DISCOUNT
DISCOUNT
Buna ziua
Pentru discounturile acordate de furnizori as vrea sa stiu daca este corect :
-daca ai mai multe produse pe fact disc.il inreg in 767 cu - .iar daca discountul este separat pe alta factura inreg in 609.
Deasemenea ambele conturi intra in calculul impoz pe venitul micro de 3%
multumesc pt sprijin
Pentru discounturile acordate de furnizori as vrea sa stiu daca este corect :
-daca ai mai multe produse pe fact disc.il inreg in 767 cu - .iar daca discountul este separat pe alta factura inreg in 609.
Deasemenea ambele conturi intra in calculul impoz pe venitul micro de 3%
multumesc pt sprijin
Re: DISCOUNT
Dacă ai discount pe factura cu bunurile și discountul se referă la acestea, atunci acesta nu se înregistrează distinct, nici în 767 și nici în 609 ci se va reduce costul de achiziție a bunurilor.
Dacă reducerea este acordată ulterior livrării bunurilor, iar reducerea se referă la bunuri de natura stocurilor, identificabile, iar aceste stocuri există - adică ai bunuri în stoc, se reduce costul de achiziție al acestora, altfel se va înregistra ca reducere fie financiară prin 767 dacă reducerea este de natură financiară, sau se va înregistra pe 609 dacă este o reducere comercială.
Aceste noțiuni sunt incluse în OMFP 1802/2014 pe care un contabil trebuie să-l studieze mai ales când are o neclaritate. Abia după ce a studiat ordinul respectiv și nu i s-a părut ceva clar sau în cazul în care dorește o confirma a opiniei sale bazate pe ceea ce a citit acolo, e recomandat să ceară păreri pe internet.
Dacă reducerea este acordată ulterior livrării bunurilor, iar reducerea se referă la bunuri de natura stocurilor, identificabile, iar aceste stocuri există - adică ai bunuri în stoc, se reduce costul de achiziție al acestora, altfel se va înregistra ca reducere fie financiară prin 767 dacă reducerea este de natură financiară, sau se va înregistra pe 609 dacă este o reducere comercială.
Aceste noțiuni sunt incluse în OMFP 1802/2014 pe care un contabil trebuie să-l studieze mai ales când are o neclaritate. Abia după ce a studiat ordinul respectiv și nu i s-a părut ceva clar sau în cazul în care dorește o confirma a opiniei sale bazate pe ceea ce a citit acolo, e recomandat să ceară păreri pe internet.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
revin din nou si imi cer scuze .
Mai am o intrebare si anume:
daca pe fact am produse si mai am si o reducere comerciala la aceasta fac la fel ,adica reduc costul de achizitie?
Mai am o intrebare si anume:
daca pe fact am produse si mai am si o reducere comerciala la aceasta fac la fel ,adica reduc costul de achizitie?
-
costeai705
Buna ziuatomac scrie: ↑Joi Ian 28, 2021 2:07 pm Dacă ai discount pe factura cu bunurile și discountul se referă la acestea, atunci acesta nu se înregistrează distinct, nici în 767 și nici în 609 ci se va reduce costul de achiziție a bunurilor.
Dupa ce am citit mai multe modalitati de inregistrare a discountului primit am ajuns la concluzia ca trebuie sa scad valoarea marfii OMFP 1802/2014. Problema mea este ca nu gasesc cum sa fac acest lucru din punct de vedere tehnic:
- primesc factura 1 articol 1 1000 buc * pret 10; fac intrare nir cu aceste date;
- primesc imediat factura 2 "discount articol 1 livrat cu factura 1" 1000buc * -0.1. Cum adaug acesta valoare negativa pe stocul articolului 1? Care sunt pasii in acest sens?
Precizez ca am incercat diverse variante de intrare, incercand sa scad valoarea prin operatie + / -
Factura 2 nir cu doua pozitii
-articol1*-1000*10
-articol1*1000*(10-0.1)
Cum va aparea acest factura in SAF-T?
Multumesc
Diminuați prețul de achiziție.
-
costeai705
Cam asta incerc sa fac... Dar care sunt metodele avand in cedere ca trebuie sa inregistrez o factura noua care sa apara corect in toate rapoartele?
Pana acum am facut cu diminuare cantitatea achiztionata din fact 1 și prețul inițial pe prima linie și pe a doua pun cantitatea dar cu valoarea diminuată de valoarea reducerii.
La prima vedere functioneaza corect, dar destul de greu de facut. Ar fi fost o facilitate daca ar fi putea fi introduse la fel ca Facturi asociate (transport).
Intrare initiala fact 1 1000buc * 1 lei = 1000 lei
Discount (0.1lei /buc) cy fact2
-1000buc* 1 lei = -1000 lei
+1000buc* 0.9 lei = 900 lei
tomac scrie: ↑Mar Mai 30, 2017 5:08 pm Puneți produsul cu minus, cu cantitatea de pe stoc și prețul inițial pe prima linie și pe a doua îl repuneți cu valoarea diminuată de valoarea reducerii.
Doar dacă e pe stoc acel produs procedați astfel, altfel puneți pe 609 direct. Nu e o eroare nici dacă puneți pe 609 direct.
Acum am înțeles. Aveți de fapt 2 facturi.
Una pe produse și una separat pe reducere pentru produse care, de fapt sunt în stoc.
Nu se poate prin facturi asociate. Din mai multe motive. Unul ar fi că pot fi documente din luni diferite sau date calendaristice diferite și unele produse sunt deja vândute ori consumate, caz în care reducerea ar trebui direct pe 609 sau 767, după caz.
Una pe produse și una separat pe reducere pentru produse care, de fapt sunt în stoc.
Nu se poate prin facturi asociate. Din mai multe motive. Unul ar fi că pot fi documente din luni diferite sau date calendaristice diferite și unele produse sunt deja vândute ori consumate, caz în care reducerea ar trebui direct pe 609 sau 767, după caz.
Buna ziua, dragi colegi!
Am discount pe aceeasi factura cu mat. consumabile. In acest caz, discountul nu se inregistreaza distinct in ct 609.
In e-factura am 7 pozitii (4 linii cu produse si 3 cu reduceri) (pt. exemplu):
1-cartus cerneala 1 x 250,00 + TVA
2- deducere, cod 95, valoare 40,00 + TVA
Total de plata 210 +TVA
Intrebari:
1-Ca sa fie corect raportat in saf-t, trebuie sa fie NC pentru fiecare rand/linie din e-factura?
2-Cum este corect pentru SAF-T:
A –TIP materiale consumabile 3028=401 210 (250-40) diminuez pretul direct si 4426=401, si sterg pozitia 2, la INTRARI (NIR), cu discountul
sau
B –TIP mat. consumabile 3028=401 250 lei si 4426=401 TVA
- TIP servicii sau nedefinit 3028=401 -40 lei cu minus deducerea si cu minus TVA 4426=401
Mentionez ca Saga, la deducere, propune ct 609, dar as modifica, manual, in ct 3028 cu suma in minus, ca sa nu fie impozitat, fiind pe aceeasi factura. Se poate asa?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Am discount pe aceeasi factura cu mat. consumabile. In acest caz, discountul nu se inregistreaza distinct in ct 609.
In e-factura am 7 pozitii (4 linii cu produse si 3 cu reduceri) (pt. exemplu):
1-cartus cerneala 1 x 250,00 + TVA
2- deducere, cod 95, valoare 40,00 + TVA
Total de plata 210 +TVA
Intrebari:
1-Ca sa fie corect raportat in saf-t, trebuie sa fie NC pentru fiecare rand/linie din e-factura?
2-Cum este corect pentru SAF-T:
A –TIP materiale consumabile 3028=401 210 (250-40) diminuez pretul direct si 4426=401, si sterg pozitia 2, la INTRARI (NIR), cu discountul
sau
B –TIP mat. consumabile 3028=401 250 lei si 4426=401 TVA
- TIP servicii sau nedefinit 3028=401 -40 lei cu minus deducerea si cu minus TVA 4426=401
Mentionez ca Saga, la deducere, propune ct 609, dar as modifica, manual, in ct 3028 cu suma in minus, ca sa nu fie impozitat, fiind pe aceeasi factura. Se poate asa?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Ultima oară modificat Sâm Iun 13, 2026 6:31 pm de către csoriki, modificat 1 dată în total.
Multumesc frumos, pentru raspunsul tau, @olteanz !
Dragi colegi, aveti si alta opinie?
Va multumesc!
Dragi colegi, aveti si alta opinie?
Va multumesc!
-
gheorghei642
Intrari - .....butoane functionale - buton de calcul şi introducere discounturi La accesarea lui, se va deschide fereastra care permite repartizarea discountului valoric sau procentual. Bifarea opţiunii “Discount financiar” sau “Reducere comercială” va genera o poziţie distinctă în cadrul intrării, folosind conturile specifice, 767 sau 609, după caz. Dacă discountul diminuează costul de achiziţie al bunurilor recepţionate, trebuie debifate ambele opţiuni, “Discount financiar”, respectiv “Reducere comercială”.
Foloseste contul de clasa 6 aferent produselor din factura.
Am apăsat din greșeală pe butonul de raportare la aceasta postare .A fost o eroare de click. Mesajul era în regulă, vă rog să ignorați raportarea.
Multumesc frumos, @pompararaus !
Am gestiune cu materiale consumabile. Sunt si cu TVA la incasare, si cu IVM 1%.
1- Este corect daca merg direct pe NEDEFINIT 604=401 cu 250 si 4426=401 cu 52,50 (mat cons)
si reducerea tot pe NEDEFINIT 604=401 cu minus 40 si 4426=401 cu minus 8,40 ?
2-Mai am nevoie, de ajutorul tau. Te rog sa-mi spui, in cazul unui voucher fara TVA (nu am fizic, este aplicat direct pe factura, scade baza impozabila, dar TVA-ul este calculat la pretul intreg pot sa folosec NC, din exemplul de mai sus? cu diferenta la linia 2, adica 604= 401 cu minus 40 si fara NC 4426=401
Silvia esti o draguta de fiecare data! Multumesc mult! O zi frumoasa!
Am gestiune cu materiale consumabile. Sunt si cu TVA la incasare, si cu IVM 1%.
1- Este corect daca merg direct pe NEDEFINIT 604=401 cu 250 si 4426=401 cu 52,50 (mat cons)
si reducerea tot pe NEDEFINIT 604=401 cu minus 40 si 4426=401 cu minus 8,40 ?
2-Mai am nevoie, de ajutorul tau. Te rog sa-mi spui, in cazul unui voucher fara TVA (nu am fizic, este aplicat direct pe factura, scade baza impozabila, dar TVA-ul este calculat la pretul intreg pot sa folosec NC, din exemplul de mai sus? cu diferenta la linia 2, adica 604= 401 cu minus 40 si fara NC 4426=401
Silvia esti o draguta de fiecare data! Multumesc mult! O zi frumoasa!