Contab in partida simpla

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
apalaghieg
Mesaje: 13
Membru din: Sâm Ian 13, 2018 11:34 am

Contab in partida simpla

#1 Mesaj de apalaghieg »

Buna ziua!
Mi-am creat un PF cu obiect de activitate "tinerea contabilitatii". Pentru a putea sa imi desfasor activitatea trebuie sa imi achizitionez semnatura electronica. Aceasta cheltuiala o trec in Registrul de incasari si plati chiar daca este posibil ca in prima luna sa nu am nici o incasare si ulterior incasarile lunare sa fie mici (maxim 100lei caci deocamdata nu am clienti)? La contabilitatea in partida dubla trebuie sa am sold in 5311/5121 sa pot achita, aici pot inregsitra plata chiar daca nu am nici o incasare anterioara? Multumesc mult!

roncovf
Mesaje: 1192
Membru din: Joi Ian 26, 2012 1:44 pm

Re: Contab in partida simpla

#2 Mesaj de roncovf »

și zici că ții contabilitate...

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

Re: Contab in partida simpla

#3 Mesaj de ferenta »

@apalaghieg
În link-ul de mai jos găsiți câte și mai câte despre contabilitatea în partidă simplă, puse la dispoziție de către colegul nostru, d-l Toma!Baftă!

https://www.sagasoftware.ro/?p=1310
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Contab in partida simpla

#4 Mesaj de nitud254 »

Nu poti face plati fara sa ai numerar in casa
Intra in modulul operatii, alege casa. Inainte de inregistrarea platii, fa o incasare de aport propriu prin marcarea optiunii decontari. Aceasta suma nu va apare in registru de incasari si plati. Dupa ce faci incasri de numerar din activitatile pe care le desfasori, faci o plata (restiturie aport propriu) marcand optiunea decontari. Nici aceasta nu va aparea in registrul de incasari si plati. Procedand astfel respecti acest princiu ca nu poti sa faci o plata daca nu ai numerar in sold. Ce ziceti?

Avatar utilizator
fagarasa176
Mesaje: 8241
Membru din: Mar Ian 12, 2010 12:00 am
Localitate: ..la mare...la soare
Contact:

Re: Contab in partida simpla

#5 Mesaj de fagarasa176 »

nitud254 scrie:Nu poti face plati fara sa ai numerar in casa
Serios?
Esti sigur?
Parca era vorba de partida simpla
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Contab in partida simpla

#6 Mesaj de nitud254 »

Sigur era vorba de partida simpla. Avand in vedere ca pe acest forum se afla utilizatorii proframului informatic SAGA im permit sa afirm ca RJIP fiind o situatie nu poti inregistra pe coloanele de plati (numera/virament) plata respectiva. Inregistrarile in aceasta situatie RJIP apar ca urmare a inregistrarilor facute in "casa/banca" din modulul "operatii". Sistemul iti permite sa inregistrezi in registru de casa plata respectiva chiar daca nu ai dispai numerar insa soldul casei va fi negativ. Chiar daca RC nu este reglementat de OMFP nr. 170/2015 utilizarea lui din ratiuni practice (pentru ca incasarile si platile in numerar sa se duca in RJIP) consider ca ar trebui sa se faca ca in cazurile normale, adica sa nu poti face plati fara existenta numerarului. In plus procedand astfel poti avea oricand o situatie a sumelor proprii introduse in entitatea economica PFA, pentru a ti le retrage cand se creaza disponibilitatile in numerar din incasari ca urmare a activitatii autorizate.

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Contab in partida simpla

#7 Mesaj de nitud254 »

Mai trebuie observat ca potrivit Reglementarilor... aprobate prin OMFP nr. 170/2015, Încasările din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi cuprind:- sumele încasate din desfăşurarea activităţii;- aporturile în numerar şi prin conturi bancare aduse la începerea activităţii ori în cursul desfăşurării acesteia... Sigur cei care au conceput sistemul informatic SAGA au avut de ales intre prevederea expresa de a inregistra aporturile in RJIC si intre creierea posibilitatii de a determina venitul impozabil pe baza RJIP. Alegand aceasta din urma posibilitate a impus ca prin sistemul informatic SAGA sa se respecte si art. 6 din Legea nr. 82/1991 ca aceste aporturi sa fie inregistrate (in registru de casa cu marcand optiunea decontari) si posibilitatea de determinare a venitului impozabil pe seama RJIP prin neaparitia in acest registru a sumelor incasate/restituite ca aport.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25860
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Contab in partida simpla

#8 Mesaj de tomac »

Venitul impozabil nu se determină în baza rjip
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24105
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Contab in partida simpla

#9 Mesaj de balazse »

Pentru NituD254
Este posibil ca am de prea mult timp PFA si gandesc gresit, dar ce legatura are PFA-ul cu aportul? De ce ar trebui sa am bani in "casa" pentru a putea efectua o plata?
Banii obtinuti din activitatea de PFA sunt ai mei ca persoana fizica si nu a PFA-ului.

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Contab in partida simpla

#10 Mesaj de nitud254 »

Nu. Banii obtinuti de PFA sunt ai dvs. in totalitate numai daca sunteti impozitat la norma de venit si nu sunteti obligat sa tineri evidenta contabila in partida simpla pentru impozitarea in sistem real. In cazul impozitarii in sistem real suntei obligat sa tineti evidenta contabila in partida simpla in conformitate cu OMFP nr. 170/2015. In acest caz banii incasati de PFA nu sunt ai dvs. ci ai entitatii impozabile PFA. Banii dvs. ca persoana fizica sunt numai cei ramasi dupa efectuarea platilor (cheltuieli, impozite, contributii, etc) adica netul. Acestia sunt ai persoanei fizice dupa consemnarea platii intro DP (art. 6 (1) din Legea nr. 82/1991, republicata) semnare si inregistrare in evidenta contabila. De observat ca potrivit art. 1 (2) din Legea nr. 82/1991 republicata si persoanele fizice care desfasoara activitati productive sunt obligate la tinerea evidentei contabile, cred ca se intelege usor ca in conditiile acestei legi. E un punct de vedere. Sunt disponibil sa aflu si alte punte de vedere, cu argumentele legale si de rationament profesional corespunzatoare. Va multumesc pentru intelegere.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24105
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Contab in partida simpla

#11 Mesaj de balazse »

Scuze, dar momentan ai mentionat doar de evidenta contabila, cu care sunt de acord, dar nici unde nu scrie ca acei bani ar fi ale entitatii si nu a persoanei fizice.
Exista cumva o reglementare care nu permite utilizare acelor bani de persoana fizica? Nu.
Cumva plata impozitului si contibutiilor le faci pe CIF? Nu.
Din pacate mie nu reiese de nici unde ca acei bani ar banii PFA-ului.
Pana la urma exista doar o entitate prin care esti autorizat sa obtii acele venituri, dar doar atat.

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Contab in partida simpla

#12 Mesaj de nitud254 »

D-le "balasze" cred ca intram intro zona ce se poate interpreta cu rigurozitate numai de catre juristi.
Va supun atentiei urmatoarele prevederi legale:
Potrivit art. 2, lit. “j” din OUG nr. 44/2008 ” patrimoniul de afectaţiune - totalitatea bunurilor, drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, afectate scopului exercitării unei activităţi economice, constituite ca o fracţiune distinctă a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, separată de gajul general al creditorilor personali ai acestora”
Eu cred ca bunurile inclusiv sumele de bani incasate din desfasurarea profesiei inregistrate in evidenta contabila - in partida simpla - a acesteia constituie o fractiune distincta a PFA.
In conformitate cu art. 31 (3) din Noul Cod civil “Sunt patrimonii de afectaţiune masele patrimoniale fiduciare, constituite potrivit dispoziţiilor titlului IV al cărţii a III-a, cele afectate exercitării unei profesii autorizate, precum şi alte patrimonii astfel determinate.”
Prevederile Titlului IV, cartea III din Noul Cod civil nu-l mai prezint. Se poate studia. Eu cred ca in aceste bunuri intra si sumele de bani incasate de PFA. E o parere.
Ce sa intelegem din cele prezentate mai sus?
Nu ma deranjeaza punctul dvs. de vedere. Eu am inteles asa cum am prezentat ziua trecuta, bazandu-ma si pe legislatia mentionata mai sus. Probabil ca disputa ramane deschisa. Om trai si vom vedea. Mai sunt si alte pareri. Mar interesa parerea unui economist care are si pregatire juridica.

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Contab in partida simpla

#13 Mesaj de nitud254 »

Potrivit art. 7 din Legea contaabilitatii nr. 82/1991, “Persoanele prevăzute la art. 1 au obligaţia să efectueze inventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deţinute la începutul activităţii, cel puţin o dată în cursul exerciţiului financiar, precum şi în cazul fuziunii, divizării sau lichidării şi în alte situaţii prevăzute de lege”.
In cauza este de observat ca la art. 1 (5) din acelasi act normativ sunt nominalizate si “Persoanele fizice care desfăşoară activităţi producătoare de venit”, definite de Codul fiscal, şi ale căror venituri sunt determinate în sistem real …
In context este de luat in seama si dispozitiile pct. 8 din Reglementarile… aprobate prin OMFP nr. 170/2015, care prevad ca “Persoanele care conduc contabilitatea în partidă simplă au obligaţia să efectueze inventarierea la începutul activităţii, cel puţin o dată pe an, precum şi la încetarea activităţii”.
Daca bunurile, inclusiv banii (patrimoniu de afectatiune) PFA ca entitate economica (contribuabil) nu sar delimitata de cele ale persoanei fizice care s-a autorizat, atunci prevederile legale cu privire la inventariere sar referi la inventarierea bunurilor din locuinta si buzunarul persoanei fizice? Ma indoiesc de o asemenea interpretare.
Se poate pune intrebarea: Ce sa inventarieze un PFA daca nu patrimoniul de afectatiune al PFA? (bunurile/banii/ din stoc/sold, la un moment dat din cele achizitionate/incasate pe documente pe care este inscris codul fiscal al PFA)
Daca avem in vedere si Noul cod civil observam ca se vorbeste depre un patrimoiu afectational al PFA (destinat realizarii obiectului de activitate al PFA) si nu de un patrimoniu proprietatea PFA.
Raportat la cele prezentate in zilele trecute cat si cele mentionate mai sus am ferma convingere ca trebuie facut distinctie intre patrimoniul afectational (bunuri/bani) al PFA si patrioniul propriu proprietatea persoanei fizice care s-a autorizat. De la acest adevar trebuie sa pornim in organizarea si tinerea evidentei contabile.
Desigur, in cazul banilor, se poate pune problema ca uneori nu ai ce inventaria la o societate comerciala deoarece administratorii, actionarii/asociatii confunda casieria societatii cu portofoiu propriu si mai ramase sa rezolvam problema inventarierii la PFA, dar asa sunt referentialele de regelemntare a domeniului (legi, ordine, reglementari, norme, etc).
In incheiere imi permit sa mentionez o maxima auzita inca de la inceputul activitatii profesionale in urma cu peste 52 de ani: “nu cerceta aceste legi ca iesti nebun de le-ntelegi”. Sa auzim numai de bine.

marianam80
Mesaje: 257
Membru din: Joi Mar 05, 2015 10:14 am

Re: Contab in partida simpla

#14 Mesaj de marianam80 »

ai di capu meu

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24105
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Contab in partida simpla

#15 Mesaj de balazse »

Pentru NituD254
Nici unde nu se mentioneaza de faptul ca trebuie sa tii evidenta banilor efectiv (un sold), deoarece momentan doar de acest lucru discutam.
Daca consideri totusi ca trebuie evidentam, totusi cum ar trebui efectuat avand in vedere ca evidenta contabila se bazeaza pe RJIP?
Folsesti registre speciale? Care? Pe baza a ce?

Închis