Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
-un pfa-profesie liberala, infiintat in 2010, inregistrat direct la administratie, a declarat sediul in apartamentul in care locuia cu familia
- incepand cu decembrie 2015, apartamentul a fost dat spre inchiriere, proprietarul s-a mutat in alta parte, dar nu si-a schimbat domiciliul fiscal
- pana in 2015 si-a dedus la calculul impozitului pe venit utilitatile, insa din 2016 nu mai isi poate deduce nimic.
Intrebarea mea este urmatoarea: cum trebuie sa procedeze acest pfa la declararea fiscala in legatura cu impozitul pe cladiri (declaratia la DITL despre care s-a tot discutat in ultima vreme), impozitul pe venit (declaratia 200-ce trebuie sa treaca la locul in care a desfasurat activitatea), ce ar trebui sa faca in situatia prezentata mai sus, pentru a fi in regula din punct de vedere fiscal.
Pe de alta parte, am descoperit ca nu exista un contract (comodat/inchiriere) pentru apartamentul in care avea declarat sediul. Ma puteti ajuta cu un model de contract de comodat pentru situatia pfa-ului intre anii 2010-2015? Deoarece a inchiriat apartamentul, practic acel contract de comodat nu mai este valabil, cum se poate inchide?
Ultima intrebare: daca vrea sa deschida un punct de lucru la o alta locatie, de ce documente are nevoie si unde trebuie depuse.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
O zi frumoasa!
situatie pfa-profesie liberala
Re: situatie pfa-profesie liberala
PFA-ul nu declară nimic dpdv al apartamentului. Persoana fizică îl declară ca fiind rezidențial.
Spui că nu a existat un contract de comodat, deci nu are ce contract să închidă. Că și-a dedus utilitățile fără a avea contract, e treaba fiscului, când va veni în control.
Declară, la ANAF, schimbarea domiciliului fiscal în baza unui act (proprietate, închiriere...).
Spui că nu a existat un contract de comodat, deci nu are ce contract să închidă. Că și-a dedus utilitățile fără a avea contract, e treaba fiscului, când va veni în control.
Declară, la ANAF, schimbarea domiciliului fiscal în baza unui act (proprietate, închiriere...).