Pagina 1 din 1

Depreciere stoc

Scris: Mie Iun 03, 2015 4:29 pm
de plugarua
Bună ziua! Mă aflu în următoarea situație, și aș dori un sfat din partea dv.: o societate cu activitate de producție agricolă a constatat luna trecută (mai 2015) o depreciere de 50% la stocul de cartof de consum. Am primit un proces verbal de depreciere și acum vine dilema mea, cum pot înregistra o depreciere ireversibilă atât semnificativă? și mai ales care ar fi implicațiile fiscale?

Re: Depreciere stoc

Scris: Mie Iun 03, 2015 5:19 pm
de tomac
Pe costuri.
Probabil sunt pierderi naturale, scădere la depozitare.
Dacă aveți asigurare încheiată pentru stoc, cheltuiala e deductibilă fiscal.
Legat de TVA - nu se face ajustare de TVA dedus, pe art.148, în cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, în condiţiile în care aceste situaţii sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător, în situaţii cum ar fi, de exemplu, următoarele, dar fără a se limita la acestea: calamităţile naturale şi cauzele de forţă majoră, demonstrate sau confirmate în mod corespunzător, furtul bunurilor demonstrat pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare sau pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz în care nu se fac ajustări ale taxei deductibile dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:

1. degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse în această categorie şi produsele accizabile pentru care autoritatea competentă a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada că bunurile au fost distruse;

De asemenea nu se face ajustarea pentru pierderile tehnologice sau, după caz, alte consumuri proprii, caz în care persoana impozabilă nu are obligaţia ajustării taxei în limitele stabilite potrivit legii ori, în lipsa acestora, în limitele stabilite de persoana impozabilă în norma proprie de consum. În cazul depăşirii limitelor privind normele tehnologice ori consumurile proprii, se ajustează taxa aferentă depăşirii acestora.

Nu se face nici pentru perisabilitățile, în limitele stabilite prin lege sau pentru casarea activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital prevăzute la art. 149 din Codul fiscal, demonstrate sau confirmate în mod corespunzător.

Obligația de a demonstra sau confirma în mod corespunzător că bunurile au fost distruse, pierdute sau furate, în sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal revine persoanei impozabile. În situaţia în care organele de inspecţie fiscală nu consideră suficiente dovezile furnizate de persoana impozabilă, acestea pot obliga persoana respectivă să efectueze ajustarea taxei. Conform principiului proporţionalităţii, organele fiscale nu pot solicita persoanei impozabile mai mult decât ceea ce este necesar pentru dovedirea incidentului care a condus la pierderea, distrugerea sau furtul bunului, astfel încât sarcina persoanei impozabile să nu devină practic imposibilă sau extrem de dificilă.


Din păcate în agricultură e o situație aparte. Acolo există anumite deprecieri ce sunt datorate condițiilor de stocare sau temperaturii sau calamităților naturale.
Dacă dumnevoastră reușiți să demonstrați rezonabil că deprecierea este cauzată de motive obiective: calamități naturale, scăderi normale în greutate ce ar fi echivalentul pierderilor tehnologice, sau în orice altă situație în care nu se face ajustarea taxei, atunci nu aveți nimic de făcut legat de TVA, altfel va trebui să ajustați TVA dedus pentru acel stoc.

Re: Depreciere stoc

Scris: Joi Iun 04, 2015 7:51 am
de plugarua
Vă mulțumesc pentru lămurire. Îmi este de un real folos, având în vedere că sunt la început de drum. O zi bună