agentie turism D394

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
vuiericd

agentie turism D394

#1 Mesaj de vuiericd »

Buna, va rog ma puteti ajuta cu aceasta situatie:pentru o agentie de turism platitoare de tva la marja, in D394, se completeaza manual campurile de la punctul 6.1 Incasarile agentiei, Costurile agentiei, Marja de profit si TVA? Daca am facturat clientului 150 lei inclusiv tva si am costuri de 100 lei inclusiv tva, in D394 se completeaza automat marja bruta 50 lei deci nu baza impozabila. Cum trebuie completat corect sumele in D394 astfel ca la marja de profit sa apara baza impozabila?

paturcai

Re: agentie turism D394

#2 Mesaj de paturcai »

În Declarația 394 (Cartușul I, punctul 6.1), câmpul "Marja de profit" trebuie să reflecte baza de impozitare (marja exclusiv TVA), nu marja brută.
Conform instrucțiunilor ANAF de completare a formularului, se declară explicit „marja de profit, exclusiv taxa”.Dacă PDF-ul inteligent sau programul de contabilitate preia automat diferența brută de 50 de lei la rubrica "Marjă", sumele trebuie ajustate și completate manual pentru a extrage TVA-ul (folosind procedeul sutei majorate).
Explicatiile sunt pentru cota de TVA de 19%:
Pentru exemplul dat, aplicând cota standard de TVA de 19%, completarea corectă a celor patru câmpuri se face astfel:Încasările agenției: 150 lei (totalul facturat clientului)Costurile agenției: 100 lei (totalul achizițiilor turistice aferente)Marja de profit (Baza de impozitare): 42 lei (calculat: 50 / 1,19 = 42,016 lei)TVA: 8 lei (calculat: 50 - 42,02 = 7,98 lei)
(Notă: În formularul electronic sumele se trec, de regulă, rotunjite la leu).
Cum să procedați practic în programul de contabilitate
În SAGA, la generarea Declarației 394, datele pentru regimul special (agentiile de turism) nu se calculează întotdeauna perfect automatizat direct în forma netă, deoarece sistemul face pur și simplu diferența matematică între rulajele facturate pe regim de marjă și costurile alocate.Pentru a rezolva acest aspect:Intrați în ecranul de generare a Declarației 394 (pe tab-ul "Alte informații" / regimuri speciale).Lăsați încasările și costurile la valorile lor brute (150, respectiv 100).Modificați manual câmpul marjei din 50 în 42 (baza de impozitare reală).
Asigurați-vă că la câmpul TVA este înscrisă valoarea de 8.După validarea acestor modificări manuale direct în grilă, puteți genera PDF-ul pentru depunere.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

Scrie răspuns