Pagina 1 din 1

Deschidere firma

Scris: Mar Iun 09, 2015 3:40 pm
de bogdanr479
Am o intrebare:

De ex.: Popescu Ion isi deschide un srl.Firma functioneaza 3 ani,ajunge sa faca profit,este neplatitoare de tva.Popescu Ion doreste sa isi mai deschida inca o firma cu aceeasi activitate,neplatitoare de tva.Deci,vor fi doua firme (srl).

Intrebarea este : poate Popescu Ion sa isi mai deschida inca o firma? ( fiind tot unic asociat si pe a doua firma).

Multumesc si astept raspuns!

O zi frumoasa!

Re: Deschidere firma

Scris: Mar Iun 09, 2015 6:25 pm
de paturcai
Este totusi un forum despre contabilitate...
:(
http://www.infiintarifirmenoi.ro/formajuridica.html

Re: Deschidere firma

Scris: Mar Iun 09, 2015 6:59 pm
de cernatv
Acel Popescu vrea să ajungă la Jilava, sau ce logică legală are pentru a lucra cu mai mult de o firmă? Una şi bună.

Re: Deschidere firma

Scris: Mar Iun 09, 2015 8:26 pm
de petrovicif952
Nu poate fi asociat unic in doua firme.

in cea de a doua firma trebuie sa aiba un asociat

Re: Deschidere firma

Scris: Mie Iun 10, 2015 9:15 am
de balazse
Sau isi mai face un II/PFA.

Re: Deschidere firma

Scris: Mie Iun 10, 2015 11:23 am
de mandeala464
In plus, la deschiderea celei de a doua firme cu acelasi profil de activitate, Popescu are obligatie sa isi anunte asociatul ca el este asociat unic intr-o soc cu acelasi ob de activitate.

Re: Deschidere firma

Scris: Mie Iun 10, 2015 4:17 pm
de bogdanr479
Daca isi deschide un PFA,poate sa aiba angajati?(sa functioneze ca un srl,in activitatea ce o presteaza)

Re: Deschidere firma

Scris: Mie Iun 10, 2015 5:13 pm
de paturcai
Poate avea dar nu pentru obiectul de activitate pentru care a fost autorizat ca PFA:


Raspunsul este DA! Incepand cu mai 2011, persoanele fizice autorizate au posibilitatea sa angajeze terte persoane cu contract individual de munca, incheiat conform Codului Muncii. Orice PFA poate angaja salariati, insa PFA cu norma fixa de venit nu poate deduce cheltuielile facute cu salariile.

In calitate de angajatori, persoanele fizice autorizate au urmatoarele obligatii:

•sa completeze vectorul fiscal cu obligatii care le revin in calitate de angajatori, respectiv impozitul pe venituri din salarii si asimilate salariilor si contributiile sociale obligatorii;
•sa intocmeasca si sa depuna la organul fiscal competent trimestrial, formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.
Atentie! Persoanele fizice autorizate nu pot fi considerate angajate ale unor terte persoane (alte persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale) cu care colaboreaza pentru efectuarea unei activitati economice chiar daca colaborarea este exclusiva.

Declararea in revisal (registrul de evidenta salariatilor) trebuie facuta cu cel putin cu o zi inainte de inceperea activitatii. Angajatorii au obligatia de a transmite registrul in forma electronica la Inspectoratul teritorial de munca (ITM) in a carui raza teritoriala isi au sediul sau domiciliul, dupa caz, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat.

Va reamintim care sunt contributiile de asigurari sociale atat pentru salariati, cat si pentru angajatori.
Pentru angajator:
- contributia de asigurari sociale datorata de angajator in baza art. 18 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru conditii:
a) normale de munca – 20,8%;
b) deosebite de munca – 25,8%;
c) speciale de munca – 30,8%;
- contributia datorata de angajator in functie de clasa de risc, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare – intre 0,15 si 0,85%, aplicate asupra veniturilor brute realizate lunar;
- contributia de asigurari de sanatate datorata de angajator, potrivit art. 258 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare – 5,2%;
- contributia pentru concedii si indemnizatii datorata conform art. 4 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare – 0,85%;
- contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj, conform art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare – 0,5%;
- contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, potrivit art. 7 alin. (1) din Legea nr. 200/2006, cu modificarile ulterioare – 0,25%.
Pentru angajat:
- contributia individuala de asigurari sociale datorata potrivit art. 21 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare – 10,5%, indiferent de conditiile de munca;
- contributia individuala de asigurari de sanatate datorata potrivit art. 257 din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare – 5,5%;
- contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj, conform art. 27 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare – 0,5%;
- impozit pe venit 16%.

https://ixquick-proxy.com/do/spg/highli ... mapEEE1N1N

Re: Deschidere firma

Scris: Mie Iun 10, 2015 6:46 pm
de balazse
paturcai scrie:Poate avea dar nu pentru obiectul de activitate pentru care a fost autorizat ca PFA:
De unde reiese acest lucru?

Re: Deschidere firma

Scris: Mie Iun 10, 2015 8:48 pm
de paturcai
Pentru PFA ce se autorizeaza in baza OUG nr. 44/2008 cu modificari, permisiunea angajarii unui salariat trebuie inteleasa in functie si de prevederea normativa existenta anterior si care spune ca PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 6, chiar daca colaborarea este exclusiva. Interpretarea acestei prevederi in marea majoritate a cazurilor, inclusiv de persoane din cadrul Inspectiei Muncii a fost ca un PFA nu poate angaja salariati in domeniul sau de activitate insa poate angaja cu contract de munca persoane ce nu efectueaza aceeasi meserie, dar sunt necesare activitatii. De exemplu, un instalator – PFA nu a putut sa angajeze cu contract de munca un alt instalator, insa putea sa angajeze un asistent manager. Prin noua modificare intelegem ca acum se pot angaja persoane ce desfasoara activitatea chiar in domeniul de activitate pentru care este autorizata PFA”, mai arata Adrian Benta.

http://www.hotnews.ro/stiri-antreprenor ... mulate.htm

Se pare ca nu mai exista prevederea, a fost inlocuita:
ARTICOLUL 17
Vechea varianta:
(1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
Noua varianta: (Ordonanta de urgenta nr. 46/2011 – pentru modificarea si completarea art. 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale din 11 mai 2011, M. Of. 350/2011)
1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.
(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.
(3) PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.

Re: Deschidere firma

Scris: Joi Iun 11, 2015 6:47 am
de balazse
Am inteles, multumesc.
Atunci ramane II.

Re: Deschidere firma

Scris: Joi Iun 11, 2015 12:24 pm
de paturcai
Ramane
:wink:

Re: Deschidere firma

Scris: Joi Iun 11, 2015 4:47 pm
de bogdanr479
Va multumesc mult pentru ajutor!
O zi cat mai frumoasa va doresc!