concediu ingrijire copil

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
muresanv89

concediu ingrijire copil

#1 Mesaj de muresanv89 »

va rog sa ma lamuriti care este termenul de reintoarcere la serviciu din concediu pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani ca sa depuna documentatie pentru stimulent de inserie , am citit mai multe articole in care aparea cu o luna mai repede , altul cu 3 luni, nu mai stiu care este corect mai ales ca in 17 iunie copilul implineste varstra de 2 ani.
multumesc

tomac

Re: concediu ingrijire copil

#2 Mesaj de tomac »

Până la data de 6 iunie, stimulentul de inserție se primește de către persoana care revine în activitate și obține venituri supuse impozitului pe venit cu 60 de zile înainte de data la care împlinește copilul 2 ani. (OUG 111/2010 - art.7 alin.2)
rt. 7. -
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, stimulentul de inserție se acordă astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) și (2).
Din data de 7 iunie se modifică art.7 din ordonanță, urmare a modificării lui prin OUG 26/2021, astfel:
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:

a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;

b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copiilor și obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) beneficiază de stimulentul de inserție în cuantumul prevăzut la alin. (1) lit. b) după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități. Acest stimulent de inserție se acordă inclusiv persoanelor prevăzute la alin. (1).
Așadar începând cu 7 iunie nu mai contează cu câte zile înainte revine în activitate salariata. Mai bine spus nu este condiționat neapărat de revenirea cu 60 de zile înainte, dar este condiționat de revenirea înainte de împlinirea vârstei de 2 ani. Rămâne pe mai departe ca ultima lună să fie în concediul celălalt părinte.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns