inseamna ca aveti in continuare de recuperat de la Stat 1437 lei
Daca ati facut o vanzare, TVA-ul de la acea vanzare, se va scadea din cei 1437 lei; prin vanzare datorati dumneavoastra Statului bani (sa spunem ca TVA la o vanzare pe care ati facut-o este de 412 lei)
Dupa vanzare, in luna in care s-a facut vnazarea deci:
Aveti de recuperat 1437 lei
Vindeti si TVA la vanzarea respectiva este de 412 lei
Inseamna ca Statul INCA trebuie sa va restituie TVA (1437-412 = 1025 lei)
Stornati factura de cumparare primita initial:
Aveti ca TVA -1437 lei (minus 1437 lei)

Cat aveati de recuperat de la Stat? 1025 lei
TVA-ul care ramane acum este:
1025 - 1437 = 412 lei<-------- DE PLATA catre Stat

TVAul de Recuperat este un sac in care adaugati la cumparare si din care scadeti la vanzare.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

mitream363

#3 Mesaj de mitream363 »

Bună ziua,

Factura de ianuarie este un storno și este reglată cu una de decembrie 2025. Practic nu am plătit și nici nu am de recuperat. Dacă mă uit doar la anul acesta, la primul trimestru am doar această factură de storno cu un TVA de 1400. Pe care ar trebui să îi recuperez, nu să îi am de plată la stat. Asta nu înțeleg - de ce în D300 îi văd ca fiind de plată. Anterior lui 2026 am tot TVA de recuperat de peste 6000 RON. Iar facturi de vanzare T1 2026 nu am. Singura mea suma e TVA de recuperat de 1400.
Dacă nu înțeleg eu bine ceva, îmi asum gresala.

Mulțumesc

tudosien

#4 Mesaj de tudosien »

Pai daca ai achizitie cu "-"(storno) inseamna ca ai TVA deductibil/dedus cu "-" care devine TVA de plata. Ce e neclar? L-ai dedus la factura initiala si acum la storno trebuie sa-l dai inapoi.

Scrie răspuns