Buna ziua,
Am achizitionat recent programul SAGA si ma confrunt cu urmatoare problema:
Firma este platitoare de TVA la incasare. Societatea avea facturi restante de la o firma din Bulgaria din anul 2014.
In luna martie cand am operat incasarea prin Jurnal banca programul automat imi colecteaza TVA, fapt ce imi degenereaza registru de vanzari si decontul TVA.
Normal ar fi sa nu mi colecteze TVA daca clientul este extern.
Ma puteti ajuta in acest caz?
Multumesc
incasarea unei facturi din bulgaria -tva la incasare
Re: incasarea unei facturi din bulgaria -tva la incasare
NU dati vina pe programul informatic.
Important este sa stiti dvs intai.
TVA la incasare/plata este DOAR pentru opertiunile interne si n-au legatura cu operatiunile externe fie ele achizitii sau livrari.
In cazul dvs. DEBIFATI "TVA la Incasare/plata) din modulul de INTRARI VALUTA.
Preluarea tertilor s-a facut gresit.
Exemplu:
Luna de incepere a folosirii programului 01.02.2015
Adica:
Aveati sold in valuta, el trebuia astfel introdus:
Am sold de incasat de 234 EUR la 31.01.2015 de la COFFEE-BULGARIA in baza facturii 285698/28.01.2015 la cursul de 4,6500 lei/EUR
La IESIRI VALUTA:
Adaugam prima inregistrare
La nr. document trecem nr. 285698, la denumire trecem numele: COFFEE (Bulgaria), daca nu exista creem clientul. Daca SAGA da rateuri privind verificarea in VIES atunci treceti codul fiscal al bulgarului manual si la tara alegeti BG.
La data document treceti 31.02.2015 (cursul il va prelua automat programul (daca in porealabil ati setat corect DE UNDE sa-si ia informatia. Cursul valutar se ia automat daca mergeti pe calea: Administrare------>Intretinere BD-----> aici alegeti eticheta GENERAL si aici va alegeti de unde sa preia cursul BNR sau INFOVALUTAR).
La curs trecem fie cursul 4.6500 fie lasam SAGA sa preia. Daca cel care a lucrat inainte are un curs diferit de ce va da SAGA veti pune cursul pe care cel de dinanite l-a ales.
NU PUNETI BIFA la coloana "TVA I/P" (daca programul o pune, puteti dvs. debifa)
Salvati
Mergeti in ecranul de jos.
Adaugati, alegeti NEDEFINIT, la explicatii treceti PRELUARE la U/M treceti BUC, la cant treceti 1, la valoare treceti 234 EUR, la cont contabil treceti 999.
Salvati
Validati.
La validare vi se va spune ca nu se va genera o nota contabila deoarece data facturii este din luna precedenta in care ati inceput folosirea lui SAGA. Adica factura este din ianuarie si dvs ati inceput in FEB 2015. Asta va si trebuie.
Mergeti la Banca in Valuta si dati-i bice!

Important este sa stiti dvs intai.
TVA la incasare/plata este DOAR pentru opertiunile interne si n-au legatura cu operatiunile externe fie ele achizitii sau livrari.
In cazul dvs. DEBIFATI "TVA la Incasare/plata) din modulul de INTRARI VALUTA.
Preluarea tertilor s-a facut gresit.
Exemplu:
Luna de incepere a folosirii programului 01.02.2015
Adica:
Aveati sold in valuta, el trebuia astfel introdus:
Am sold de incasat de 234 EUR la 31.01.2015 de la COFFEE-BULGARIA in baza facturii 285698/28.01.2015 la cursul de 4,6500 lei/EUR
La IESIRI VALUTA:
Adaugam prima inregistrare
La nr. document trecem nr. 285698, la denumire trecem numele: COFFEE (Bulgaria), daca nu exista creem clientul. Daca SAGA da rateuri privind verificarea in VIES atunci treceti codul fiscal al bulgarului manual si la tara alegeti BG.
La data document treceti 31.02.2015 (cursul il va prelua automat programul (daca in porealabil ati setat corect DE UNDE sa-si ia informatia. Cursul valutar se ia automat daca mergeti pe calea: Administrare------>Intretinere BD-----> aici alegeti eticheta GENERAL si aici va alegeti de unde sa preia cursul BNR sau INFOVALUTAR).
La curs trecem fie cursul 4.6500 fie lasam SAGA sa preia. Daca cel care a lucrat inainte are un curs diferit de ce va da SAGA veti pune cursul pe care cel de dinanite l-a ales.
NU PUNETI BIFA la coloana "TVA I/P" (daca programul o pune, puteti dvs. debifa)
Salvati
Mergeti in ecranul de jos.
Adaugati, alegeti NEDEFINIT, la explicatii treceti PRELUARE la U/M treceti BUC, la cant treceti 1, la valoare treceti 234 EUR, la cont contabil treceti 999.
Salvati
Validati.
La validare vi se va spune ca nu se va genera o nota contabila deoarece data facturii este din luna precedenta in care ati inceput folosirea lui SAGA. Adica factura este din ianuarie si dvs ati inceput in FEB 2015. Asta va si trebuie.
Mergeti la Banca in Valuta si dati-i bice!

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!