Venituri inregistrate in avans

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
imrehl

Venituri inregistrate in avans

#1 Mesaj de imrehl »

Buna ziua tuturor!

Am urmatorul caz.Firma neplatitoare de TVA emite facturi catre clienti lunar prestari servicii (tip abonament) conf. ctr....pe perioada x (luna respectiva) de ex luna februarie 2017
Inregistrez aceste facturi la iesiri 4111.x (analitic)=704 100 lei
Incasam prin banca de obicei
La incasare Jurnal de banca
5121=4111.x 100 lei

O alta factura Prestari servicii conf.ctr.....din data de....Pe Perioada de 12 luni de la data de 01.02.2017
Cantitate Pret unitar Valoare
12 100 1200

Va rog o monografie contabila pentru aceasta factura.Sunt venituri inregistrate in avans nu?

paturcai

Re: Venituri inregistrate in avans

#2 Mesaj de paturcai »

Da, sunt venituri in avans si le tratati ca atare.
Cand emiteti factura alegeti la contul contabil 472
La validare vi se va afisa un avertisment potrivit caruia sunteti invitat/a sa treceti in modulul cheltuieli/venituri in avans acea valoare.
Acceptati, alegeti perioada ca fiind de 12 luni (sau cate luni doriti).
Vi se va cere si contul contabil de venituri in care sa se faca inregistrarea veniturilor in fiecare luna alegeti 706 sau 704.
La fiecare inchidere de luna, SAGA va face automat trecerea din 472 in 70X suma lunara aferenta acelui venit-in-avans.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

imrehl

#3 Mesaj de imrehl »

Va multumesc mult Patrucai.
Am incercat exemplul
Atunci inregistrarile vor fi in felul urmator:

4111.x=472
Saga genereaza la fiecare inchidere de luna 472=704 si sumele respective
iar la incasare fac 5121=4111.x 1200 lei

1.La contul 472 fac analitic pentru ca sunt mai multi clienti care platesc 3 luni,6 luni sau un an la inceputul anului?

2.La Declaratia 100 trimestrial Saga include numai veniturile pentru lunile respective adica sumele lunare aferente acelui venit in avans?

3.Aceasta firma a fost infiintata in luna februarie 2017 iar are un salariat din data de 31.03.2017 (adica de azi) cu jumatate de norma salar 725 lei,intrebarea mea ar fi ce impozit pe venit calculez acestei firme in D100 3% sau 1% avand in vedere ca salariata are numai o jumatate de norma.La luna februarie calculez 3% si martie 1%?

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

1. Corect ar fi analitic la fiecare, dar asta probabil va insemna un dezastru...
In mod normal nu ar trebui pentru ca SAGA va gestiona corect acele venituri in avans.
2. SAGA va lua in seama numai veniturile pentru restul veti calcula manual (419 de exemplu)
3. Firma este considerata impusa cu 3% (intrucat timpul partial nu se considera norma intreaga; daca erau doi salariati care cumlat dadeau o norma intreaga se putea vorbi de 1%); cei care nu au niciun salariat sunt considerati cu 3%

Legislatie si explicatii:
OUG nr. 3/2017 introduce o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin un salariat angajat în baza unui contract de muncă.

În continuare, microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat vor aplica o cotă de impozitare de 3%.

Potrivit normelor în vigoare, salariat înseamnă acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă. Totuşi, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:

- au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
- au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

http://www.avocatnet.ro/content/article ... st-an.html

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

In momentul in care faceti analitice la 472 trebuie sa aveti grija ca in facturile emise sa puneti aceste analitice.

Exemplu:
CReez 472.01, in momentul in care emit factura pentru GIGI srl, am 4111 = 472.01
La validare suntem atentionati ca este vorba de venituri in avans si daca dorim sa le trecem la modulul respectiv.
Alegem: DA, ni se deschide tabelul in care trecem si aici SUNTEM ATENTI ca 472 sa fie cu analitic trecut si nu sintetic.
Vedeti ce s-a intamplat in tabelul de cheltuieli/venituri in avans.

Scrie răspuns