Buna ziua!
Puteti sa ma lamuriti, va rog frumos:
O firma care are ca activitate comertul cu amanuntul este mai mult in pierdere din cauza unor creante neincasate, rate la banci etc. ;are in registrul de casa -20 000 lei, suma care variaza in plus sau minus.
Eu am facut la inceputul anului un contract de creditare pentru ca asociatul sa poata imprumuta firma ori de cate ori va fi nevoie, iar imprumutul ii va fi rambursat cand se va putea, tot fragmentat.
Este in regula, pot face nota contabila pentru imprumutul din partea asociatului cu suma de 5000 lei, tiparesc chitanta si apoi restitui cand pot pe baza dispozitiei de plata?
Multumesc frumos!
Imprumut din partea asociatului
-
Re: Imprumut din partea asociatului
Adica are sold de casa - (minus) 20000 lei??? Ce mai e si asta?margineane901 scrie:Buna ziua!
Puteti sa ma lamuriti, va rog frumos:
....are in registrul de casa -20 000 lei, suma care variaza in plus sau minus
Puteti face in fiecare zi cate un contract de creditare separat si cate o dispozitie de incasare de maxim 10000 lei. Programul va creaza aceasta facilitate (editeaza contractul de creditare pe la"registru de casa"). Astfel nu mai aveti defragmentare!!!
Ultima oară modificat Mar Oct 04, 2016 5:39 pm de către tobosv790, modificat 1 dată în total.
Nu este bine cum procedezi.
In primul rand cum sa mergi cu sold negativ.
In al doi-lea rand, platile catre persoane fizice se pot face in limita a 10.000 lei/zi dar fara sa fragmentezi contractele care depasesc 10.000 lei. Asta inseamna ca daca ai un contract de 9.000 lei poti sa-l incasezi si sa-l platesti prin casa. Dar daca ai un contract de 11.000 lei, nu ai voie sa-l fragmentezi in vederea incasarii/platii prin numerar. Contractele cu valori de peste 10.000 lei se achita/incaseaza prin cont bancar.
Daca ai un singur contract si din acel contract faci toate operatiunile de creditare/rambursare de credit patron, iar valoarea creditarii/rambursarii depaseste 10.000 lei cumulat, ai gresit.
Trebuie sa "rupi" suma in mai multe contracte.
In primul rand cum sa mergi cu sold negativ.
In al doi-lea rand, platile catre persoane fizice se pot face in limita a 10.000 lei/zi dar fara sa fragmentezi contractele care depasesc 10.000 lei. Asta inseamna ca daca ai un contract de 9.000 lei poti sa-l incasezi si sa-l platesti prin casa. Dar daca ai un contract de 11.000 lei, nu ai voie sa-l fragmentezi in vederea incasarii/platii prin numerar. Contractele cu valori de peste 10.000 lei se achita/incaseaza prin cont bancar.
Daca ai un singur contract si din acel contract faci toate operatiunile de creditare/rambursare de credit patron, iar valoarea creditarii/rambursarii depaseste 10.000 lei cumulat, ai gresit.
Trebuie sa "rupi" suma in mai multe contracte.
Eugen Pintea
-
Este posibil sa aiba registrul de casa cu minus, pentru ca are mai multe plati decat incasari.
Din cate am inteles, corect este ca eu sa fac imprumut pe 10 000 lei , cu contractul aferent.
Multumesc!
Din cate am inteles, corect este ca eu sa fac imprumut pe 10 000 lei , cu contractul aferent.
Multumesc!
-
Cine face registrul de casa? Da-i-l lui, asociatului sa-l faca. Angajeaza-l pe post de casier si sa vedem "pe unde scoate camasa" cand vine ANAF-ul in control.
Si eu as vrea sa-mi pot permite sa platesc mai mult decat incasez. Cand vin gazele le platesc cu 100 "antilei" (sau cu -100 lei). Asta inseamna ca lucreaza cu antimaterie. Are sold 20000 de antilei. Parfum, nenica! Asta a fost bomba zilei!
Si eu as vrea sa-mi pot permite sa platesc mai mult decat incasez. Cand vin gazele le platesc cu 100 "antilei" (sau cu -100 lei). Asta inseamna ca lucreaza cu antimaterie. Are sold 20000 de antilei. Parfum, nenica! Asta a fost bomba zilei!
E societate sau PFA/II?
Dacă e societate, limita minimă a soldului casei este zero. Nu puteți spune că aveți minus -1 leu. Sau orice sumă negativă. E imposibil. Dacă firma a plătit niște bani cuiva înseamnă că inițial firma i-a avut de undeva. De unde? Din împrumuturi sau din vânzări, că nu are de unde din altă parte.
Dacă e societate, limita minimă a soldului casei este zero. Nu puteți spune că aveți minus -1 leu. Sau orice sumă negativă. E imposibil. Dacă firma a plătit niște bani cuiva înseamnă că inițial firma i-a avut de undeva. De unde? Din împrumuturi sau din vânzări, că nu are de unde din altă parte.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Pai tocmai asta intrebam, eu fac imprumut asociat in acele zile ca sa nu mai am sold cu minus.
Din cate am inteles, pot imprumuta 10 000 lei si fac contract de creditare de fiecare data.
Nu vreau sa isc neintelegeri , dar cu asta ma confrunt pentru ca am de exemplu incasari conform Z de 500 lei intr-o zi, dar depune la banca 2500 lei pentru rata. Sau achita salariile. Sau plateste contributiile. Este mereu in pierdere. Cel putin in acte, ca nu i-am verificat niciodata bunuzarele
Din cate am inteles, pot imprumuta 10 000 lei si fac contract de creditare de fiecare data.
Nu vreau sa isc neintelegeri , dar cu asta ma confrunt pentru ca am de exemplu incasari conform Z de 500 lei intr-o zi, dar depune la banca 2500 lei pentru rata. Sau achita salariile. Sau plateste contributiile. Este mereu in pierdere. Cel putin in acte, ca nu i-am verificat niciodata bunuzarele

-
Înseamnă că umblă cu cioara vopsită și nu înregistrează toate încasările. Explică-i că mai devreme sau mai târziu se sparge buba și o ia pe coajă.