Inregistrari cesiune creante

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
petrac

Inregistrari cesiune creante

#1 Mesaj de petrac »

Buna ziua,

am preluat o firma noua care comercializeaza telefoane si am urmatoarea speta:

Firma A vinde firmei B telefoane.O parte din creantele pe care firma A le are catre firma B sunt preluate de firma C.
Firma A factureaza firmei C creantele ramase neincasate de la B.
De exemplu:
Firma A factureaza lui B o suma de 100 lei.B ii plateste lui A 40 lei.
Diferenta de 60 lei este cesionata firmei C care ii achita lui A aceasta suma.
Firma A ii factureaza lui C suma de 60 lei fara TVA.

Eu sunt in mare dilema datorita faptului ca in contabilitate se fac 2 facturi pentru aceeasi creanta:catre B de 100 lei si catre C de 60 lei, fara TVA.
Contabila de la care am preluat actele folosea contul 473 dar nu am inteles nici acum cum facea contarile pentru ca nu am primit o fisa de cont de la dansa.
Nu am mai lucrat cu facturi de cesiune de creante de aceea va rog sa-mi dati un sfat referitor la inregistrarile contabile la firma A.Am citit pe forum subiectele legate de cesiunea de creanta dar acolo nu am vazut sa se intocmeasca 2 facturi.
Va multumesc.

tomac

Re: Inregistrari cesiune creante

#2 Mesaj de tomac »

Pentru cesiune nu se întocmește factură. Aceasta se înregistrează de către cesionar și de către cedent în baza contractului de cesiune de creanțe.
Astfel cedentul va înregistra astfel:
4111.B=707..........100 lei vânzare de telefoane de la A către B
4111.B=4428.TI (dacă aplică TVA la încasare) sau 4427 dacă nu aplică TVA la încasare.........24 lei TVA la vânzarea către B
5311=4111.B...........40 lei - sumă încasată de la B
4428.TI=4427........7,74 lei TVA la suma încasată de la B dacă A aplică TVA la încasare
461=4111.B...........84 lei (soldul datoriei lui B către A cesionat lui C = 124 lei total factură A către B mai puțin încasarea de 40 lei de la B)
4428.TI=4427........16,26 lei TVA la suma cesionată dacă A aplică TVA la încasare

5121=461 încasarea cesiunii de la C

Atenție! Dacă se cesionează creanța, atunci indiferent de prețul cesiunii - că se cesionează la valoare egală sau mai mică decât valoarea nominală a a creanței, se va colecta TVA la valoarea nominală a creanței cedate ca și cum aceasta ar fi încasată în întregime.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

petrac

#3 Mesaj de petrac »

Stimate Tomac,
va multumesc pentru raspuns.

Problema este ca cedentul(firma A) emite factura catre cesionar(firma C) pe suma de 84 lei.Asa s-a convenit intre parti pentru ca C sa-i poata achita lui A creanta catre B.
Din cate vad singura varianta pentru inregistarea facturii de 84 lei emisa de A catre C este:
461=4111.B 84 lei
Apoi incasarea:
5121=461 84 lei

Problema este ca daca o sa am un control de la finante nu stiu cum sa le explic ca am inregistrat factura catre cesionar in valoare de 84 lei cu nota contabila 461=4111.B 84 lei.In fapt exista 2 facturi dar in realitate un singur venit si eu trebuie sa rezolv aceasta situatie.

Ce ma sfatuiti?

Va multumesc anticipat

petrac

#4 Mesaj de petrac »

Buna ziua,
nu s-a mai confruntat nimeni cu situatia descrisa mai sus in care se emite factura pentru cesiune creante?

Orice raspuns ar fi binevenit.
Multumesc

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Să o numească factură de decontare nu factură. Nu se întocmește factură. Plata se face în baza contractului. Eu nu vă pot da o altă soluție.

nastasoiui582

#6 Mesaj de nastasoiui582 »

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu o inregistrare pentru un cont de cesiune creante.
Firma A livreaza marfa catre firma B. Firma B plateste firmei A luna curenta facturile emise in luna anterioara. Firma C a preluat creantele firmei B si achita lunar, prin banca 80% din valoarea facturilor emise in luna curenta (practic in avans fata de cum achita firma B). Firma B achita facturile firmei A prin contul de cesiune creante 100%.
Cum inregistrez contul de cesiune lunar?
Facturile emise de firma A, eu le achit in continuare atunci cand in contul de cesiune imi intra suma 100% de la firma B.
Exemplu: firma A emite factura de 18.000 catre firma B, pe care o depune la banca(firma C)
4111.B - 707 =18.000
Firma B (banca) achita in contul curent 14.400 (80% din valoarea facturii)
5121.cont curent - 581 =14.400 (stiu ca nu e ok prin 581, tocmai de asta intreb) "utilizare credit Factoring Domestic fara recurs"
Firma C achita in contul de cesiune toata valoarea facturii
5121.cont de cesiune creante - 4111.B =18.000
581 - 5121.cont de cesiune creante = x "rambursare principal credit Factoring Domestic fara recurs"
627 comision factoring
666 dobanda credit factoring domestic fara recurs
Trebuia sa folosesc 461 si 462?

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Folosiți 5191 în loc de 581.

Scrie răspuns