freelanceri

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
avramg

freelanceri

#1 Mesaj de avramg »

Cine ma poate ajuta cu informatii privind modul de inregistrare a unui freelancer, PFA, SRL ? Sunt unii tineri care au inceput sa cistige destul de mult si vor sa intre in legalitate...poate stie cineva mai mult despre aceasta activitate

tomac

Re: freelanceri

#2 Mesaj de tomac »

PFA sau SRL cum dorește. PFA e ok. Poate are impunere la normă de venit pe codul CAEN și e avantajos fiscal. Contractul cu beneficiarii să fie de așa natură încât să respecte principiile activității independente așa cum sunt ele definite în codul fiscal (minim 4 din 7)
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

avramg

#3 Mesaj de avramg »

Tomac, am inteles ca poate sa-si faca un PFA, dar problema se pune ca nu stie cui sa faca facturi pentru ca el lucreaza cu un site numit oDesk, de acolo ia comenzile, si dupa ce trimite lucrarea, banii intra intr-un cont paypal in strainatate. Din acel cont ,oDesk isi retine comisionul si restul isi transfera intr-un cont din Romania de unde-i scoate. El nu stie pentru ce clienti lucreaza, din ce tara sunt, nu are nici-un contract, nimeni nu-i cere nici-o factura.
oDesk, isi retine comisionul lui care este in jur de 10%. Singurul lui document este extrasul de paypal si extrasul din Romania unde-si transfera banii. Alt document nu exista.
Cineva i-a sugerat sa lucreze ca persoana fizica si sa depuna anual Declaratia 201 ''Declaratia privind veniturile realizate in strainatatesi'' categoria ''Alte venituri' si sa anexeze extrasul de banca din Romania.
Deci eu cred ca nu are nimic comun cu incadrarea ca activitate dependenta.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Poate factura către oDesk. Să-i contacteze în acest sens și să discute cu ei. Dacă aceștia sunt înregistrați fiscal în UE persoana trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA pe art.153^1 pentru servicii înainte de facturarea lor.
Atenție și la tipul serviciului pentru că dacă e unul de la art.115 CF trebuie reținut și impozit pe venitul nerezidenților.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns