despre capitaluri
despre capitaluri
un srl - are 2 actionari unul dintre ei isi vinde actiunile celuilalt intrebarea mea este daca societatea trebuie sa calculeze si sa vireze 16% din suma bruta si la ce tip de obligatie si in care decalatie se regaseste - ca le-au tot modificat de nu mai stii cine si cu care- e drept ca pana acum nu m-am mai lovit si am citit pe forum am gasit o monografie da nu stiu unde trebuie daclarat mersi mult!
- fagarasa176
Re: despre capitaluri
ART. 66 Stabilirea venitului din investiţii
(3) În cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.
(4) Determinarea câştigului potrivit alin. (1) - (3) se efectuează la data încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi.
ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(3) Calculul, reţinerea şi virarea impozitului pe veniturile din investiţii, altele decât cele prevăzute la alin. (1) şi (2) se efectuează astfel:
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;
Lege nr. 31/1990 privind societatile comerciale scrie:Art. 98. - (1) Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma materiala se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor si prin mentiunea facuta pe titlu, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor. Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma dematerializata se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor, semnata de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor. Prin actul constitutiv se pot prevedea si alte forme de transmitere a dreptului de proprietate asupra actiunilor.
Normă din 26/11/2008
Versiune actualizata pana la data de: 18/03/2010
privind determinarea, reţinerea şi virarea impozitului pe câştigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obţinut de persoanele fizice
ARTICOLUL 13
Obligaţiile contribuabilului
(4) În situaţia în care câştigul/pierderea s-a realizat ca urmare a transferurilor directe de proprietate asupra valorilor mobiliare, efectuate în conformitate cu reglementările Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare privind transferurile directe, persoana care realizează venitul impozabil are obligaţia calculării şi virării impozitului. Documentele justificative, precum şi dovada virării impozitului se vor anexa la declaraţia privind venitul realizat.
(5) Termenul pentru virarea impozitului reprezentând plăţi anticipate este cel prevăzut la art. 67 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, iar termenul pentru virarea diferenţelor de impozit stabilit pe baza deciziei de impunere este cel prevăzut la art. 84 alin. (6) din Codul fiscal.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
mersi mult de tot m-am lamurit
o zi buna!
o zi buna!
mersi si eu dar eu nu m-am lamurit
poate cu ajutorul vostru ma luminez
Fiind o speta mai putin intalnita in practica , de aici si ceata in care ma aflu. Cred ca in postarea lui balaita nu este vorba de titluri de participare la fonduri inchise/deschise de investitii ; norma din 2008 pe care a-i dat-o tu fagarasa la asta se refera, ce ai citat din Codul fiscal insa e corect. Concret, cred ca e vorba de o cesiune de parti sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala a acestora, pe diferenta avand obligatia platii impozitului de 16%. Ce intelegeti voi din art 67 alin 3 lit.b din CF, in cazul dobanditorului :
- dobanditorul de....parti sociale ( adica cesionarul)
- dobanditorul de....venit (adica cedentul) ?
poate cu ajutorul vostru ma luminez
Fiind o speta mai putin intalnita in practica , de aici si ceata in care ma aflu. Cred ca in postarea lui balaita nu este vorba de titluri de participare la fonduri inchise/deschise de investitii ; norma din 2008 pe care a-i dat-o tu fagarasa la asta se refera, ce ai citat din Codul fiscal insa e corect. Concret, cred ca e vorba de o cesiune de parti sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala a acestora, pe diferenta avand obligatia platii impozitului de 16%. Ce intelegeti voi din art 67 alin 3 lit.b din CF, in cazul dobanditorului :
- dobanditorul de....parti sociale ( adica cesionarul)
- dobanditorul de....venit (adica cedentul) ?
- fagarasa176
@ralciuc Art. 98. citat de mine din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale nu se refera strict la titlurile de participatiune.
Valori mobiliare - sunt instrumentele negociabile emise in forma materiala sau evidentiate prin inscrieri in cont, care confera detinatorilor lor drepturi patrimoniale asupra emitentului - drepturi de proprietate sau drepturi de creanta asupra acestuia - conform legii si in conditiile specifice de emisiune a acestora. Valori mobiliare pot fi actiunile, obligatiunile, instrumentele financiare ale administratiei publice centrale si locale, precum si instrumentele financiare derivate sau orice alte instrumente financiare incadrate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in aceasta categorie.
ok, cred ca balaito a gresit cand a spus de actiuni sau de srl ; un srl nu are cum sa aibe actiuni
nimeni nicio parere ? la care dobanditor se face referire in art 67 (3) lit b din CF ? la cel de venituri sau de parti sociale ?
nimeni nicio parere ? la care dobanditor se face referire in art 67 (3) lit b din CF ? la cel de venituri sau de parti sociale ?
- fagarasa176
Daca in art. zice
Cine poate sa retina impozitul?
Eu zic ca cel care cumpara si primeste actiunile/partile sociale plateste "cascavalul" mai putin impozitul pe care il retine si il vireaza.
Parerea mea
tu care crezi ca esteCalculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei,
Cine poate sa retina impozitul?
Eu zic ca cel care cumpara si primeste actiunile/partile sociale plateste "cascavalul" mai putin impozitul pe care il retine si il vireaza.
Parerea mea
Si parerea mea este aceeasi, chiar daca in CF este la titlul III -impozitul pe venit si s-ar fi incadrat la dobanditorul de venit....dar cum dobanditorul de venit nu are cum sa faca stopaj la sursa... atunci e clar dobanditorul de parti sociale. Daca am cazut de acord asupra dobanditorului, mai am unele nelamuriri, deocamdata prima
:
1. Presupunem ca atat cumparatorul cat si vanzatorul sunt persoane fizice, cesionarul ii plateste cedentului suma mai putin impozitul de 16%. Unde se duce cesionarul sa plateasca acest impozit calculat si retinut ? la ANAF ? nu trebuie inainte de plata sa si declare , in ce declaratie declara acest impozit ? aceasta declaratie o face in numele cedentului, adica cu CNP-ul acestuia ?
Multumesc anticipat !
1. Presupunem ca atat cumparatorul cat si vanzatorul sunt persoane fizice, cesionarul ii plateste cedentului suma mai putin impozitul de 16%. Unde se duce cesionarul sa plateasca acest impozit calculat si retinut ? la ANAF ? nu trebuie inainte de plata sa si declare , in ce declaratie declara acest impozit ? aceasta declaratie o face in numele cedentului, adica cu CNP-ul acestuia ?
Multumesc anticipat !
- fagarasa176
Chiar daca vanzatorul este o persoana fizica, el vinde niste actiuni/parti sociale ale unei societati comerciale unde este actionar/asociat.
Presupun, deoarece nu am avut de-a face cu asa ceva si sper sa nu gresesc, se declara in D100 la 14. (609)- Impozit pe castigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare.
Anyway impozitul se aplica doar asupra castigului
Presupun, deoarece nu am avut de-a face cu asa ceva si sper sa nu gresesc, se declara in D100 la 14. (609)- Impozit pe castigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare.
Anyway impozitul se aplica doar asupra castigului
Mda, vanzatorul vinde niste parti sociale/actiuni care sunt ale lui nu ale societati, tranzactia este intre 2 persoane fizice fara a fi implicata societatea. Intelegeam sa faca D100 daca cel care cumpara actiunile/partile sociale era persoana juridica (263=5121 val neta fara impozit ; 263=446 val impozit;446=5121 plata impozit)...dar in cazul asta sincer nu stiu ce declaratie se face. Probabil cat de curand ma voi lovi de aceasta problema iar in asistenta celor de la ANAF nu pun nicio baza (in cazul meu valoare de vanz ar fi undeva la 90.000 euro iar valoarea nominala 200 lei, am considerat infima partea cu care se diminueaza castigul
, daca te uiti mai sus am si scris ca se plateste impozit pe diferenta...) Poate pana atunci cineva a mai trecut prin asta si mai face putina lumina....balaitao vad ca a inteles si a dat bir cu fugitii 
- fagarasa176
Inteleg ca actiunile/partile sociale sunt ale lui, dar acestea sunt parte dintr-o SC, nu ai cum sa nu implici societatea.
n-am dat bir cu fugitii da' m-am contrazis cu un director de administratie financiara pe tema asta- el spunea ca societatea nu are nici o obligatie in speta asta ci numai cumparatorul- da' ma gandesc ca poate societatea are obligatia declararii in 205?
n-am ajuns la un consens inca-daca ajungem va spun!
n-am ajuns la un consens inca-daca ajungem va spun!
@fagarsa - nu te mai inebunesc
, oricum multumesc pentru dezbatere
@balaitao - e bine ca n-ai dat bir cu fugitii
; si eu sunt de aceeasi parere cu directorul de administratie, daca tranzactia se desfasoara intre 2 persoane fizice detinatoare de parti sociale in capitalul unei persoane juridice, acea persoana juridica nu are nicio obligatie ; problema mea este in ce declaratie declara cedentul (cel care cumpara partile sociale ) impozitul pe castig ( valoare vanzare-valoare nominala) retinut prin stopaj la sursa in numele cesionarului (cel care vinde actiunile)
merci si astept noutati dupa consens
@balaitao - e bine ca n-ai dat bir cu fugitii
merci si astept noutati dupa consens
- fagarasa176
Mdea...am mai sapta nitzel pe net si se pare ca nu prea am dreptate.
In cazul acesta cumparatorul se prezinta la administratia fiscala cu suma retinuta de 16% unde plateste impozitul in numele vanzatorului.
Totusi mie m-i se pare ilogica toata aceasta treaba....odata ce vinzi parti sociale parte dintr-un SC cum naiba societatea nu este implicata in tranzactie?
Da...da...da...venitul este al persoanei fizice dar totusi...
In cazul acesta cumparatorul se prezinta la administratia fiscala cu suma retinuta de 16% unde plateste impozitul in numele vanzatorului.
Totusi mie m-i se pare ilogica toata aceasta treaba....odata ce vinzi parti sociale parte dintr-un SC cum naiba societatea nu este implicata in tranzactie?
Da...da...da...venitul este al persoanei fizice dar totusi...
Imagineaza-ti o societate, SA, cu actiuni denominate, tranzactionate pe bursa ...
Marian Apetre