tichete cadou

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
mireal699
Mesaje: 65
Membru din: Joi Mar 13, 2008 12:00 am

tichete cadou

#1 Mesaj de mireal699 »

O societate decide sa dea salariatilor lunar tichetee cadou in functie de performante. Intrebarea este daca aceste tichete sunt purtatoare de contibutii BASS deorece , in momentul cand le introduc in program, pe statul de plata nu apare in plus decat impozitul pe salarii marit, contributiile socaile ramanand constante indiferent de valoarea tichetelor cadou. Este o scapare a programului SAGA ? Mentionez ca nu este vorba de acele tichete date cu ocazia unor sarbatori de 150 lei pe persoana.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27475
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: tichete cadou

#2 Mesaj de tomac »

De ce ar fi o scăpare? De ce s-ar calcula contribuții sociale? Art.296^15 CF...
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pinteae
Mesaje: 2068
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: tichete cadou

#3 Mesaj de pinteae »

Se datoreaza contributii! Introdu valorile la alte venituri. Cristi, fa un exercitiu de imaginatie ca-i sugereazi unui client de-al tau ca poate acorda tichete cadou, lunar, in suma de 1000 lei, pentru care nu plateste contributii. Ce parere ai? Ai curajul sa faci uz de prevederile Art.296^15 CF? Prevederile invocate se aplica doar in cazul tichetelor cadou acordate salariatilor pentru actiuni sociale.
Apropor de exercitiu: Sunt sigur ca-ti pierzi clientul dupa primul control de la finante. Ba mai mult, vei platii si accesoriile aferente.

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

Re: tichete cadou

#4 Mesaj de apetrem »

Art. 296^15, lit.o, zice asa:
"Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii ...
o) tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii;"


Potrivit legii, „Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.” L.193/2006, art.2
Marian Apetre

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27475
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: tichete cadou

#5 Mesaj de tomac »

Știu ce scrie acolo. Eu mă refeream la tichete cadou operate prin acel modul de tichete. Nu poți acorda tichete cadou pentru altceva decât spune legea că se acordă. Acordarea lor pentru alte destinații nu le mai face tichete cadou.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

popad70
Mesaje: 2129
Membru din: Joi Apr 12, 2007 12:00 am

Re: tichete cadou

#6 Mesaj de popad70 »

Pentru tichetele cadou oferite de angajator angajatilor cu ocazia craciunului (angajatii nu au copii, deci nu sunt acordate pentru copii minori) se platesc impozit si contributii?
Multumesc!

cernatv
Mesaje: 3389
Membru din: Mie Dec 05, 2012 6:23 pm

Re: tichete cadou

#7 Mesaj de cernatv »

In limita a 150 lei nu se platesc contributii.

pinteae
Mesaje: 2068
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: tichete cadou

#8 Mesaj de pinteae »

CernatV consider ca te inseli. ApetreM si TomaC, au punctat bine aspectul acesta. Salariatilor li se pot acorda tichete cadou, doar ca si cheltuieli sociale.

cernatv
Mesaje: 3389
Membru din: Mie Dec 05, 2012 6:23 pm

Re: tichete cadou

#9 Mesaj de cernatv »

Nu ma insel deloc. In aceasta limita se impoziteaza cu 16% la angajat. Atat.
Valoarea lor totala este deductibila la calculul impozitului pe profit in limita a 2% din fondul de salarii (nu luam in calcul si alte cheltuieli social culturale).

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 27475
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: tichete cadou

#10 Mesaj de tomac »

Cei 150 lei sunt, în toate cazurile, pentru cadouri oferite în beneficiul copiilor angajaților și sunt neimpozabili în această limită și nici nu intră în sfera contribuțiilor sociale, dacă sunt acordare sub formă de bunuri sau bani, dar nu sub formă de tichete cadou.
Dacă nu au copii, atunci pot primi tichete cadou pentru diverse cheltuieli sociale acordate conform contractului de muncă, caz în care sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venituri din salarii și nu intră în sfera contribuțiilor sociale.
Dar dacă nu au copii și acordarea lor se face într-un alt scop decât cheltuieli sociale sau dacă aceste tipuri de cheltuieli nu sunt cuprinse în contractul de muncă, sumele respective deși sunt plătite efectiv cu un tichet valoric denumit tichet cadou, din punct de vedere fiscal se tratează ca un venit de natură salarială și intră în venitul brut datorându-se atât impozit cât și contribuții sociale pentru el.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cernatv
Mesaje: 3389
Membru din: Mie Dec 05, 2012 6:23 pm

Re: tichete cadou

#11 Mesaj de cernatv »

Si este cineva atat de "fraier" incat sa nu aiba prevazut in CIM/contract colectiv ca se dau tichete cadou de Pasti si Craciun? Cred ca nu.
Atunci e clar ca le incadrezi la cheltuieli sociale (cu limita de impusa de lege, 150 ron) si nu suporta si contributii sociale.

pinteae
Mesaje: 2068
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: tichete cadou

#12 Mesaj de pinteae »

Pentru CernatV: Chiar daca cuprinzi in CC de munca acordarea tichetelor cadou de Pasti si Craciun pentru toti salariatii, te rog sa-mi spui unde-i latura sociala a actiunii de acordare a tichetelor cadou, ca sa poti beneficia de scutire de obligatii sociale, in cazul salariatilor fara copii minori? Daca in CC s-a prevazut acordarea tichetelor cadou, ele se considera venituri de natura salariala si se impoziteaza cu impozit pe salarii si contributii sociale. In maniera descrisa de tine toate firmele pot sa prevada acordarea unor premii mascate, folosindu-se de tichetele cadou ca forma materiala. Eu cred ca te cam "arzi" daca sugerezi acordarea de tichete cadou fara sa le impozitezi si sa le calculezi contributii, cu exceptia celor acordate copiilor minori.

avramescuv
Mesaje: 12
Membru din: Joi Feb 16, 2012 4:23 pm

Re: tichete cadou

#13 Mesaj de avramescuv »

In legatura cu acest subiect, am observat ca in Codul Fiscal a fost modificat art. 21, alin. 3, litera c) :"In cadrul acestei limite (de 2%), pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor".
Se intelege de aici ca se pot acorda cadouri in bani, cu ocazia Craciunului spre exemplu, si salariatilor care nu au copii minori?
Stiu ca pana acum ceva timp se specifica exact ca se acorda cu ocazia Craciunului doar pentru copiii minori ai salariatilor si in limita a 150 lei.

paturcai
Mesaje: 8166
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: tichete cadou

#14 Mesaj de paturcai »

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

paturcai
Mesaje: 8166
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: tichete cadou

#15 Mesaj de paturcai »

Inrebare:
Va rog frumos sa imi spuneti daca este corect sa consider cheltuiala deductibila - cheltuiala sociala in limita cotei de pana la 2% din cheltuiala cu salariile - suma de 600 de lei acordata unei salariate ca ajutor pentru decesul unei rude de gradul I, pe care aceasta nu o are in intretinere.
De asemenea, tot in aceeasi categorie - cheltuiala sociala deductibila in limita cotei de pana la 2% din cheltuiala cu salariile - este corect sa consider suma de 200 de lei acordata ca ajutor pentru achizitionarea de ochelari de vedere/protectie pentru salariatii a caror activitate presupune lucrul la calculator 8h/zi. Mentionez ca decontarea se realizeaza dupa achizitia de catre salariat a ochelarilor, prin prezentarea facturii pe numele salariatului.
Raspuns:
In conformitate cu HOTARAREA nr. 44 din 22 ianuarie 2004 , pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pct. 39. "Sunt cheltuieli deductibile limitat, cheltuielile sociale in limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pana la 2% asupra fondului de salarii realizat anual si acordate pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca, sub forma: ajutoarelor de inmormantare, ajutoarelor pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarelor pentru bolile grave si incurabile, ajutoarelor pentru nastere, cadourilor pentru copiii minori ai salariatilor, cadourilor oferite salariatelor, contravalorii transportului la si de la locul de munca al salariatului, costului prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt deductibile in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei (RON)
In cazul in care acordati bonurile salariatilor proprii, contravaloarea acestora se poate include in categoria cheltuielilor sociale, conform art. 21 alin. 3 lit. c din Codul fiscal . Conform acestui articol, in cadrul cheltuielilor sociale pot fi incluse si cheltuielile reprezentand cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori ai salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor. Prioritatea componentelor cheltuielilor sociale este cea prevazuta la acest articol din Codul fiscal. Cheltuielile sociale sunt deductibile in limita unei cote de pana la 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
Contravaloarea bonurilor cadou mai poate fi inclusa si in categoria cheltuielilor constand in cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie. In masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei, (RON) conform art. 55 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, acestea nu se includ in veniturile salariale ale angajatului care le primeste. Coroborand prevederile acestui articol cu prevederile art. 21 alin. 4 lit. l din Codul fiscal, rezulta ca aceste cheltuieli sunt deductibile pentru angajator daca: nu depasesc limita de 150 lei, (RON), asa cum este definita mai sus; sau suma care depaseste plafonul de 150 lei, (RON) este impozitata la angajat prin cumularea cu veniturile salariale aferente lunii in care cadoul se acorda."
Contravaloarea cheltuielilor de orice natura nu se poate deconta salariatilor decat daca prezinta la decont o factura pe numele societatii si eventual cu numele salariatului la "Imputernicit".

Drepturi de proprietate intelectuala: Rentrop&Straton
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns