decont CASCO

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
maram

decont CASCO

#1 Mesaj de maram »

Buna ziua.Am primit un decont casco fara TVA, care se achita cu OP prin banca. Unde se inregistreaza ,stiu ca nu la intrari.Multumesc.

paturcai

Re: decont CASCO

#2 Mesaj de paturcai »

Dar unde?
Fiecare document care in viitor are legatura cu platile se inregistreaza la INTRARI. ORICE DOCUMENT care are legatura cu furnizorii.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tigauc

#3 Mesaj de tigauc »

Buna ziua. Am si eu o polita casco in euro, cu scadenta ratei lunar. Eu inregistrez direct plata 613-5121. Este gresit?

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Pentru usurinta, multi dintre contabili (cei vechi de la care toti am invatat) mergeau pe "scurtatura".
Firesc este ca furnizorii care se achita sau urmeaza sa se achite, sa se regaseasca in jurnalul de cumparari.
Niciodata nu ne-am intrebat DE CE? Am preluat invatatura de la dansii si am mers pe acelasi drum.
Chiar daca este anevoios sa avem sute/mii de furnizori, asta e!

Daca v-ati deprins asa, mergeti asa mai departe.

O intrebare: cat de gresita este urmatoarea punere in echivalență (?):
5311 = 5121 <-----depus numerar in casa de la banca.
Nu-i asa ca radem de cei care fac astfel de inregistrari?
Pentru un incepator, nu este un lucru gresit, numai ca nu se respecta "povestea".
"Povestea" este asa:
Depunere valori/bani ridicate/ridicati din Banca in Casa.
Contabil, folosim contul 581 (care in traducere inseamna "drumul de la banca al valorii catre...")
Dar pe "scurtatura" merge... ;)

tigauc

#5 Mesaj de tigauc »

Da, adevarat ce spuneti.Eu folosesc 581 mereu, in relatia banca-casa si invers.Dar aici,la casco, faptul ca e cheltuiala lunii, am mers asa direct. Totusi, neavand o factura la baza, as merge pe 471, nu pe 401.

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Aveti un DECONT DE PRIMA, deci exista un document.
Foloseati 471 numai in situatia in care DECONTUL DE PRIMA (sau scadentarul) ar fi fost inregistrat intr-o luna din spate) iar acum nu ati fi facut decat sa diminuati datoria prin trecerea "ratei" pe cheltuiala.
Inregistrarea (daca inregistrarea s-ar fi facut intr-o luna din spate) o faceati in CHELTUIELI VENITURI IN AVANS unde puneati contul contabil de cheltuiala si numarul de luni.
La INTRARI se trecea valoarea INTEGRALA a politiei cu scadente ulterioare (pentru viitor) la cont contabil se trecea 471 si la VALIDARE, SAGA intreba: doriti sa treceti aceasta inregistrare in tabelul de CHELTUIELI/VENITURI IN AVANS? Alegeati YES/DA si se trecea contul de cheltuiala, respectiv numarul de luni.
La fiecare inchidere de luna, SAGA "preia" din acel tabel sumele de trecut pe cheltuieli (ca pe o amortizare) scutindu-va de o bataie de cap in plus.
Daca nu ati lucrat asa, treceti fiecare "rata" lunar si faceti referire la documentul intial primit.

maram

#7 Mesaj de maram »

Scuze, dar eu am citit pe forum ca decontul nu se inregistreaza in intrari.Si daca ar fi sa-l inregistrez acolo ce aleg; factura nu e ,B nu e, C nu e, aviz nu e... Multumesc.

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

Nu se inregistreaza DECONTUL la INTRARI, ci continutul acestuia.
Am confectionat o cheie pentru care mi s-a emis un bon de casa
La INTRARI, inregistrez bonul de casa (B) si creez furnizorul.
Merg la DECONTURI si acolo in ecranul de sus adaug data la care se face decontul, salvez
In ecranul de jos, trec numarul bonului la nr. document, trec analiticul 401. (punct) trec peste 542 pe care il pune SAGA, trec suma de pe bonul pe care mai sus l-am trecut in INTRARI, dau enter, mi se deschide fereastra pentru a selecta furnizorul bonului, bifez suma pe care o are bonul; salvez, dau OK.
Mai adaug inca un rand in decont (pentru ca voi avea o cifra negativa; asa este exemplul, se presupune ca nu am avut sold la 542):
542 = 5311, trec suma cu plus (apare cu semnul minus in ecranul de sus la data la care am introdus bonul) iar la explicatii scriu: diferenta decont de primit POPESCU Ion
Merg si tiparesc DECONTUL DE CHELTUIELI.
Merg in Registrul de casa si tiparesc Dcasa pe care am generat-o (Diferenta decont de primit POPESCU Ion)
Din cate ati citit mai sus, NU decontul a fost trecut ci bonul care va fi atasat decontului.

Scrie răspuns