Buna ziua.
Iata ce situatie am : o societate, platitoare de TVA la decembrie 2019, achizitioneaza un mijloc fix 2133=401 100 lei si 4426=401 20 lei. Se incepe amortizarea acestuia 6811=2813 si pana la decembrie 2021 pe 6811 se inregistreaza sa spunem 25 lei. In decembrie 2021 se constata ca a existat o factura storno care nu a ajuns sa fie inregistrata in evidenta contabila. Furnizorul este in sold cu 120 lei, mijlocul fix nu a fost primit.
Ce inregistrari contabile corecte trebuiesc facute pentru : a scoate mijlocul fix din evidenta, a regla amortizarea inregistrata pana acum si a anula datoria catre furnizor ?
Precizez ca, la aceasta data, entitatea nu mai este platitoare de TVA.
Multumesc anticipat pentru sugestiile voastre !
Reglare contabila mijloc fix si amortizare
-
nedelcuo205
Re: Reglare contabila mijloc fix si amortizare
La data anulării codului de TVA trebuia ajustat TVA pentru acel bun de capital. Dacă s-a ajustat TVA la anularea codului de TVA se va storna.
Apoi trebuie înregistrată acum factura de stornare.
4426 va deveni TVA de plată - de la acea stornare, fie integral dacă la anularea codului de TVA nu s-a ajustat TVA fie parțial ca diferență între valoarea TVA ajustat și cel din stornare.
Se va storna întreaga amortizare. Pe seama lui 1174 pentru anii anteriori sau direct din 6811 pe exercițiul financiar 2021.
Apoi trebuie înregistrată acum factura de stornare.
4426 va deveni TVA de plată - de la acea stornare, fie integral dacă la anularea codului de TVA nu s-a ajustat TVA fie parțial ca diferență între valoarea TVA ajustat și cel din stornare.
Se va storna întreaga amortizare. Pe seama lui 1174 pentru anii anteriori sau direct din 6811 pe exercițiul financiar 2021.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.