TVA INCASARE

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
gogescua

TVA INCASARE

#1 Mesaj de gogescua »

Bună tuturor! Mă confrunt cu o situație nouă pentru mine și aș avea nevoie de puțin ajutor din partea celor mai experimentați.
Este prima dată când lucrez cu un client care aplică sistemul de TVA la încasare.Firma este configurată corect în program cu bifa de TVA la încasare.

Am înregistrat o factură de la un furnizor cu regim normal de TVA. La introducerea documentului (în ecranul de Intrări) am bifat bifat TVAI, iar programul a generat corect notele contabile (folosind contul 4428), urmând ca la achitare să facă nota pe 4426.

Problema apare la generarea Declarației 394:
În Cartușul C, furnizorul apare corect încadrat la achiziții de la persoane impozabile care aplică sistemul normal de TVA.
În schimb, suma îmi este preluată și în secțiunea 5.3 (TVA deductibilă aferentă facturilor achitate în perioada de raportare indiferent de data în care acestea au fost primite de la persoane impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare).

Dara daca furnziroul aplcia tva nromal- ar tb sa apara in sectiunea 5.2 (TVA deductibila aferenta facturilor achitate in perioada de raportare indiferent de data in care acestea au fost primite de la persoane impozabile care aplica sistemul normal de TVA)

A patit cineva asta? cum se poate rezolva? Greșesc eu undeva la operare, este o bifă pusă eronat la introducerea facturii sau este o eroare de preluare a programului la generarea D394?
va rog mult sa ma ajutati

sandori18

Re: TVA INCASARE

#2 Mesaj de sandori18 »

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema . La o firma platitoare de TVA la incasare , la inchidere trimestru apare pe fisa contului TVA colectat si de dedus Reglare TVA neexigibil. In stuatia mea am avut un avans facturat cu 19% si incasat , iar in iunie 2026 am stornat avansul cu 19% si facturat lucrarea tortala cu 21%. Nu coeespunde suma TVA lui colectat din decont cu TVA din fisa contului.Diferenta rezultata dupa analiza mea este: am facturat avans 15000+TVA 19% in anul 2025 , pe care am si incasat . IN anul 2026 am stornat avansul cu cota 19% si am facturat lucrarea totala cu 21% La regularizare in decont apare TVA 19% stornat -2850 lei. In contabilitate inchide TVA ul aferenta avansului cu +3097.93 reprezentand 21% din total Diferenta de - 247.93 apare la reglare TVA neexigibil 4426.

Scrie răspuns