Buna ziua,
Pentru prima oara ma intalnesc cu urmatoarea situatie:
Vanzare prin casa de marcat, dupa emiterea bonului, clientul solicita factura pe firma, am facut factura si am ales tip "f", au fost generate nc privind venitul si tva-ul de plata, am transmis-o in spv. Avand in vedere ca vanzarile casei se transmit automat la anaf iar eu am transmis si factura, nu s-au dublat veniturile inclusiv tva-ul? Am fost convinsa ca daca aleg acest tip de factura nu se vor genera note contabile si nu m-am gandit sa verific inainte sa transmit in spv. Cum inregistrez Z-ul, cu valoarea totala sau prin diferenta cu valoarea facturii?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns voi primi!
Am nevoie de ajutor - nu stiu cum sa fac
-
ciobotarum
-
stanescue731
Re: Am nevoie de ajutor - nu stiu cum sa fac
Scadeti din totalul zetului valoarea facturii transmisa si incasata prin bon fiscal.La factura ii dati incasare.Succes!
-
gheorghei642
În programul SAGA C, operarea corectă a acestei situații se face prin ecranul Ieșiri și implică o procedură specifică pentru a raporta corect în e-Factura și a evita dublarea veniturilor din Raportul Z.
- Iată pașii exacți pentru a înregistra operațiunea:
Pasul 1: Introducerea facturii către firmă
Mergeți în meniul Operatii -> Iesiri.
Adăugați o poziție nouă (Adaug în tabelul de sus) și introduceți datele clientului (firma care a cerut factura).
La tipul documentului selectați Factura.
În tabelul de jos (Detalii), adăugați produsele sau serviciile exact așa cum apar pe bonul fiscal.
Apăsați butonul Validez din partea de jos.
Pasul 2: Încasarea facturii în SAGA
După ce ați validat factura, trebuie să înregistrați plata pentru ca factura să nu rămână neachitată în sold:
Rămânând pe factura respectivă, apăsați butonul Incasare (sau Plata/Incasare în funcție de versiune).
La contul de încasare introduceți contul de casă (5311)
.SAGA va genera automat nota contabilă de încasare, stingând soldul clientului.
Pasul 3: Transmiterea în RO e-Factura
Accesați ecranul de e-Factura din SAGA (Operatii -> e-Factura).
Generați și transmiteți fișierul XML către ANAF.
Sistemul e-Factura va prelua corect documentul ca fiind o factură emisă în regim B2B, achitată.
Pasul 4: Corecția Raportului Z (Foarte Important)
Deoarece această vânzare este deja inclusă în Raportul Z generat de casa de marcat, dacă lăsați lucrurile așa, SAGA va dubla venitul și TVA-ul în momentul în care veți introduce Raportul Z lunar sau zilnic.
Pentru a regla acest lucru, în SAGA, ntroduceți Raportul Z manual în ecranul IeșiriAtunci când introduceți Z-ul (pe tip document B - Bon fiscal), introduceți liniile de produse/servicii în mod normal, iar la final adăugați o linie separată de corecție:La explicație scrieți: „Stornat bon aferent factură nr. ...”.La cantitate treceți -1 (minus unu).La preț treceți valoarea totală a facturii respective (fără TVA).Alegeți aceeași cotă de TVA ca pe factură.
Rezultat: Valoarea raportului Z din SAGA va scădea exact cu valoarea facturii, eliminând dublarea.
- Iată pașii exacți pentru a înregistra operațiunea:
Pasul 1: Introducerea facturii către firmă
Mergeți în meniul Operatii -> Iesiri.
Adăugați o poziție nouă (Adaug în tabelul de sus) și introduceți datele clientului (firma care a cerut factura).
La tipul documentului selectați Factura.
În tabelul de jos (Detalii), adăugați produsele sau serviciile exact așa cum apar pe bonul fiscal.
Apăsați butonul Validez din partea de jos.
Pasul 2: Încasarea facturii în SAGA
După ce ați validat factura, trebuie să înregistrați plata pentru ca factura să nu rămână neachitată în sold:
Rămânând pe factura respectivă, apăsați butonul Incasare (sau Plata/Incasare în funcție de versiune).
La contul de încasare introduceți contul de casă (5311)
.SAGA va genera automat nota contabilă de încasare, stingând soldul clientului.
Pasul 3: Transmiterea în RO e-Factura
Accesați ecranul de e-Factura din SAGA (Operatii -> e-Factura).
Generați și transmiteți fișierul XML către ANAF.
Sistemul e-Factura va prelua corect documentul ca fiind o factură emisă în regim B2B, achitată.
Pasul 4: Corecția Raportului Z (Foarte Important)
Deoarece această vânzare este deja inclusă în Raportul Z generat de casa de marcat, dacă lăsați lucrurile așa, SAGA va dubla venitul și TVA-ul în momentul în care veți introduce Raportul Z lunar sau zilnic.
Pentru a regla acest lucru, în SAGA, ntroduceți Raportul Z manual în ecranul IeșiriAtunci când introduceți Z-ul (pe tip document B - Bon fiscal), introduceți liniile de produse/servicii în mod normal, iar la final adăugați o linie separată de corecție:La explicație scrieți: „Stornat bon aferent factură nr. ...”.La cantitate treceți -1 (minus unu).La preț treceți valoarea totală a facturii respective (fără TVA).Alegeți aceeași cotă de TVA ca pe factură.
Rezultat: Valoarea raportului Z din SAGA va scădea exact cu valoarea facturii, eliminând dublarea.
-
ciobotarum
Multumesc pentru raspuns, dar dvs nu pomeniti nimic despre tipul de factura "f", din ce inteleg din mesajul dvs. factura catre client este una obisnuita si atunci ma intreb de ce mai exista aceasta optiune in Saga, daca in raportul Z adaug aceasta linie de corectie prin ce cont ar trebui facuta? Faptul ca reusesc in final sa nu-mi dublez veniturile si tva-ul in Saga nu ma ajuta sa inteleg cum stau lucrurile in evidenta ANAF. Ce anume am facut eronat in speta expusa? In treacat fie spus (desi nu are nicio implicatie majora) acel bon fiscal a fost achitat prin POS, nu asta imi creaza probleme, dar apreciez mult faptul ca mi-ati dat un raspuns.
-
stanescue731
In Saga,avem 3 variante de facturi:1.factura,2.factura cu bon fiscal si factura simplificata.Daca alegem varianta corecta la care ne incadram,anaful stie si el cum am incasat banii.Dl.Gheorghei 642 a explicat mai mult decat suficient ce aveti de facut,eu o luai pe scurtatura.Succes!
Buna ziua,
cum sa procedez in cazul in care pe raportul Z am doar suma pentru care s-a emis factura de tip f? Prin stornare suma pentru raportul Z ramane 0 si am eroare de validare la D394
cum sa procedez in cazul in care pe raportul Z am doar suma pentru care s-a emis factura de tip f? Prin stornare suma pentru raportul Z ramane 0 si am eroare de validare la D394