Pagina 1 din 3

bonuri fiscale combustibil

Scris: Lun Mar 07, 2011 12:33 pm
de aurel211252
Salut.Bonurile de combustibil le introduc la"intrari" cu"B" si in contul 3022.Problema e ca patronul firmei, se deplaseaza dupa marfa, cu autovehicul lui(gen duba).Nu stiu daca autovehicolul este pe firma(a facut transporturi pt.magazinul lui si inainte sa-i fac eu contabilitatea).Rog sa-mi spuneti daca am facut bine.Multumesc.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Lun Mar 07, 2011 1:18 pm
de septimiuv
ce legatura are contarea cu faptul ca masina este sau nu pe firma?
care e intrebarea si care e logica intrebarii?

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Lun Mar 07, 2011 2:16 pm
de aurel211252
Septimiuv,multumesc ca mi-ai raspuns,insa asteptam mai multe (lucruri pozitive):
-daca imi aduce bonuri combustibili(de genul celora de la OMV petrom,LUKOIL,etc).E corect daca le introduc la"intrari" cu click pe"B".
-contul in care le introduc=3022=este ok(La Saga ps m-am clarificat-tip de operatie 006-nedeductibile,aici sunt putin derutat cu deductibil sau nu).Multumesc.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Lun Mar 07, 2011 2:58 pm
de eugen01
1. Inregistrari :
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 22&start=0
2. Deductibilitate:
NM 37 art.48(Platitori ImpVenit)
37. Din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, astfel cum rezultă din evidenţele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.
Condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul realizării veniturilor pentru a putea fi deduse sunt:
a) să fie efectuate în interesul direct al activităţii;
b) să corespundă unor cheltuieli efective şi să fie justificate cu documente;
c) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.
Pentru exceptii mai citim OUG 34, sau/si in CF art.21 (Ch Imp Profit) sau/si CF art. 48 (Ch Imp Venit)
3. http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... at&start=0

Concluzii:
1.Daca exista contract de comodat, iar autovehiculul e folosit in interesul direct al activitatii (aprovizionare marfa) ch cu combustibilul sunt deductibile integral;
2.Corect.Daca e Bon Fiscal (omv, petrom etc....) se introduce prin selectare tip Document B.Eu presupun ca in ambele cazuri (Saga C , Saga PS) este vorba de cheltuieli deductibile.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mar Mar 08, 2011 1:09 pm
de paturcai
Bonurile fiscale nu mai sunt documente care pot fi acceptate in contabilitate asa cum sunt, adica sub forma de bon.
Prin aparitia in feb 2009 a Ord. 34 s-a abrogat posibilitatea ca aceste bonuri sa fie documente justificative in contabilitate.
Ce putem face in acest caz?
Aceste bonuri se "strang" si se trec intr-un decont de cheltuieli (exista pe SAGA un model in EXCEL editabil adica in care se poate lucra) de regula la sfarsitul perioadei (luna).
Daca acei combustibili sunt in accord cu prevederile ordonantei 34/2009 atunci sunt cheltuieli deductibile, daca nu, nu sunt chiar daca acel consum de combustibil este in interesul afacerii.
Pe scurt: ca benzina sa fie deductibila fiscal ea trebuie sa alimenteze au autovehicul cu mai mult de 5 locuri inclusiv soferul (probabil ca este vorba de un autoturism); toate cheltuielile privind folosirea unui autoturism sunt nedeductibile fiscal singurii care se pot bucura de deductibiliutate (reparatii de exemplu sunt directorii care folosesc acel mijloc de locomotie).
Concluzie: treceti toate bonurile si bonuletele (fie ele de combustibil sau nu) intr-un decont de cheltuieli iar la contare in SAGA veti trece 6581 pentru benzina (daca nu respecta O.34/2009) si contuirle specifice altor bonulete.
Exemplu:
Veti trece la INTRARI, la numar document: Decont201101 (decont aferent lunii ianurie 2011), la nume furnizor veti alege NENOMINALIZAT (pe care l-ati creat in prealabil in FURNIZORI, sau il creati in acest moment), data o puenti ca fiind sfarsitul lunii, salvati. In ecranul de jos, alegeti NEDEFINIT, la explicatie treceti Benzina, la cant. treceti 1, la cota TVA treceti zero iar la TOTAL (inclusiv TVA) treceti totalul BONULUI, la contul contabil 6581. Salvati, si treceti la randul urmator adaugand un alt "bonulet" cu respectarea destinatiei economice privind contarea.
La sfarsit, cand nu mai aveti de adaugat nimic, validati, si achitati prin apasarea butonului PLATA.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mar Mar 08, 2011 1:55 pm
de aurel211252
Paturcai multumesc mult esti de milioane.A-si dori totusi sa ma ajuti, 2 nelamuriri:
-Saga are un model in EXEL,cum pot sa lucrez pe el.Nu am o idee ,trebuie copiat de unde va s-au sunt eu mai greoi si nu stiu.
-Pentru a nu gresi,ma ierti ca intreb(am citit cele scrise de tine de 2 ori),toate bonurile de combustibil le adun si le introduc o data(lunar), la "intrari" si in partea de jos fiecare bon in parte.Am un taximetrist,tot o data pe luna le introduc" bonurile combustibil",tip de operatie ar fi 006(La" intrari" si"furnizori" fac ceva asemanator ca si la Saga C).
O alta rugaminte,unii patroni, aduc diverse "bonuri fiscale", ca au cumparat diverse produse, pe numele firmei:rechizite,pentru iluminat,pachete(produse necesare firmei) primite prin "fan courier",ulei de motor,etc..Ce fac cu acestea,in sensul ca,unde le introduc=mat.consumabil,diverse=,daca am voie sa le introduc in ce cont.Multumesc.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mar Mar 08, 2011 5:35 pm
de paturcai
EXCELul de pe forum este functional si se scrie de mana in pagina a doua la explicatii:
Exemplu:
Felul actului si emitentul
Bon fiscal OMV PETROM - benzina
Nr. data si actului:
0200/15.03.2011
Suma:
100,03
Dupa ce insiri una sub alta, la fel faci si in SAGA la INTRARI (TVA ZERO) asa cum am specificat mai sus, punand conturile contabile aferente:
Benzina (nedeductibila) pe 6581
Benzina deductibila, rechizite si orice alt consumabil pe 604
Spalatul auto pe 628
Utilitati (apa, lumina, gaz) pe 605,
etc
etc
etc

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mar Mar 08, 2011 6:46 pm
de aurel211252
Paturcai din nou multumesc.Doamne cand ma gandesc cat sunt de greoi,am cautat pe forum
unde este acel Excel, pe care pot sa scriu bonurile,am ametit si nu gasesc.Am cautat la diverse,chestiuni tehnice si nu gasesc.multumesc.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mar Mar 08, 2011 8:07 pm
de ionescua921
Eu am avut anul trecut prin octombrie control de fond la un magazin de materiale de contructii. Precizez ca bonurile de combustibil au fost inregistrate ca atare si deduse atat cheltuiala cat si TVA-ul. Au fost extrem de multe, unele ale conducatorilor auto, altele ale administartorilor si NU s-au legat deloc de ele. Mentionez ca societatea (din cand in cand) livreaza marfa acasa la client si, bineinteles, se aporvizioneaza cu marfa.
Totusi, am o nedumerire : daca un asoiat unic se ocupa de aprovizonarea cu marfa, nefiind incadrat ca merceolog sau agent comercial, chiar nu are dreptul sa deduca aceasta cheltuiala ? Daca nu societatea, atunci cine sa suporte aceasta cheltuiala? Dac se face ordin de deplasare pe care-si pune stampila si semnatura furnizorul care se afla la sute de km uneori, nu e in regula?

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mar Mar 08, 2011 9:23 pm
de balazse
Depinde ce masina.
Poate sa suporte cheltuielile dar cu anumite conditii.
Delegatie faci pentru un angajat, si nu asociat.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mar Mar 08, 2011 9:26 pm
de eugen01
Ghid despre OUG 34
1.Achizitionam formularul Ordin de deplasare (cod 14-5-4)
2.Achizitionam formularul Decont de cheltuieli (cod 14-5-5)
3.Adaugam analitice la 542 (in Plan Conturi) 542.01 - Administrator, 542.02 - Angajat.
4.BF de combustibil, sau alte achizitii, le introducem prin ecranul intrari, (pe BF combbustibil vom avea grija sa trecem NumeFirma, CUI, nr.auto)selectam B, dar le achitam prin 542.01 sau 542.02.
5.Pentru selectie putem folosi in ecran Intrari facilitatea de Filtrare, de unde vom alege, perioada si BF-urile.Exportam in excell (cu ajutorul icon-ului aferent) si selectam ce campuri dorim.
Observatii:
1.Nu prea sunt sigur de codul formularelor;
2.La carte spune ca 542 e de activ..deci ar trebui alimentat din 5311 cu suma aferenta "avansului".Deci, mai inchidem ochisorii la inregistrarea cronologica si sistematica... :oops: :oops:

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mie Mar 09, 2011 10:52 am
de ionescua921
[quote="balazse"]Depinde ce masina.

tot felul de masini, incepand de la Dacia papuc, autoturism Rexton, Volvo si pana la autocamioane. In fine, nu incurajez pe nimeni sa nu tina cont de litera legii, doar va relatez ca nu s-au legat de asta (probabil ca au gasit altele mai grave si mai captivante :) )

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mie Mar 09, 2011 11:22 am
de balazse
Depinde si cine iti vine in control si ce "doreste".
Daca trebuie sa gaseasca ceva atunci se uita si la maruntisuri.

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mie Mar 09, 2011 1:23 pm
de eugen01
Todorovicim>
Presupun ca Paturcai se refera la acest topic, unde gasim diverse formulare excell (mai exact adresa de unde sa le descarcam) printre care si un decont de cheltuieli.
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... aratia+010

Re: bonuri fiscale combustibil

Scris: Mie Mar 09, 2011 2:52 pm
de aurel211252
Eugen01 si paturcai,multumesc mult,mi-am facut in Excel un decont de cheltuieli.Totul ar fi bine, insa nu stiu care este contul pentru combustibil:tu imi spui de 542.01(avansuri Trezorerie),paturcai-6581(despagubiri,amenzi si penalizari)tomac parca spunea de 6024,de fapt care este contul bun(sper ca nu trebuie sa dau cu banul).Multumesc.