Buna dimineata : am si eu nevoie de opiniile voastre in urmatorul caz :
Un salariat care a suferit in iulie 2020 un atac cerebral (operatie pe creier) a stat in concediu medical 179 zile, apoi in urma examinarii comisiei medicale a adus un document ca poate sa isi reia activitatea. A incercat, dar fara succes si pt.ca avea concediu de odihna neefectuat a ramas in CO pana pe 08.03.2021. Nu a venit la munca dupa aceasta data (eu azi am aflat), omul chiar nu poate sa munceasca intr-o firma de foraj ca sapator manual si nici altceva nu are ce sa ii ofere firma ca sa ii schimbe meseria, in schimb ieri a facut cerere de incetare CIM cu acordul partilor incepand tot cu data de ieri 17.03.2021 si a trimis-o pe email. Si abia acum incepe ce e mai dureros : a plecat ieri impreuna cu sotia spre Germania, probabil de aceea si-a depus demisia, au gasit ei de lucru unde ar fi putut face el fata (asta i-a zis sotia lui, administratorului telefonic aseara) si in drum, in Sibiu, a facut din nou atac cerebral, sotia lui sunandu-l disperata pe administrator sa ii ajute.
Eu nu i-am operat desfacerea CIM-ului (care trebuia ieri, azi am fost anuntata la prima ora) si administratorul mi-a cerut sa operez desfacerea CIM-ului, pt.ca el nu mai accepta sa treaca prin ce a trecut : trebuia sa mearga in Munteni-Buzau sa ne dea medicalele, cand mergea la medic ii trimitea o masina a firmei: mentionez ca acest administrator a suportat tot ce a tinut de cheltuielile cu operatia, spitalizarea si dupa externare cu tot ce a insemnat medicamente si azi i-a trimis 10.000 lei sotiei alimentandu-i cardul.
Voi ce ziceti vis-a-vis de acest caz : incetarea CIM-ului o fac azi cu data producerii efectului ieri (17.03.2021)? probabil voi lua o atentionare/amenda ceva candva. Ce D-zeu presupune aceasta situatie : demisie cu data de ieri neoperata in revisal, accident vascular cu data de ieri.....eu i-am zis administratorului sa nu operez desfacerea CIM-ului, dar nu a acceptat si mi-a ceut sa ii desfac CIM-ul.
Multumesc pentru sfaturi.
DEMISIE
Re: DEMISIE
Demisia presupune preaviz, la care angajatorul poate renunța. Poate renunța azi sau poate renunța peste 5 zile sau nu renunță la preaviz. Dacă acel om vine cu CM în perioada de preaviz atunci preavizul se suspendă.
Dacă e cerere de desfacere cu acordul părților și este doar o cerere în baza căruia angajatorul desface CIM, există șansa ca angajatul să atace decizia pe motiv că nu există un acord explicit al părților privind încetarea de contract.
Azi e în termen orice încetare ce are ultima zi de lucru ieri.
Oricum urâtă speță. E o chestiune greu de judecat și de o parte și de alta. Înțelegi angajatorul, dar înțelegi și angajatul. Legal administratorul este acoperit. Probabil și moral dacă a făcut ceea ce a făcut până acum pentru acea persoană, caz în care nu poate fi acuzat de nepăsare ori de altceva.
Dacă e cerere de desfacere cu acordul părților și este doar o cerere în baza căruia angajatorul desface CIM, există șansa ca angajatul să atace decizia pe motiv că nu există un acord explicit al părților privind încetarea de contract.
Azi e în termen orice încetare ce are ultima zi de lucru ieri.
Oricum urâtă speță. E o chestiune greu de judecat și de o parte și de alta. Înțelegi angajatorul, dar înțelegi și angajatul. Legal administratorul este acoperit. Probabil și moral dacă a făcut ceea ce a făcut până acum pentru acea persoană, caz în care nu poate fi acuzat de nepăsare ori de altceva.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc Cristi : e cerere pentru incetarea contractului de munca cu acordul partilor conform art.55 lit.b) - am primit-o pe email de la administrator (administratorul mi-a zis telefonic ca si-a dat demisia, dar nu e demisie). Salariatul e nemotivat din 09.03.2021 - doar ca eu tot azi am aflat acest lucru.
Intr-o cerere de incetare CIM cu acordul partilor initiata de angajat,pe care angajatorul a pus viza "De acord", ce acord explcit al partilor ar trebui sa existe, ca, asa cum zici tu, angajatul sa nu atace decizia?!
Intr-o cerere de incetare CIM cu acordul partilor initiata de angajat,pe care angajatorul a pus viza "De acord", ce acord explcit al partilor ar trebui sa existe, ca, asa cum zici tu, angajatul sa nu atace decizia?!
Recomandabil este să existe un act semnat de ambele părți, un acord de încetare, suplimentar cererii. Cred că e imposibil de obținut așa ceva în situația dată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Cum zice si cristi ....neplacuta sit.
dar ...doar tehnic vorbind, daca ai cerere din partea lui , scrisa si semnata de el, sa o semneze si patronul si inchizi cim-ul cu data la care e trecuta in cerere, chiar daca este raportare intarziata, este justificata ca salariatul a adus cu intarziere si mai apoi te poti ajuta de o condica de prezenta pe care respectivul nu a semnat din 08.03.daca am inteles bine, ptr ca lipseste nemotivat...
singurul lucru ce te poate intoarce in acte este aparitia unui eventual cm.....incepand cu 08.03...
eu asa vad rezolvarea..
dar ...doar tehnic vorbind, daca ai cerere din partea lui , scrisa si semnata de el, sa o semneze si patronul si inchizi cim-ul cu data la care e trecuta in cerere, chiar daca este raportare intarziata, este justificata ca salariatul a adus cu intarziere si mai apoi te poti ajuta de o condica de prezenta pe care respectivul nu a semnat din 08.03.daca am inteles bine, ptr ca lipseste nemotivat...
singurul lucru ce te poate intoarce in acte este aparitia unui eventual cm.....incepand cu 08.03...
eu asa vad rezolvarea..
Multumesc, i-am incetat CIM-ul cu strangere de inima, chiar mi-a parut rau de acel om, dar ...asta-i viata.