utilizare conturi 609 si709
-
Salutare colegi!
Am avut pe februarie 2010 facturi cu discounturi de la furnizori si le-am inregistrat pe 709. Dupa ce inchid luna si listez balanta, la 709 in balanta am zero peste tot. Daca fac diferenta intre clasa 7 si clasa 6, nu imi da suma din contul 121. Diferenta este exact acest 709.
Corect e? Adica eu ma verificam intotdeauna la sf de luna cl7-cl6 si de acum va trebui sa tin cont de sumele inregistrate pe 709, asa sa inteleg eu?
Si de ce nu apare nicaieri pe balanta acest 709?
Multumesc
Am avut pe februarie 2010 facturi cu discounturi de la furnizori si le-am inregistrat pe 709. Dupa ce inchid luna si listez balanta, la 709 in balanta am zero peste tot. Daca fac diferenta intre clasa 7 si clasa 6, nu imi da suma din contul 121. Diferenta este exact acest 709.
Corect e? Adica eu ma verificam intotdeauna la sf de luna cl7-cl6 si de acum va trebui sa tin cont de sumele inregistrate pe 709, asa sa inteleg eu?
Si de ce nu apare nicaieri pe balanta acest 709?
Multumesc
- danilevicis
-
BUNA SEARA
legat de ct 609 am urmatoarea situatie:
Am dicount-uri primite de la fz le inreg pe ct 609, inchiderea cu 609 o face bine 609=121 dar in balanta il duce ca un cont de activ cu plus deci imi dubleaza suma cheltuielilor cu valoarea lui 609.
In concluzie cls 7-cls6 nu este = 121 din cauza lui 121.
In planul de conturi este trecut ca si cont de pasiv. Oare ce nu fac bine?
multimesc
legat de ct 609 am urmatoarea situatie:
Am dicount-uri primite de la fz le inreg pe ct 609, inchiderea cu 609 o face bine 609=121 dar in balanta il duce ca un cont de activ cu plus deci imi dubleaza suma cheltuielilor cu valoarea lui 609.
In concluzie cls 7-cls6 nu este = 121 din cauza lui 121.
In planul de conturi este trecut ca si cont de pasiv. Oare ce nu fac bine?
multimesc
Ba faceti bine. Contul 609 se foloseste pentru reduceri comerciale primite de catre dvs de la furnizori, ulterior cumpararii bunurilor/serviciilor, iar 709 pentru reduceri comerciale acordate de catre dvs clientilor, ulterior facturarii bunurilor/serviciilor.
Acestea au rol de corectie a conturilor 607 si 707, dar functioneaza invers fata de conturile principale, contul 609 fiind de pasiv, iar 709 fiind de activ.
Daca reducerile respective le-ati primit fiind facturate pe aceiasi factura cu care ati cumparat bunurile/serviciile, atunci acele reduceri nu se contabilizeaza distinct in 609 ci, cu contravaloarea acestora, diminuati pretul de achizitie a bunurilor/serviciilor.
Legat de corelatia clasa 7 - 6 = sold 121: nu sunt de acord ca aceasta sa se verifice in toate cazurile. Am mai spus aici asta: http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... hlight=121 si ma repet.O astfel de corelatie nu este reglementata. Respectind prevederile OMFP 3055 nici nu se poate indeplini.
De exemplu: eu pot opta sa fac stornari in negru, nu ion rosu, fapt permis de acel ordin.Ca urmare daca stornez o descarcare de gestiune cu o nota de tip 3xx=6xx e corect. In functiunea conturilor din clasa 3 pe debitul acestora se arata ca pot functiona in corespondenta cu creditul conturilor din clasa 6. De asemenea in cazul operatiilor efectuate la asocierea in participatiune, prin creditul conturilor de cheltuileli si prin debitul celor de venituri se fac inregistrari in corespondenta cu conturi din clasa 4 nu cu 121.
Mai mult, conform OMFP 3055, prin 121 se vor reflecta soldurile conturilor de venituri si cheltuieli ce se transfera asupra acestuia, dupa efectuarea inegistrarilor prin acestea.Nu scrie nicaieri ca rulajele conturilor de venituri si cheltuieli se transfera prin 121.
Acestea au rol de corectie a conturilor 607 si 707, dar functioneaza invers fata de conturile principale, contul 609 fiind de pasiv, iar 709 fiind de activ.
Daca reducerile respective le-ati primit fiind facturate pe aceiasi factura cu care ati cumparat bunurile/serviciile, atunci acele reduceri nu se contabilizeaza distinct in 609 ci, cu contravaloarea acestora, diminuati pretul de achizitie a bunurilor/serviciilor.
Legat de corelatia clasa 7 - 6 = sold 121: nu sunt de acord ca aceasta sa se verifice in toate cazurile. Am mai spus aici asta: http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... hlight=121 si ma repet.O astfel de corelatie nu este reglementata. Respectind prevederile OMFP 3055 nici nu se poate indeplini.
De exemplu: eu pot opta sa fac stornari in negru, nu ion rosu, fapt permis de acel ordin.Ca urmare daca stornez o descarcare de gestiune cu o nota de tip 3xx=6xx e corect. In functiunea conturilor din clasa 3 pe debitul acestora se arata ca pot functiona in corespondenta cu creditul conturilor din clasa 6. De asemenea in cazul operatiilor efectuate la asocierea in participatiune, prin creditul conturilor de cheltuileli si prin debitul celor de venituri se fac inregistrari in corespondenta cu conturi din clasa 4 nu cu 121.
Mai mult, conform OMFP 3055, prin 121 se vor reflecta soldurile conturilor de venituri si cheltuieli ce se transfera asupra acestuia, dupa efectuarea inegistrarilor prin acestea.Nu scrie nicaieri ca rulajele conturilor de venituri si cheltuieli se transfera prin 121.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
buna seara
va multumesc pentru raspuns
as vrea sa va mai rog daca ati putea sa imi spuneti parerea dvs. in legatura cu faptul ca acest cont 609 care este de pasiv la mine in balanta apare la clasa 6 cu semnul plus si mi se aduna la cheltuieli. Valoarea contului 609 nu ar trebui sa imi diminueze costul de achizitie al marfii?
va multumesc
va multumesc pentru raspuns
as vrea sa va mai rog daca ati putea sa imi spuneti parerea dvs. in legatura cu faptul ca acest cont 609 care este de pasiv la mine in balanta apare la clasa 6 cu semnul plus si mi se aduna la cheltuieli. Valoarea contului 609 nu ar trebui sa imi diminueze costul de achizitie al marfii?
va multumesc
-
Buna ziua tuturor
Mi s-a stricat placa de baza cumparata in iulie 2008, are 3 ani garantie.Furnizorul mi-a dat alta in loc facandu-mi o factura care la poz.1 are placa noua cu pret nou lei 291,25 cu tot cu tva iar la poz.2 scrie "Discount comercial acordat la marfuri" Buc 1,pret unitar cu minus dar o alta valoare mai mica decat cea facturata in 2008,respectiv lei 211,25 cu tot cu tvaTotal de plata 80lei.
Nu mentioneaza ca i-am restituit placa de baza stricata (pe care eu in 2008 am inregistrat-o la ob.inventar lei 256 ,atunci nu eram nici platitor de tva)si nici alt document din care sa rezulte ca i-am restituit placa stricata nu a intocmit.
1)Cum pot inregistra aceasta factura?
2)Pt.placa veche intocmesc un PV de casare cu ce explicatii?
Cu multumiri
Ane D.
Mi s-a stricat placa de baza cumparata in iulie 2008, are 3 ani garantie.Furnizorul mi-a dat alta in loc facandu-mi o factura care la poz.1 are placa noua cu pret nou lei 291,25 cu tot cu tva iar la poz.2 scrie "Discount comercial acordat la marfuri" Buc 1,pret unitar cu minus dar o alta valoare mai mica decat cea facturata in 2008,respectiv lei 211,25 cu tot cu tvaTotal de plata 80lei.
Nu mentioneaza ca i-am restituit placa de baza stricata (pe care eu in 2008 am inregistrat-o la ob.inventar lei 256 ,atunci nu eram nici platitor de tva)si nici alt document din care sa rezulte ca i-am restituit placa stricata nu a intocmit.
Cu multumiri
Ane D.
Este o reparatie/intretinere si ca atare se introduce pe cheltuieli.dragans980 scrie:....
Mi s-a stricat placa de baza cumparata in iulie 2008, are 3 ani garantie.Furnizorul mi-a dat alta in loc facandu-mi o factura ......
Nu adaug ceva in plus la computer ci repar ceea ce s-a stricat. In cazul in care adaugam ceva in plus fata de configuratia initiala (am un CD-ROM si ii adaug un DVD ROM) in aceasta situatie cresteam valoarea activului fix.
Inregistrari contabile:
628 = 401 pentru valoarea placii inlocuite
4426 = 401 pentru TVA aferenta
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
E corect să vă apară în balanță cu plus. Nu are niciun motiv să apară altfel.baicum scrie:as vrea sa va mai rog daca ati putea sa imi spuneti parerea dvs. in legatura cu faptul ca acest cont 609 care este de pasiv la mine in balanta apare la clasa 6 cu semnul plus si mi se aduna la cheltuieli.
Și, da, pentru că are rulaj, se adună la totalul clasei 6. De ce nu s-ar aduna?
Nu. De unde ați tras concluzia asta?baicum scrie:Valoarea contului 609 nu ar trebui sa imi diminueze costul de achizitie al marfii?
Eu am spus că:
- dacă reducerile se acordă, se facturează, pe aceiași factură cu bunrile/serviciile, atunci acestea vor diminua prețul de achiziție a acestora, fără a fi evidențiate în conturile specifice celor două tipuri de reduceri - comerciale și financiare (767/609, 667/709).
- în conturile specifice (767/609, 667/709) se vor înregistra acele reduceri acordate ulterior cumpărării/vînzării bunurilor/serviciilor, în funcție de natura reducerilor
Contul 609 arată corecția ce s-ar aplica la contul 607 pentru a determina costul mărfurilor iar 709 corecția ce se aplică la 707. Probabil, la generarea contului de profit și pierdere, rulajele lui 609 vor fi scăzute din rulajele lui 607, iar rulajele lui 709 vor fi scăzute din rulajele lui 707.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.