redevente miniere

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
tudoraf841

redevente miniere

#1 Mesaj de tudoraf841 »

Buna ziua,
societate srl cu profil de excavare si vanzare agregate minerale in cazul nostru pietris sau balast.
Societatea plateste pe baza unui decont trimestrial redeventa pe mc excavat catre autoritate nationala resurse minerale deci pe cantitatea pe care o excaveaza .Atunci cand vinde balastul mai plateste inca o data redeventa pe care o si declara prin decl.100?
Mentionez ca respectiva cantitate vanduta face parte din cantitatea excavata pentru care a platit odata redeventa (era pe stoc).
Multumesc.

pinteae

Re: redevente miniere

#2 Mesaj de pinteae »

Se plateste o singura data, la excavare, conform avizului. Se declara prin D100, in trimestrul in care a avut loc excavarea.
Avizul are valabilitate limitata. Pana la data expirarii licentei, trebuie sa declari si sa achiti redeventa de 0,50 euro/mc excavat.
Eugen Pintea

tudoraf841

#3 Mesaj de tudoraf841 »

multumesc si o zi buna.

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Prin D100 pe langa redevente miniere, declari si platesti impozitul de 0.5% "impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale" - adica atunci cand vinzi agregate (balast in cazul tau) catre clienti cu factura - conform Ordonantei 6/2013 la care nu au aparut normele, ca altfel, daca apar, cei care detin balastiere vor trebui sa plateasca acest procent de 0.5% si la agregatele care intra in procesul de productie intern (obtinere de produs finit, situatii de lucrari, etc.)
Si bineanteles ca trebuie sa completezi si 010 inainte de toate pentru acest impozit.

tudoraf841

#5 Mesaj de tudoraf841 »

Bun,deci eu declar trimestrial prin decl.100 redeventa pe cantitatea excavata pe care o si platesc.Cand vand platesc si impozit pe venitul aferent vanzarilor trimestrului respectiv.Dupa cum spuneti dv. mai platesc si impozit pe venitul din act. de exploatare resurse natural pozitia 712 din decl 100 ?
In concluzie platesc trei impozite?

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

Da.
Este ordonanta de care ti-am zis si sa zicem merci ca nu au aparut normele, ca altfel, plateam conform acelei formule sofisticate pe care o gasesti in ordonanta si impozit pe agregatele care le folosesti in consum propriu.
Eu lucrez intr-o firma care are 4 balastiere, asa ca, stiu despre ce-ti zic.
Acel impozit de 0.5% la vanzare agregate il constitui si platesti lunar, nu trimestrial.

tudoraf841

#7 Mesaj de tudoraf841 »

Da, acum m-am lamurit dupa explicatiile complete si la obiect date de dv.
Multumesc si daca apar ceva noutati in domeniu mai postati si pentru altii asa cum a-ti facut-o cu mine.

ionitap430

#8 Mesaj de ionitap430 »

Buna ziua. Am inceput la o societate activitatea de excavare si vanzare agregate minerale produse pietris sau balast. Am mai multe nelamuriri daca ma poate ajuta cine a mai tinut conta la Balastiere:
1. in permisul de exploatare e prevazut ca societatea va inregistra zilnic in Registrul Special Constituit cantitatile de resursa minerala exploatate . Nu gasesc acest Registru Special, un cod pentru acesta sau un model aveti?
2. conform ORDIN Nr. 328/2022 din 2 martie 2022 privind aplicarea HG 70/2022 am inteles ca redeventa calculata trimestrial se va plati 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare ; 40% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului si 20% la bugetul de stat. Declaratia si borderoul se depun la Directia de impozite si taxe locale persoane juridice din judetul, respectiv comuna in care se afla exploatarea ?
3. in declaratia 100 redeventa trimestriala o declaram doar in cuantum de 20% ?

Scrie răspuns