Diferente de pret la materii prime

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
neamtuv298

Diferente de pret la materii prime

#1 Mesaj de neamtuv298 »

Stimati colegi, nu gasesc solutia inregistrarii materiilor prime cu diferente de pret (301=308), global valoric, in conditiile in care se practica inregistrare NIR-ului cu diferente de pret. Am fost sfatuita sa inregistreaz prin articole contabile, numai ca in luna sunt f.multe astfel de operatiuni. Are cineva o astfel de solutie? Multumesc anticipat pentru implicare!

tomac

Re: Diferente de pret la materii prime

#2 Mesaj de tomac »

NIR cu diferențe de preț la materii prime e aproape imposibil. În ce situație aveți așa ceva?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

neamtuv298

#3 Mesaj de neamtuv298 »

Se receptioneaza materia prima la care se aplica o diferenta de pret, astfel pretul din fisa de magazie va fi acelasi pe toata perioada anului. Metoda devine mult mai simpla pentru persoana responsabila de intocmirea documentelor aferente procesului de productie (la punctul de desfasurare a activitatii).

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Si totusi de ce sa faci asa ceva? Adica pe ce baza?
Scuze, doar intreb din curiozitate ca nu am avut acest caz.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Pentru simplificare. Dar apare o problemă aici legată de tipul evidenței. Nu prea mi se pare în regulă ca la materii prime să se aleagă o evidență global valorică. Nu că nu se poate, doar că asta presupune să ai evidențe manuale, fișe de magazie, bonuri de consum, etc. Când aceste acțiuni în secolul 21 se pot automatiza.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

Este evidenta c/v la pret standard reglementata de pct.286 din 1802/2014
286. -
(1) În funcţie de specificul activităţii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, în activitatea de producţie sau metoda preţului cu amănuntul, în comerţul cu amănuntul.
(2) Costul standard ia în considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale şi consumabile, manoperei, eficienţei şi capacităţii de producţie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic şi ajustate, dacă este necesar, în funcţie de condiţiile existente la un moment dat.
(3) Diferenţele de preţ faţă de costul de achiziţie sau de producţie trebuie evidenţiate distinct în contabilitate, fiind recunoscute în costul activului.
OMFP.1802/2014
Marian Apetre

neamtuv298

#7 Mesaj de neamtuv298 »

Este vorba de evidenta manuala la punctul de lucru, nu putem cere unor lucratori in productie de tip fast food sa lucreze si pe calculator, asfel am ales aceasta metoda manuala. In alta ordine de idei, consumul real se stabileste pe masura utilizarii efective a materiei prime. Evidenta se tine cantitativ valoric (fisa magazine, raport de productie, etc). In contabilitate insa inregistram conform centralizatoarelor valorice pe fiecare operatiune zilnica. Problema este ca in programul Saga nu putem inregistra materia prima cu difrenta de pret decat prin articole contabile, este munca titanica, mai bine lucram in excel !

Scrie răspuns