Buna ziua
Microintreprindere vanzari online, marfurile pe gestiune cantitativ-valorica, metoda descarcare FIFO. Cu 01.10 trece de la neplatitor la platitor TVA. Inventar tip "trecere de la neplatitor la platitor TVA". Va rog sa ma ajutati daca se poate spunandu-mi cum ar trebui sa procedez pentru ca, in cazul meu, marfurile provin, in mare parte, din importuri, iar o pentru o parte din ele nu s-a achitat TVA la primire, fiind livrate DDP. Prin validarea inventarului si inchiderea operatiunilor aferente stocurilor, programul extrage cota TVA din toate produsele trecute in inventar. Avand in vedere faptul ca avem o evidenta exacta a produselor pentru care s-a achitat TVA la cumpararare, cum ar trebui sa procedez pentru a face inregistrarile corecte?
Va multumesc
Trecere de la neplatitor la platitor TVA
Re: Trecere de la neplatitor la platitor TVA
Cred ca ar trebui sa le incadrezi, fie in gestiuni diferite, fie pe grupe diferite de bunuri. Dupa incadrarea lor, ar trebui sa itocmesti inventarul doar pentru acele gestiuni/grupe pentru care ai drept de deducere a TVA.
Eugen Pintea
Da, aveti dreptate, aceasta ar fi o solutie. Multumesc!
-
Buna ziua. Am si eu o problema. Am trecut de la neplatitor de TVA la platitor, incepand cu 01.01.2024. Tin evidenta cantitativ valoric. Am generat un inventar la 01.01.2024 tip " trecere de la neplatitor de TVA la platitor" , din greseala nevalidat. Am operat nota contabila 4426=371 cu valoarea a TVA-ului aferent stocului . Am operat ulterior intrari-iesiri de stocuri, ulterior am observat ca inventarul de mai sus nu este validat . Am inteles ca nu se mai pot efectua operatiuni aferente stocului dupa acel inventar, asa ca am devalidat toate operatiunile ulterioare legate de stocuri si am reusit sa validez inventarul . Dar cand validez apoi orice document de intrare/iesire stocuri si intru din nou pe acel inventar, din nou imi apar butoanele de validare/nevalidare active. Devalidez, validez inventarul si iarasi validez o factura de intrare iesire, iarasi imi apar la inventar butoanele validare/devalidare active, si tot asa. Problema este ca , nefiind validat acel inventar, imi apare diferenta intre valoarea stocului de marfa si contabilitate, exact cu suma acelui inventar. Am trimis baza de date la SAGA, am conversat cu ei prin mail (am vreo 8 mailuri cu ei) , dar tot nu amk o solutie. Multumesc oricui imi poate raspunde