AMENAJARE PUNCT DE LUCRU DETINUT PRIN CONTACT DE COMODAT

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
andrein63
Mesaje: 94
Membru din: Lun Ian 14, 2013 11:39 am

AMENAJARE PUNCT DE LUCRU DETINUT PRIN CONTACT DE COMODAT

#1 Mesaj de andrein63 »

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu niste pareri. O societate care este microintreprindere si platitoare de Tva, detine un punct de lucru in baza unui contract de comodat. La acest punct de lucru societatea , cu acordul proprietarului, a afectuat o serie de lucrari in regie proprie, constand in refacere instalatie electrica , modenizare birou, grup sanitar , turnare sape, vopsire, etc. Toate materialele au fost cumparate pe numele societatii pe parcursul mai multor luni , pe masura ce au fost efectuate lucrarile. Intrebarea mea este, daca aceste materiale pot fi trecute direct pe cheltuieli pe masura ce ele au fost folosite sau trebuie sa le consider investitie , sa le inregistrez pe ct.231 si la terminarea lucrarilor pe ct.212 si sa le amortizez pe durata contractului de comodat? Tva pot deduce la aceste facturi?

pomparaus
Mesaje: 4180
Membru din: Vin Iun 06, 2014 10:47 am

Re: AMENAJARE PUNCT DE LUCRU DETINUT PRIN CONTACT DE COMODAT

#2 Mesaj de pomparaus »

Investitie ? Pai "punctul de lucru" - propbabil e o cladire ceva - e al tau, tu esti proprietarul?! Referitor la cheltuielile efectuate de firma pt. imbunatatirile aduse sunt sau nu deductibile functie de ce e specificat in contract. Daca da, le inregistrezi pe reparatii si intrtetinere.

andrein63
Mesaje: 94
Membru din: Lun Ian 14, 2013 11:39 am

Re: AMENAJARE PUNCT DE LUCRU DETINUT PRIN CONTACT DE COMODAT

#3 Mesaj de andrein63 »

In contractul de comodat scrie ca firma va aduce imobilului imbunatatile necesare in vederea desfasurarii activitatii, va suporta cheltuielile de intretinere si reparatii. Firma functioneaza in acest spatiu de mai mult timp si acum a considerat ca este nevoie , pentru a putea desfasura activitatea, de reparatii si modernizari, toate acestea realizate in regie proprie. Cheltuiala este destul de mare si ma intrebam daca nu cumva aceste lucrari fiind practic o modernizare a spatiului sa fie trecuta esalonat pe cheltuieli prin intermediul amortizarii,conf.art 28 alin(3) din CF iar val.investitiei sa-i fie comunicata proprietarului care este persoana fizica si acestuia sa i se aplice art.84 din CF pct.20 din norme care suna asa:

20. (1) În aplicarea art. 84 din Codul fiscal, în vederea determinării venitului brut, la sumele reprezentând chiria sau arenda în bani și/sau la echivalentul în lei al veniturilor în natură se adaugă, dacă este cazul, și valoarea cheltuielilor ce sunt, conform dispozițiilor legale sau înțelegerii contractuale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dar sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.

(2) Reprezintă venit brut și valoarea investițiilor la bunurile mobile și imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui deținător legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosinței bunurilor, inclusiv al contractelor de comodat, și care sunt efectuate de cealaltă parte contractantă. În termen de 30 de zile de la finalizarea investițiilor, partea care a efectuat investiția este obligată să comunice proprietarului, uzufructuarului sau altui deținător legal valoarea investiției. Proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal are obligația să declare la organul fiscal competent valoarea investiției, în declarația privind venitul realizat.

(3) Proprietarul are obligația de a efectua cheltuielile referitoare la întreținerea și repararea locuinței închiriate, potrivit reglementărilor legale în vigoare.

(4) În cazul efectuării de către chiriaș a unor astfel de cheltuieli care cad în sarcina proprietarului și se încadrează în cota forfetară de cheltuieli, cu diminuarea corespunzătoare a chiriei, impunerea rămâne nemodificată.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 26000
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: AMENAJARE PUNCT DE LUCRU DETINUT PRIN CONTACT DE COMODAT

#4 Mesaj de tomac »

Contractul de comodat nu permite prin natura sa juridică efectuarea de modernizări. Doar cheltuieli de întreținere și reparații curente.
Dacă sunt modernizări la spații, atunci contractele între părți trebuie să prevadă ce se întâmplă în aceste situații.
Textele citate se referă la situația veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, ceea ce contractul de comodat nu va genera niciodată aceasta fiind principala lui particularitate. Contractul de comodat este o cedare gratuită a dreptului de folosință, cu obligația din partea celui care primește folosința de a se îngriji de bunul primit.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pomparaus
Mesaje: 4180
Membru din: Vin Iun 06, 2014 10:47 am

Re: AMENAJARE PUNCT DE LUCRU DETINUT PRIN CONTACT DE COMODAT

#5 Mesaj de pomparaus »

Daca amenajarile nu imbraca forma unor investitii, ci sunt reparatii curente (denumite si reparatii locative) efectuate conform prevederilor contractuale, atunci ele sunt deductibile direct, prin inregistrarea lor in cheltuielile de exploatare ale perioadei.
Daca prin amenajare se modernizeaza/transforma imobilul, iar modernizarea/transformarea imbraca forma unui bun de capital si modernizarea depaseste 20% din valoarea imobilului, atunci da, ambele parti intra sub incidenta articolelor expuse pe larg de tine.

andrein63
Mesaje: 94
Membru din: Lun Ian 14, 2013 11:39 am

Re: AMENAJARE PUNCT DE LUCRU DETINUT PRIN CONTACT DE COMODAT

#6 Mesaj de andrein63 »

multumesc

Scrie răspuns