utilizare conturi 609 si709
-
utilizare conturi 609 si709
Buna ziua,
Ma poate ajuta cineva cu o lamurire legata de utilizarea conturilor 609 si 709. Am primit o factura de la furnizor cu valoare 0 si cuprinde doua pozitii : una denumire produs si a doua rabat produs.
Daca introduc la intrari pozitia doi cu minus pe contul 609-reduceri comerciale primite (acesta fiind un cont de activ) Saga il inregistreaza la articole contabile pe credit cu plus iar la inchiderea de luna scade suma de la cheltuieli. Unde gresesc ca nu reusesc sa imi dau seama? Multumesc
Ma poate ajuta cineva cu o lamurire legata de utilizarea conturilor 609 si 709. Am primit o factura de la furnizor cu valoare 0 si cuprinde doua pozitii : una denumire produs si a doua rabat produs.
Daca introduc la intrari pozitia doi cu minus pe contul 609-reduceri comerciale primite (acesta fiind un cont de activ) Saga il inregistreaza la articole contabile pe credit cu plus iar la inchiderea de luna scade suma de la cheltuieli. Unde gresesc ca nu reusesc sa imi dau seama? Multumesc
-
Rabatul este o reducere comerciala si nu una financiara. In 667/767 se inregistreaza reducerile financiare, in speta sconturile.
Reducerile comerciale (rabat, remiza, risturn), de regula, nu se evidentiaza in contabilitate, ci sunt incluse in costul de achizitie diminuandu-l corespunzator. Exceptie fac acele reduceri comerciale care, datorita faptului ca sunt acordate ulterior facturarii, exista posibilitatea de a nu mai putea diminua costul de achizitie (pentru ca intre timp articolul poate fi dat deja in consum, spre ex.), si in acest scop au fost create conturile 609/709.
In principiu, ar trebuie ca articolul din factura sa fie introdus ca avand pret 0, dar pentru evidentiere interna poate fi introdus cu pretul de cumparare si concomitent trebuie inregistrata valoarea in rosu, pe acelasi cont de stocuri caruia ii apartine articolul respectiv.
Eu asa as proceda.
Reducerile comerciale (rabat, remiza, risturn), de regula, nu se evidentiaza in contabilitate, ci sunt incluse in costul de achizitie diminuandu-l corespunzator. Exceptie fac acele reduceri comerciale care, datorita faptului ca sunt acordate ulterior facturarii, exista posibilitatea de a nu mai putea diminua costul de achizitie (pentru ca intre timp articolul poate fi dat deja in consum, spre ex.), si in acest scop au fost create conturile 609/709.
In principiu, ar trebuie ca articolul din factura sa fie introdus ca avand pret 0, dar pentru evidentiere interna poate fi introdus cu pretul de cumparare si concomitent trebuie inregistrata valoarea in rosu, pe acelasi cont de stocuri caruia ii apartine articolul respectiv.
Eu asa as proceda.
utilizare cont 609/709
am primit o factura cu reducere comerciala (pt. o anumita perioada )este bine daca o inregistrez asa?
% 401 -1190
609 -1000
4426 - 190
multumesc!
% 401 -1190
609 -1000
4426 - 190
multumesc!
- danilevicis
Da!
Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior
facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct în
contabilitate (contul 609 “Reduceri comerciale primite”, respectiv contul 709
“Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terti.
--------------------------------------------------------------------------
Conturile din clasa 6 "Conturi de cheltuieli" sunt conturi cu functie de activ, cu
exceptia contului 609 “Reduceri comerciale primite”, care are functie de pasiv
----------------------------------------------------------------------------
Contul 609 “Reduceri comerciale primite”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerilor comerciale primite ulterior
facturarii, indiferent de perioada la care se refera .
În creditul contului 609 “Reduceri comerciale primite” se înregistreaza :
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (401)
Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior
facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct în
contabilitate (contul 609 “Reduceri comerciale primite”, respectiv contul 709
“Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terti.
--------------------------------------------------------------------------
Conturile din clasa 6 "Conturi de cheltuieli" sunt conturi cu functie de activ, cu
exceptia contului 609 “Reduceri comerciale primite”, care are functie de pasiv
----------------------------------------------------------------------------
Contul 609 “Reduceri comerciale primite”
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerilor comerciale primite ulterior
facturarii, indiferent de perioada la care se refera .
În creditul contului 609 “Reduceri comerciale primite” se înregistreaza :
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (401)
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic
Tudosea167:
Daca ne aducem aminte de anul I de facultate, am invatat conturile si functiunea lor, iar printre altele am invatat ceva de genul 'conturile care se termina cu cifra 9 isi schimba functiunea in raport cu grupa/clasa din care fac parte. Deci conturile din clasa 6 sunt conturi de activ, cu exceptia contului 609 care este cont de pasiv.
Acelasi lucru il spunem despre contul 709 care devine cont de activ.
Carpove:
Tot prin anul I de factultate am invatat despre Principiile contabile. Unul dintre ele era 'Principul noncompensarii'
Acest principiu 'interzice compensarea intre elemente de activ si elemente de pasiv, sau intre elemente de cheltuieli si elemente de venituri'.
Atunci inregistram produsul cumparat la pretul de achizitie, si separat inregistram discontul primit.
Este edevarat ca rezultatul va fi acelasi, dar detalierea determinarii lui va fi diferita
Daca ne aducem aminte de anul I de facultate, am invatat conturile si functiunea lor, iar printre altele am invatat ceva de genul 'conturile care se termina cu cifra 9 isi schimba functiunea in raport cu grupa/clasa din care fac parte. Deci conturile din clasa 6 sunt conturi de activ, cu exceptia contului 609 care este cont de pasiv.
Acelasi lucru il spunem despre contul 709 care devine cont de activ.
Carpove:
Tot prin anul I de factultate am invatat despre Principiile contabile. Unul dintre ele era 'Principul noncompensarii'
Acest principiu 'interzice compensarea intre elemente de activ si elemente de pasiv, sau intre elemente de cheltuieli si elemente de venituri'.
Atunci inregistram produsul cumparat la pretul de achizitie, si separat inregistram discontul primit.
Este edevarat ca rezultatul va fi acelasi, dar detalierea determinarii lui va fi diferita
La chestia cu terminatia 9 nu ma bag, pare subtila, dar fara o acoperire logica si mai ales legala ...
Cat despre principiul necompensarii e plina contabilitatea de 401=411 ...
Cat priveste reducerile comerciale, o fi sau nu compensare, da noi avem
o precizare expresa in Reglementarile conforme cu Directiva IV-a, pct. 54, alin (2) :
"Reducerile comerciale acordate de furnizor nu fac parte din costul de achiziţie".
Cat despre principiul necompensarii e plina contabilitatea de 401=411 ...
Cat priveste reducerile comerciale, o fi sau nu compensare, da noi avem
o precizare expresa in Reglementarile conforme cu Directiva IV-a, pct. 54, alin (2) :
"Reducerile comerciale acordate de furnizor nu fac parte din costul de achiziţie".
Marian Apetre
apetrem scrie:La chestia cu terminatia 9 nu ma bag, pare subtila, dar fara o acoperire logica si mai ales legala ...

E una din regulile ce stau la baza construirii planului de conturi.Spre exemplu:
- toate conturile ce au pe pozitia a doua in simbol, cifra 8, sunt conturi de amortizare (mai putin 381)
- toate conturile ce au pe pozitia a doua in simbol, cifra 9, sunt conturi de provizioane (mai putin 151)
- toate conturile ce au cifra 6 pe pozitia a doua in simbol, sunt conturi legate de credite bancare sau asimilate, imobilizari financiare, cheltuieli si venituri financiare. Exceptia de la regula 519 - folosit pentru creditele pe termen scurt.
E un mod mai simplu de a tine minte conturile

Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Hmmm, draga Cristi, nu-s astia in stare sa faca reguli asa frumoase ....
Este o harababura in codificare demna de o gradinita.
Am verificat
:
- cu 8 pe poz.2, in afara de amortizare mai sunt si 381 ambalaje, 48x decontari , 581.
- cu 9 pe poz.2, in afara de provizioane mai e si 691, 698 - impozitele.
- cu 6 pe poz.2 in afara de chestii financiare mai gasim si 36x - animale si 46x - debitori si creditori.
Asa ca ...
Este o harababura in codificare demna de o gradinita.
Am verificat

- cu 8 pe poz.2, in afara de amortizare mai sunt si 381 ambalaje, 48x decontari , 581.
- cu 9 pe poz.2, in afara de provizioane mai e si 691, 698 - impozitele.
- cu 6 pe poz.2 in afara de chestii financiare mai gasim si 36x - animale si 46x - debitori si creditori.
Asa ca ...
Marian Apetre
-