Daca poate cineva sa ma „descalceasca” in problema mea, ii multumesc anticipat:
Sunt PLATITOARE de TVA si am achizitionat marfa (pentru vanzare cu amanuntul) de la firma NEPLATITOARE de TVA. Va rog sa ma indrumati cum sa fac sa fie NIR ul corect.
Va spun cum am facut eu: am introdus in prima faza marfa cumparata cu tva, am salvat si apoi am intrat iar pentru modificare si am scris 0 (zero) la tva. Prima oara cand am facut schema asta a mers, dar la urmatoarele produse..........nu a mai vrut . Am ametit de atatea incercari.
Mai precizez ca am doar varianta contabilitate a programului , nu si pentru stocuri, desi nu cred ca are relevanta.
Si as mai avea o intrebare (pentru cei cu experienta in domeniul comertului cu amanuntul): daca primesc o factura de la un furnizor care cuprinde atat marfuri cu tva 9% cat si marfuri cu tva 24% , este corect sa le inregistrez pe toate in acelasi NIR? Evident ca voi calcula TVA-ul diferit pentru fiecare dintre ele. Sau ar fi mai bine sa le fac NIR separat in functie de cota de TVA (in ideea ca Raportul de gestiune zilnic ar trebui facut pe gestiuni separate: respectiv pe marfuri cu cota 9% si altul pentru marfuri cu tva 24%) ?
Inca odata, multumesc anticipat celor care isi vor consuma din timpul lor pentru a-mi da o mana de ajutor!
NIR pentru achizitii fara TVA - eu fiind platitor de tva
-
- danilevicis
Re: NIR pentru achizitii fara TVA - eu fiind platitor de tva
Din manualul Saga
O societate, plătitoare de TVA poate primi facturi emise de furnizori neplătitori de TVA pentru servicii sau pentru mărfuri.
Pentru a înregistra o factură primită de la un neplătitor de TVA se procedează astfel:
1. Se adaugă datele despre numărul de factură, furnizor, data emiterii şi data scadenţei în partea de antet a ecranului de intrări.
2. În ecranul de detalii se adaugă o linie nouă
3. După completarea denumirii bunului sau serviciului cumpărat, în coloana TVA se va modifica cota de TVA la zero.
4. Se completează datele despre cantitate, preţ, valoare, total.
5. Dacă bunul aprovizionat este marfă, se completează preţul de vânzare şi se apasă butonul >>, pentru extinderea listei de detalii
6. În câmpul TVA vânzare se va completa cu cota de TVA inclusă în preţul de vânzare.
Exemplu:
O societate, plătitoare de TVA, aprovizionează marfă de la un neplătitor de TVA, în valoare de 1000 lei. Preţul de vânzare pentru marfa aprovizionată este de 1500 lei cu TVA inclus.
Ecranul de detalii în acest caz va fi completat astfel:
Denumire UM TVA Cant. PU Val. Total TVA Cont Pret V. Adaos %Ad. TVA vânz.
MARFA buc 0 1 1000 1000 1000 0 371 1500 260,50 26 19
O societate, plătitoare de TVA poate primi facturi emise de furnizori neplătitori de TVA pentru servicii sau pentru mărfuri.
Pentru a înregistra o factură primită de la un neplătitor de TVA se procedează astfel:
1. Se adaugă datele despre numărul de factură, furnizor, data emiterii şi data scadenţei în partea de antet a ecranului de intrări.
2. În ecranul de detalii se adaugă o linie nouă
3. După completarea denumirii bunului sau serviciului cumpărat, în coloana TVA se va modifica cota de TVA la zero.
4. Se completează datele despre cantitate, preţ, valoare, total.
5. Dacă bunul aprovizionat este marfă, se completează preţul de vânzare şi se apasă butonul >>, pentru extinderea listei de detalii
6. În câmpul TVA vânzare se va completa cu cota de TVA inclusă în preţul de vânzare.
Exemplu:
O societate, plătitoare de TVA, aprovizionează marfă de la un neplătitor de TVA, în valoare de 1000 lei. Preţul de vânzare pentru marfa aprovizionată este de 1500 lei cu TVA inclus.
Ecranul de detalii în acest caz va fi completat astfel:
Denumire UM TVA Cant. PU Val. Total TVA Cont Pret V. Adaos %Ad. TVA vânz.
MARFA buc 0 1 1000 1000 1000 0 371 1500 260,50 26 19
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic
Daca primesti o factura de la un neplatitor de TVA, la introducerea facturii vei inlocui in rubrica "TVA" cota de TVA in 0 (zero), nu cred ca nu s-a putut. Ai grija sa nu incurci rubrica "TVA" cu "TVA vanz".
Nu am foarte multa experienta in comert cu amanuntul, dar daca vrei sa lucrezi cu global-valoric, atunci creezi o gestiune global-valorica (preferabil sa folosesti din start analitice gen 01, pentru ca nu se stie ce va fii in viitor), iar in cazul in care folosesti TVA si 9% si 24%, creezi 2 gestiuni global-valorice si vei seta cota de TVA la rubrica "TVA%", astfel vei avea un raport de gestiune pentru fiecare gestiune.
Cand introduci o factura care contine TVA 9% si 24% atunci receptia o sa-ti faca separat pe fiecare gestiune.
Nu am foarte multa experienta in comert cu amanuntul, dar daca vrei sa lucrezi cu global-valoric, atunci creezi o gestiune global-valorica (preferabil sa folosesti din start analitice gen 01, pentru ca nu se stie ce va fii in viitor), iar in cazul in care folosesti TVA si 9% si 24%, creezi 2 gestiuni global-valorice si vei seta cota de TVA la rubrica "TVA%", astfel vei avea un raport de gestiune pentru fiecare gestiune.
Cand introduci o factura care contine TVA 9% si 24% atunci receptia o sa-ti faca separat pe fiecare gestiune.
-
Mii de multumiri, nu-mi vine sa cred ca nu am vazut campul acela pentru TVA la vanzare. Din cauza aceasta nu reuseam. Va multumesc mult mult mult.
Multumesc si pentru explicatiile privind organizarea gestiunilor.
Multumesc si pentru explicatiile privind organizarea gestiunilor.
Pentru că nu mai este necesar. A fost eliminat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
OK. Mai apare totusi in manualul de utilizare.