Declaratia 394
Declaratia 394
In Saga cand fac iesirile(am cod caen 1071)cum culeg grupa chiar nu inteleg.
Re: Declaratia 394
Ai mai multe coduri CAEN pentru care trebuie sa declari separat?
Am cod caen 1071 si 4711.
Mai întîi trebuie să-ți creezi grupele cu CAEN-ul aferent în FISIERE --> GRUPE, apoi, la introducere în IEȘIRI , în partea de jos a ecranului alegi GRUPA
-
Dar daca un client persoana fizica/persoana juridica imi comunica CNP-ul/CIF-ul eronat, in mod intentionat? Bineinteles, in momentul emiterii facturii nu pot verifica daca codul respectiv este real fiindca nu exista obligativitatea pentru client de a-mi prezenta buletinul / certificatul de inregistrare si nu am casa de marcat fiindca vand angro. Cum declar factura respectiva?
Pana acum aveam definit un client:”CLIENT NEPLATITOR DE TVA”,CIF:1111111 pe unde inregistram ,cum se zice, la gramada facturile in cauza. Se pare ca nu se mai poate. Ce ma sfatuiti in acest caz (deoarece ,probabil nu se va mai valida 394)? Multumesc frumos!
Pana acum aveam definit un client:”CLIENT NEPLATITOR DE TVA”,CIF:1111111 pe unde inregistram ,cum se zice, la gramada facturile in cauza. Se pare ca nu se mai poate. Ce ma sfatuiti in acest caz (deoarece ,probabil nu se va mai valida 394)? Multumesc frumos!
Cand introduci clientul in loc de denumire treci CIF-ul, astfel nu apar probleme, iar daca nu apare in program este automat verificat.
-
Multumesc! Asa fac. Dar daca primesc raspuns: "Nu am gasit date despre acest cod fiscal" sau "Cod fiscal incorrect", cum procedez de acum incolo? Pana acum am zis,introduceam pe"Client neplatitor de TVA". Dar acum????
Verifici si pe ANAF, daca nici asa nu ii bine atunci ii zici sa se informeze, sa revina cand are un CIF valid sau sa cumpere pe persoana fizica.
-
Daca colaboratorul meu ar lucra cu SAGA si la punctul de lucru ar fi minunat. Numai ca lucreaza cu nu stiu ce"smart bill..." si nici nu are internet acolo. Asa ca eu sunt cel ce constata falsurile sau nerealitatile astea atunci cand inregistrez facturile in SAGA. Deci cand e prea tarziu. Deci pentru mine era sfatul. Care deocamdata nu ma ajuta. Multumesc oricum. O sa vad atunci!
Si de ce nu trece la Saga si incerci sa faci import, adica el poate lucra cantitativ-valoric, iar tu doar global-valoric.
-
Reformulez: Am un colaborator care vinde angro (cu facturi si chitante, nu are casa de marcat) marfuri catre diversi clienti, indiferent de forma de organizare. Acesta emite facturile cu un alt program decat SAGA. Nu vrea SAGA, nu-l pot obliga. Nu are internet la punctul de lucru. Dar un client ii comunica CIF-ul eronat, in mod intentionat!!! (Bineinteles, in momentul emiterii facturii nu se poate verifica daca codul respectiv este real fiindca nu exista obligativitatea pentru client de a prezenta certificatul de inregistrare si, asa cum am zis mai sus, nu are casa de marcat fiindca vinde angro si nu are nici internet). Eu,in calitate de contabil, cand operez factura la sfarsit de luna, constat eroarea/nerealitatea CIF-ului. Cum declar factura respectiva conform noii declaratii 394?
PS: 1.Pana acum aveam definit un client:”CLIENT NEPLATITOR DE TVA”,CIF:1111111 pe unde inregistram ,cum se zice, la gramada facturile in cauza. Se pare ca nu se mai poate. Ce ma sfatuiti in acest caz (deoarece ,probabil nu se va mai valida 394)?
2.Si daca ar lucra cu SAGA tot nu ar putea verifica"pe loc"autenticitatea CIF-ului intrucat nu are internet si nici vreo perspectiva in acest sens, tinand cont de locatia punctului de lucru. Probabil tocmai de aceea clientii profita si dau informatii eronate.
Insa facturile se inregistreaza si se calculeaza toate taxele si impozitele aferente.
Multumesc frumos!
PS: 1.Pana acum aveam definit un client:”CLIENT NEPLATITOR DE TVA”,CIF:1111111 pe unde inregistram ,cum se zice, la gramada facturile in cauza. Se pare ca nu se mai poate. Ce ma sfatuiti in acest caz (deoarece ,probabil nu se va mai valida 394)?
2.Si daca ar lucra cu SAGA tot nu ar putea verifica"pe loc"autenticitatea CIF-ului intrucat nu are internet si nici vreo perspectiva in acest sens, tinand cont de locatia punctului de lucru. Probabil tocmai de aceea clientii profita si dau informatii eronate.
Insa facturile se inregistreaza si se calculeaza toate taxele si impozitele aferente.
Multumesc frumos!
Din pacate trebuie sa ia niste decizii in acest sens atunci, adica sa faca rost de internet si sa faca verificarile necesare.
Poți să intri pe mfinante.ro și să cauți firma după denumire și județ și afli codul fiscal. Asta dacă ai noroc și este denumirea corectă a firmei pe factură. Și îi ceri și salar de investigator, pe lângă cel de contabil.
-
Pentru cernatv: Oricum eu le verific la sfarsit de luna. Dar e tardiv.
Pentru balazse: Cred ca si daca ar avea net nu l-ar folosi. I-am propus deja sa gaseasca o solutie dar zice ca nu-i trebuie ca altfel isi pierde clientii care ar deveni prea suspiciosi. Sunt multi care gandesc asa.
Problema e ca nu-mi permit nici eu sa renunt la el. S-ar cunoaste in buget care si asa e intins la maximum. Oricum il voi inlocui cu prima ocazie.
Pentru balazse: Cred ca si daca ar avea net nu l-ar folosi. I-am propus deja sa gaseasca o solutie dar zice ca nu-i trebuie ca altfel isi pierde clientii care ar deveni prea suspiciosi. Sunt multi care gandesc asa.
Problema e ca nu-mi permit nici eu sa renunt la el. S-ar cunoaste in buget care si asa e intins la maximum. Oricum il voi inlocui cu prima ocazie.
-
Dar daca, sa zic, uit sa declar aceste facturi, ca cele de mai sus, ma refer la cele pentru neplatitori de tva,pentru care nu exista control "incrucisat"cu ce declara clientul, ce patesc? Care este sanctiunea sau repercursiunile?