Factura din Irlanda fara TVA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
selenserv91

Factura din Irlanda fara TVA

#1 Mesaj de selenserv91 »

Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea problema: Am comandat acum 2 saptamani pixuri personalizate in urma unei oferte primite prin posta. Cand a sosit coletul cu pixurile si factura am constat ca aceasta a fost emisa de o societate din Irlanda in lei si cu TVA zero. Suma facturata este de 740 lei. Mentionez ca noi nu suntem inregistrati in ROI. Cum inregistrez acum aceasta factura? Ce implicatii are faptul ca nu suntem inscrisi in ROI? Multumesc mult!

pinteae

Re: Factura din Irlanda fara TVA

#2 Mesaj de pinteae »

Ai efectuat o achizitie de bunuri.
Poti sa faci achizitii intracomunitare de bunuri, fara sa fi inreg.in VIES, in limita a 10000 euro/an/tara.
Daca furnizorul a intocmit factura fara TVA, asta nu inseamna ca a fost o livrare intracomunitara. Poate furnizorul este o intreprindere mica si nu are obligatia inregistrarii in VIES.
Efectueaza o verificare prin VIES, poate te ajuta.
Eugen Pintea

selenserv91

#3 Mesaj de selenserv91 »

Am verificat in VIES. Firma are cod valid de TVA. Mentionez ca si noi suntem platitori de TVA dar nu suntem inscrisi in ROI. Cand am plasat comanda ni s-a cerut codul de TVA dar nu ni s-a comunicat ca ni se va emite factura din Irlanda. Comanda a fost facuta prin telefon, la un numar din Romania si nu din Irlanda. De asemenea, nu ni s-a transmis niciun document de transport de unde sa reiasa de unde au plecat bunurile.

scortarum

#4 Mesaj de scortarum »

@pinteae
10000 euro/an/tara
/an ok, dar /tara... cum vine asta?

pinteae

#5 Mesaj de pinteae »

Pentru scortarum:
Art. 268: Operaţiuni impozabile
...
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni
impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc
următoarele condiţii:
...
b) valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului
calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul
de 10.000 euro
, al cărui echivalent în lei este stabilit prin normele metodologice.
(5) Plafonul pentru achiziţii intracomunitare prevăzut la alin. (4) lit. b) este constituit
din valoarea totală, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, datorată sau achitată în statul
membru din care se expediază ori se transportă bunurile
, a achiziţiilor intracomunitare
de bunuri, altele decât mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

Din continutul textului deduc faptul ca plafonul se aplica la achizitiile dintr-un singur stat membru (tara membra), ceea ce inseamna ca plafonul pot sa-l aplic pentru fiecare stat membru in parte.

Pentru marcur50:
Consider ca nu ai nici-o problema. Este doar problema furnizorului. El a aplicat gresit legislatia in materie de TVA intracomunitar.
Nu ai ce informatii sa transmiti prin declaratii.
Eugen Pintea

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Și eu zic că e 10000/an, dar nu și pe țară. Textul de acolo se referă la taxa ce ar fi datorată în țara de cumpărare nu la faptul că plafonul e distinct.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

Daca plafonul de 10.000 euro s-ar referii la totalitatea achizitiilor din comunitate (exceptie facand achizitiile de prod. accizabile si mijloacele de transport noi), atunci precizarea din alin. (5) nu mai are sens. Era suficienta precizarea din continutul alin. (4).
Eugen Pintea

scortarum

#8 Mesaj de scortarum »

@pinteae Sintagma
exclusiv taxa pe valoarea adăugată, datorată sau achitată în statul membru din care se expediază ori se transportă bunurile
se refera la TVA-ul pe care ti-l factureaza furnizorul UE (pentru ca tu nu-i furnizezi un cod valid de TVA), TVA care nu se ia in calcul la plafonul de 10.000 euro (34.000 lei).
De exemplu, daca te afli la exceptia de la art. 268 (4) b) si faci achizitie de bunuri din (sa zicem) Bulgaria, iar furnizorul iti face o factura de 9.000 euro (7.500 euro + TVA 20%), tu nu ai depasit plafonul deoarece se ia in calcul suma fara TVA 7.500 euro x 4,45 = 33.375 lei < 34.000 lei si nu trebuie sa te inregistrezi in scopuri de TVA (317 sau 316). Va trebui sa o faci la urmatoarea AIC din anul respectiv, indiferent de tara UE, presupunand ca baza de calcul a TVA-ului facturat de catre furnizor este mai mare mare de 625 lei (34.000 - 33.375) echivalent euro sau ce valuta o fi.

pinteae

#9 Mesaj de pinteae »

Pentru scortarum:
Te rog citeste din nou norma juridica si ceea ce am scris eu si Cristi. Sunt lucruri diferite raportat la ceea ce spui tu.
Eugen Pintea

scortarum

#10 Mesaj de scortarum »

ceea ce am scris eu si Cristi
... pai Cristi te contrazicea :lol: Am recitit oricum si la aceeasi parere raman...

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Am si eu o nelamurire la aceasta speta.
La art.268 alin.(4) lit.b) nu gasesc diferentiere intre persoane neinregistrate/inregistrate in scopuri de TVA, deoarece la alin.(3) lit.a) face referire la "efectuată de o persoană impozabilă ce acționează ca atare sau de o persoană juridică neimpozabilă".

Pana acum asa stiam, ca daca o persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA, poate face achizitii intracomunitare pana la nivelul a 10.000 euro fara sa fie obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de TVA, astfel plateste TVA in tara de achizitie unde va considerat o livrare in tara.
Pentru cei care sunt inregistrati in scopuri de TVA sau inregistrati in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare, nu se aplica aceasta limita de 10.000 eur, corect?

scortarum

#12 Mesaj de scortarum »

Corect. La art. 268 (3) lit. a) se defineste practic AIC, iar la alin. (4) se excepteaza de la taxare (prin taxare inversa - art. 316, sau prin plata efectiva - art. 317) AIC care se incadreaza in plafonul de 10.000 euro. De altfel, la pct. 3 alin. (8) din N.M. se specifica
(8) În cazul în care plafonul pentru achiziții intracomunitare de bunuri este depășit, persoana prevăzută la art. 268 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, care nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Multumesc. :wink:

Scrie răspuns