Avantaj de natura salariala

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
paulj
Mesaje: 33
Membru din: Vin Iul 13, 2018 7:43 am

Avantaj de natura salariala

#1 Mesaj de paulj » Vin Mai 03, 2019 2:24 pm

Buna ziua,
O microintreprindere ,platitoare de TVA de la 01.01.2019, are in comodat( fara plata) doua autoturisme din care :
-una utilizata de un angajat(sofer) pentru deplasarea de la locuinta la locul de parcare a masinii de mare tonaj pe care o conduce ;
-una folosita de administrator in regim mixt ;
Cheltuielile cu cele doua autoturisme se rezuma , in cea mai mare parte, doar la cheltuielile cu combustibilul, fiind inregistrate in contabilitate in baza bonurilor fiscale si avand deductibilitate 50%.
Nu s-a tinut foaie de parcurs pana in prezent si nici nu s-a contabilizat ca avantaj in natura la salariul soferului si administratorului vre-o suma.
In normele de aplicare ale Codului fiscal se explica ca evaluarea folosinţei cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicându-se un procent de 1,7% pentru fiecare lună, la valoarea de intrare a acestuia. În cazul în care vehiculul este închiriat de la o terţă persoană, avantajul este evaluat la nivelul chiriei.
Am aflat recent ca in cazul vehiculelor cu folosinţă mixtă, în vederea determinării avantajului în natură evidenţa kilometrilor efectuaţi se ţine cu ajutorul foilor de parcurs, ceea ce nu avem si este aproape imposibil sa o reconstituim.
Mentionez inca o data ca nu se plateste nici o suma pentru utilizarea celor doua autoturisme.
Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez:
- inregistrez ca avantaj de natura salariala in luna 05(mai) toate cheltuielile cu combustibilul de la inceputul anului (adica un procent de 100% din ele) deoarece n-am foaie de parcurs ?
-inregistrez ca avantaj de natura salariala in luna 05(mai) doar 50% din respectivele cheltuieli amintite mai sus?
- nu inregistrez nimic deoarece nu platesc chirie pt folosirea celor doua autoturisme ?


Multumesc.

Scrie răspuns