Comert Marfa Second Hand

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dinur932

Comert Marfa Second Hand

#1 Mesaj de dinur932 »

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarele situatii:
Intreprindere Ind, neplatitoare de TVA.

1.Un magazin de marfa second hand reduce pretul de vanzare a marfii .In primele 2-3 zile de la achizitie marfa fac nir cu pret prestabilit,iar la cateva zile se reduce pretul.Ca sa nu mai fie mereu nevoi sa fac proces verbal de reducere pret,am facut in casa de marcat separat un articol cu reducere .
Problema ramane la stocul din magazin . Stocul meu mereu e mare pentru ca ramane la pretul initial si nu recalculat la pretul redus.

2. Cu marfa care ramane foarte urata,rupta...pot face proces verbal de produse deteriorate si sa le calculez ca si cheltuieli nedeductibile?

3. Daca donam unui centru carpe ,ca si document se face doar contract de donatie sau factura?
Este deductibila cheltuiala la impozit?

Multumesc !

paturcai

Re: Comert Marfa Second Hand

#2 Mesaj de paturcai »

1. Acele reduceri pe care le faceti ar trebui sa le cumulati si sa faceti exact acelasi lucru prin note contabile de mana in Articole Contabile la sfarsitul unei perioade (sfarsitul lunii)
Intrarea o aveti facuta astfel:
371 = 401 pentru 100 lei
371 = 378 pentru 50 lei
Aveti in 371 (100+50) suma de 150 lei si faceti o reducere.
Reducerea nu puteti sa o faceti decat din adaosul comercial.
Admitem ca reduceti pretul cu 30 lei.
Veti face nota de mana pentru aceasta reducere:
371 = 378 pentru minus 30 lei

2. In situatia in care aveti marfuri care sunt degradate (exista o HG pentru perisabilitati HG 831/2004)
Aveti mai jos o legatura cum trebuie sa procedati:
http://infotva.manager.ro/articole/stud ... -5621.html

3. Cheltuielile cu donatiile sunt prin definitie cheltuieli nedeductibile, astfel:
ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
a) sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale;
b) cheltuielile corespunzătoare veniturilor neimpozabile ale căror surse se află pe teritoriul României sau în străinătate;
c) impozitul pe venit datorat potrivit prezentului titlu, inclusiv impozitul pe venitul realizat în străinătate;
d) cheltuielile cu primele de asigurare, altele decât cele prevăzute la alin. (4) lit. d) şi la alin. (5) lit. h);
e) donaţii de orice fel;

Pentru SRL:
Potrivit prevederilor art. 21 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, cheltuielile de sponsorizare efectuate potrivit legii sunt cheltuieli nedeductibile fiscal, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
- nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Pentru donatie/sponsorizare faceti un contract (modele gasiti destule pe internet)
6582 = 371 (ca monografie contabila)
Faceti un aviz de expediere in care treceti ceea ce veti da beneficiarului

O solutie mai simpla ar fi (la fel de legala) sa "vindeti" acele carpe la pretul de 10 lei. Se considera ca ati vandut si atunci nu mai aveti "impunerea" privind "nedeductibilitatea".
Pretul de vanzare ar fi (exemplu) 140 lei, iar discount acordat ar fi: 130 lei si veti incasa 10 lei.
Pe factura veti avea:
4111 = 707 pentru vanzare 140
4111 = 709 (cu minus) pentru discount minus 130 lei
Total de incasat = 10 lei
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns