AVANS MARFA !!!!!!

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
suiuganl

AVANS MARFA !!!!!!

#1 Mesaj de suiuganl »

Dragi colegi!
am urmatoarea speta...in luna decembrie 2015 am incasat avans marfa de la un client in ct.472 de 120000 lei. Tot in luna decembrie am facturat avans marfa 90000 lei si tot atata facturi marfa cherestea 90000 lei, urmand ca in luna ianuarie 2016 sa facturam diferenta de avans incasat de 30000 si o factura de marfa cherestea de 78000 lei . Din factura de 78000 lei am compensat 30000 cu avansul iar cei 48000 ramanand de plata. In jurnalul de vanzari apare vanzare propriu zisa de 48000 pe cand in balanta la sfarsitul lunii in ct.702 apare 78000(intreaga factura de marfa). Intrebarea mea este cand se considera avansul venit si cand se plateste impozit?? in decembrie cand s-a incasat si s-a inregistrat, sau in ianuarie cand s-a facturat efectiv marfa...si unde e problema in jurnalul de vanzari sau in balanta???
Ma incurca foarte tare la trecerea de la impozit venit la impozit profit .Daca iau efectiv vanzarile din jurnale nu trec pragul de 100000 Eur, daca raportez la balanta trec pragul. Va multumesc

tomac

Re: AVANS MARFA !!!!!!

#2 Mesaj de tomac »

Avansul se contabilizează în 419 nu în 472
În contul 702 se contabilizează vânzarea efectivă de semifabricate.
Trecerea la impozitul pe profit de la impozit pe venit nu se face în funcție de jurnalele de vânzări. Acestea nu au nici o relevanță aici.
Contează baza de calcul a impozitului pe venit. Suma bazei din trimestrul 1 cu cea din trimestrul 2 depășește echivalentul a 100,000 EUR? Dacă da, treceți la profit, dacă nu rămâneți la micro.
Baza de calcul pentru micro nu conține doar venituri și nu este dată de cifra de afaceri contabilă ori de total venituri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns