agricultura

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
sidorl401

agricultura

#1 Mesaj de sidorl401 »

Consider ca trebuie imbunatatit ''modulul la productie'' pentru Agricultura.

eugen01

Re: agricultura

#2 Mesaj de eugen01 »

Pana o sa citeasca ..Marele Spatar..o sa imi permit eu sa intreb...ce sugestii aveti ?

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Si eu sunt curios, mai ales de exemple de solutii. :mrgreen:

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Doua exemple de imbunatatiri in modulul de productie:
1. O prima modificare, cu aplicare atat la productia agricola cat si la constructii/instalatii (acestea fiind cu ciclu lung de productie/executie), ar consta in faptul ca un produs/lucrare sa poata fi recoltat/decontat partial, pe baza de jurnal de recoltare partiala/situatie de lucrari partiala. In prezent acest lucru nu este posibil.
2. La productia animala ar trebui sa se poata introduce numarul de capete. Urmarirea cantitativa in gestiunea firmei, se face atat la kilogram cat si ca numar de capate. In prezent acest lucru nu este posibil.

eugen01

#5 Mesaj de eugen01 »

1. Grupe2
2.Ei..aici e mai delicat (unitati de masura .."compuse")
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... a&start=45

pinteae

#6 Mesaj de pinteae »

eugen01 te rog sa ne explici cum inregistram jurnalele de recoltare, utilizand optiunea grupe, in cazul productiei de grau, atunci cand recoltarea se realizeaza in decursul a mai multor zile. Sa nu uitam ca se poate trece de la o luna la alta. Poate ai o solutie si eu nu o stiu aplica. Speta este valabila si in cazul lucrarilor de constructii/instalatii, pentru situatiile de lucrari partiale. Multumesc.

cojocarua487

#7 Mesaj de cojocarua487 »

pinteae scrie:eugen01 te rog sa ne explici cum inregistram jurnalele de recoltare, utilizand optiunea grupe, in cazul productiei de grau, atunci cand recoltarea se realizeaza in decursul a mai multor zile. Sa nu uitam ca se poate trece de la o luna la alta. Poate ai o solutie si eu nu o stiu aplica.
Va rog frumos sa imi spuneti daca ati gasit o solutie referitoare la inregistrarea jurnalelor de recoltare atunci cand recoltarea se face pe parcursul mai multor zile si chiar in luni diferite (pt productie cu ciclu de executie mai lung de o luna)..am vazut ca un utilizator spunea ceva de folosirea comenzilor dar sincer nu stiu cum sa utilizez aceasta functie pt activitatea agricola.
Si inca ceva, am utilizat grupele pentru fiecare cultura (asociez grupele doar in ecranul de productie in momentul in care fac consumurile, nu si in intrari) si am vazut ca in situatii manageriale..la calculatie profit pe grupe, programul repartizeaza cheltuielile indirecte dupa cheltuielile directe pe cultura in parte!
Vreau sa stiu daca va folositi de aceasta repartizare a cheltuielilor indirecte si daca da cum le inregistrati-eu ma gandeam sa le inregistrez lunar pe Nedefinit in ecranul de productie pe fiecare cultura in parte.
Multumesc!
PS: productia asta agricola imi da multe batai de cap asa ca daca nu am fost explicita va rog frumos sa ma scuzati!

tomac

#8 Mesaj de tomac »

@pinteae, Eugen, cu întârziere pentru că am uitat, luat cu treabă, să dau reply la momentul întrebării:
Am eu o soluție. Dar presupune un calcul proporțional, în funcție de suprafața recoltată. Dacă ai cultivat 10 ha și ai recoltat 3 ha în septembrie, adică 30% iar restul de 70% din suprafață, în lunile următoare (să zicem în octombrie), poți considera că 70% din costuri sunt aferente suprafeței nerecoltate în septembrie.
Și procedezi astfel:
În producție de poziționezi în partea de consumuri și adaugi o linie, pe nedefinit, la cantitate pui -1 și la preț 70% din valoarea consumurilor cumulate până în acel moment. La explicație poți scrie ceva de genul "Consumuri producție recoltată în luni anterioare" și validezi bonul de producție pe cantitatea recoltată.
Apoi, în octombrie adaugi un bon nou de producție și în partea de consumuri pe prima linie readaugi, pe nedefinit cei 70% pe care i-ai scăzut în luna anterioară. În partea de consumuri, pe nedefinit, se pot prelua și cote parte de cheltuieli indirecte sau cheltuieli directe operate prin intrări direct pe conturi de cheltuieli dar aferente producției.

@cojocarua487
Da, le înregistrați pe nedefinit.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

eugen01

#9 Mesaj de eugen01 »

Da.De acord...proportionalitatea (repartizarea rationala) e raspunsul, si fireste ...calcule extracontabile dar am presupus ca se doreste o solutie mai automata ...dar asta ar insemna crearea unui formular (form/subform) dedicat cu diverse textboxuri in care sa se introduca cifrele...ceea ce ne cam scoate din domeniul contabilitatii financiare.

pinteae

#10 Mesaj de pinteae »

Stimate coleg Toma, trebuie sa-ti spun ca in maniera pe care ai descris-o lucrez in momentul de fata, atat in agricultura, cat si in cazul firmelor care executa lucrari in constructii. Mai mult de atat, in cazul productiei agricole, pentru a inregistra cantitatile recoltate, in productie, in partea de sus a ecranului, introduc o noua linie prin care evidentiez cantitatea recoltate, la pretul de productie obtinut conform algoritmului (valorea productiei este obtinuta prin formula proportionalitatii descrisa de tine, iar cantitatea este cea trecuta in jurnalul de recoltare). La momentul implementarii in aplicatie, in cazul acestor activitati, am discutat cu cei de la SAGA si mi-au spus ca aplicatia nu este pregatita pentru acest gen de productie. Asa ca am gasit solutia descrisa mai sus. Raspunsul meu era data la solutia avansata de colegul nostru, privind utilizarea grupelor. Intradevar, am deschis pentru fiecare gen de cultura/pentru fiecare santier, cate o grupa, care ma ajuta la repartizarea cheltuielilor indirecte. Atat, dar voiam o solutie practica data pe modul de lucru sugerat de colegul nostru.

cojocarua487

#11 Mesaj de cojocarua487 »

Buna ziua,
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri! Ideea cu calculul proportional este foarte buna insa am o singura nelamurire...daca procedam astfel (in exemplul dat de Tomac) cheltuielile colectate in luna octombrie nu vor intra in costul productiei pe septembrie desi sunt efectuate pentru toata cultura (ex: cheltuielile de transport ,recoltat, analize de laborator,etc) iar pretul productiei din octombrie va fi mai mare cu aceasta diferenta. Sau nu am inteles eu bine? :shock:

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Nu, nu vor intra în calcul. Ideea e asta: finalizați, prin recepție închizând bonul de producție, producția efectiv recoltată și, apoi, introduceți în ecranul producție o linie nouă, cu același produs, cu data de 1 a lunii următoare, unde, la partea de detalii, veți opera pe nedefinit partea stornată din producția recoltată în luna anterioară. Apoi reluați procesul: calcul proporțional - stornare costuri aferente suprafeței nerecoltate, reluare în luna următoare, etc.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cojocarua487

#13 Mesaj de cojocarua487 »

tomac scrie:Nu, nu vor intra în calcul. Ideea e asta: finalizați, prin recepție închizând bonul de producție, producția efectiv recoltată și, apoi, introduceți în ecranul producție o linie nouă, cu același produs, cu data de 1 a lunii următoare, unde, la partea de detalii, veți opera pe nedefinit partea stornată din producția recoltată în luna anterioară. Apoi reluați procesul: calcul proporțional - stornare costuri aferente suprafeței nerecoltate, reluare în luna următoare, etc.
Buna ziua,
Referitor la acest subiect...am vazut ca Saga a introdus "Sistemul de pruductie pe comenzi" in versiunea C.3.0.448. :wink:
Ati incercat sa combinati cele doua functii in productia agricola?Adica "Sistemul de pruductie pe comenzi" si "Sistemul de productie pentru ciclu de executie mai lung de o luna".
Si daca da va rog frumos sa imi spuneti daca este totul in regula.Multumesc!

balazse

#14 Mesaj de balazse »

Pentru CojocaruA487
Referitor la postare:
tomac scrie: Folosiți butonul "Răspunde" pentru a continua o discuție. Nu folosiți butonul "Citează" decât atunci când e nevoie să citați pe cineva.

cojocarua487

#15 Mesaj de cojocarua487 »

Am inteles,
Promit sa nu se mai repete! :roll:

Scrie răspuns