Inregistrare cheltuieli !

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
garbaceab

Inregistrare cheltuieli !

#1 Mesaj de garbaceab »

Buna seara, stimati colegi am o Asociatie de C.A.R. ,si are de recuperat de la pers.fizice rate la creditele acordate.Pentru ca nu au vrut sa plateasca s au intocmit dosare de executie.Acum in contractul cu executorul scrie ca persoana o sa plateasca lunar o suma din care o parte merge la executor .Nu am factura nimic de la executor,cum inregistrez corect? m de ex. 1250 lei care se incaseaza de la o persoana ,din care 300 merg la executor si restul se scade din credit.Pe ce cont inregistrez? Multumesc anticipat!

pinteae

Re: Inregistrare cheltuieli !

#2 Mesaj de pinteae »

Iti sugerez sa folosesti un cont de decontare cu tertii. De exemplu, poti folosi un analitic al contului 462. C.A.R.-ul este doar un intermediar intre p.f. si executor. Pentru C.A.R., sumele incasate reprezentand cheltuieli de executare, nu sunt venituri, la fel cum sumele achitate catre executor nu sunt cheltuieli proprii.

garbaceab

#3 Mesaj de garbaceab »

Am inteles ,va multumesc ...pun in practica si vedem ce iese .Seara buna va doresc !

garbaceab

#4 Mesaj de garbaceab »

Va mai rog ceva, pe baza Hotararii Jud pot face inregistrarea ? Am creat analitic 462.001 , nu stiu cum sa fac inregistrarea corect,deci mie imi intra in banca 3.332 lei din care 450 merg la executor ? Ar trebui intai constituit 462.001 nu? Cum?

pinteae

#5 Mesaj de pinteae »

Prin Hotarare s-a stabilit ca debitorul trebuie sa-ti vireze in cont suma de 3332 lei.
Banuiesc ca pentru fiecare debitor ai deschis un analitic la contul 461.
De asemenea banuiesc ca soldul analiticului la contul 461, reprezinta suma datorata de debitor, suma pentru care ai demarat procedura de executare silita.
Daca debitorul iti datoreaza suma de 2882 lei (3332-450 lei), inseamna ca va trebui sa inregistrezi ca si creanta fata de debitor, doar cheltuielile cu executarea. Daca suma aprobata la executare, contine si anumite dobanzi penalizatoare, atunci va trebui sa le inregistrezi ca venituri si creante de incasat, folosind articolul 461.x = 766.
Inregistrarea sumelor din Hotarare, adica 450 lei, o faci prin intermediul art. contabil 461.x (numele debitorului) = 462.y (numele executorului).
Incasarea sumei de 3332 lei o faci prin art.contabil 5121 = 461.x, iar viararea sumelor catre executor o faci prin articolul 462.y = 5121.

garbaceab

#6 Mesaj de garbaceab »

Va multumesc pentru timpul acordat ! Da, asa e am deschis analitic pentru fiecare debitor si soldul reprezinta suma datorata de debitor.Au fost si dobanzi penalizatoare care s au inregistrat in contul 734 .Am inteles cum sa fac inregistrarea sumelor din Hotarare .Multumesc.

Scrie răspuns