stocuri
stocuri
Buna ziua,
In ce situatii se poate utiliza in Saga sectiunea "Alte operatii cu stocuri - operatii speciale"?
Ca exemplu: 1. exista o diferenta de stoc a unui articol si vreau sa stiu daca se poate regla si de aici.
2. clientul renunta la o piesa dintr-un echipament, se returneaza si se inlocuieste cu o alta. Prima piesa intra pe stoc. Se poate face operatia in aceasta
sectiune?
Multumesc
In ce situatii se poate utiliza in Saga sectiunea "Alte operatii cu stocuri - operatii speciale"?
Ca exemplu: 1. exista o diferenta de stoc a unui articol si vreau sa stiu daca se poate regla si de aici.
2. clientul renunta la o piesa dintr-un echipament, se returneaza si se inlocuieste cu o alta. Prima piesa intra pe stoc. Se poate face operatia in aceasta
sectiune?
Multumesc
-
Re: stocuri
Operatii speciale -Opţiune specifică modulului de stocuri.
Ecran care permite, în situații excepționale, adăugarea sau scăderea din stoc a unor articole, pentru o gestiune.
Operaţiile se efectuează articol cu articol şi sunt de două feluri:
- operaţii de încărcare a stocului, care generează articole contabile 3xx=6xx;
- operaţii de descărcare a stocului, care generează articole contabile 6xx=3xx.
Asadar, 1. daca reglarea este doar valorica puteti utiliza optiunea specifica - Reglari descarcare; 2. Pentru retururi de articole folositi submeniul " Intrari "
Ecran care permite, în situații excepționale, adăugarea sau scăderea din stoc a unor articole, pentru o gestiune.
Operaţiile se efectuează articol cu articol şi sunt de două feluri:
- operaţii de încărcare a stocului, care generează articole contabile 3xx=6xx;
- operaţii de descărcare a stocului, care generează articole contabile 6xx=3xx.
Asadar, 1. daca reglarea este doar valorica puteti utiliza optiunea specifica - Reglari descarcare; 2. Pentru retururi de articole folositi submeniul " Intrari "
Pentru GheorgheI642
La pct.2 este vorba despre retur de la client, de ce s-ar opera la "intrari"?
Pentru BurcaE393
Cand se face retur, precum piesa noua, nu emiti factura?
Piesa returnata pentru tine ce inseamna? Vanzarile cum le faci, pe articol sau "nedefinit"?
La pct.2 este vorba despre retur de la client, de ce s-ar opera la "intrari"?
Pentru BurcaE393
Cand se face retur, precum piesa noua, nu emiti factura?
Piesa returnata pentru tine ce inseamna? Vanzarile cum le faci, pe articol sau "nedefinit"?
-
balazse: In practica ( care este si corecta) furnizorii stabilesc conditiile generale pentru efectuarea reclamatiilor si retururilor ( retur, piesa la schimb, garantie). In concret, nu permit retururi decat in baza documentelor specifice ( Fisa retur + Aviz de insotire) puse la dispozitie pe platformele proprii.
Exemplu: Daca foloesesc Saga C 3.0. si sunt situatii de retururi, operarea acestora se face in Intrari in baza facturii de retur primita de la furnizor, emisa dupa acceptarea documentelor specifice de retur, mentionate mai inainte. De regula, documentele de retur fiind operate direct din platforma, factura de retur este emisa instantaneu. Pentru restul situatiilor de retururi, cand furnizorii nu dispun de plaforme, in Saga C.3.0, ar putea fi introdus un buton( cu semn de retur) care sa fie activat, in linia cu articolul supus returului, concomitent cu editarea documentului specific - nota retur/aviz insotire.
Asadar, pentru mine returul nu reprezinta livrare. Toata explicatia este valabila numai atunci cand se foloseste tipul produsului ( marfuri, piese de schimb, obiecte de inventar, materii prime, etc. Exclus, nedefinit.
Exemplu: Daca foloesesc Saga C 3.0. si sunt situatii de retururi, operarea acestora se face in Intrari in baza facturii de retur primita de la furnizor, emisa dupa acceptarea documentelor specifice de retur, mentionate mai inainte. De regula, documentele de retur fiind operate direct din platforma, factura de retur este emisa instantaneu. Pentru restul situatiilor de retururi, cand furnizorii nu dispun de plaforme, in Saga C.3.0, ar putea fi introdus un buton( cu semn de retur) care sa fie activat, in linia cu articolul supus returului, concomitent cu editarea documentului specific - nota retur/aviz insotire.
Asadar, pentru mine returul nu reprezinta livrare. Toata explicatia este valabila numai atunci cand se foloseste tipul produsului ( marfuri, piese de schimb, obiecte de inventar, materii prime, etc. Exclus, nedefinit.
Pentru GheorgheI642
BurcaE393 este furnizorul si nu clientul.
BurcaE393 este furnizorul si nu clientul.
-
Daca BurcaE93 are calitatea de furnizor/prestator si asa, cum a afirmat, utilizeaza aplicatia Saga C.3.0., poate opera " returnarea " tot in Iesiri - in zona de sus cu tip document initial (din prima livrare/prestare, altul decat bon fiscal) clientul PF ori PJ, dupa caz; in zona de jos cu tip stoc acelasi ca in prima livrare/prestare prima linie cu articolul la care s-a renuntat inscrindu-se cantitatea cu semnul minus iar la linia urmatoare reperul de inlocuire cu cantitatea inscrisa corect.Daca pretul de vanzare nu s-a modificat valoarea va fi zero, daca pretul de vanzare a crescut atunci diferenta trebuie incasata de la client.
Daca prima operatiune de iesire a fost operata, in zona de sus, cu bon fiscal, atunci intrarea in gestiunea entitatii se poate opera in Intrari utilizand ca tip document O - borderou de achizitii si se poate plati clientului cash sau prin compensare. Reperul de inlocuire, sa presupunem, ca exista in stoc, va fi operat in iesiri iar incasarea se va face in numerar sau prin compensare.
Daca prima operatiune de iesire a fost operata, in zona de sus, cu bon fiscal, atunci intrarea in gestiunea entitatii se poate opera in Intrari utilizand ca tip document O - borderou de achizitii si se poate plati clientului cash sau prin compensare. Reperul de inlocuire, sa presupunem, ca exista in stoc, va fi operat in iesiri iar incasarea se va face in numerar sau prin compensare.
Buna ziua,
Voi da un exemplu ptr pct. 2: eu- furnizorul,vand ca marfa catre un client o unitate PC intr-o configuratie deja stabilita. Imediat ce o primeste, clientul doreste ca HDD de 1TR (deci o componenta/piesa) sa fie inlocuit cu HDD de 2TR. Se factureaza catre client 1buc * HDD 2 TR cu disc de 100%, caci nu se incaseaza diferenta. Cum se introduce pe stoc 1 buc*HDD 1TR? Se poate face operatiunea in sectiunea de "operatii speciale"? Sau pot face ambele operatiuni aici? Caci una o substituie pe cealalta. Scade stocul ptr 1 buc HDD 2TR si creste stocul 1 buc HDD 1TR care nu este insotit de nici un document. Si nu este cazul de dezmembrare.
Legat de pct 1: reglarea ar trebui sa fie cantitativa si valorica
Multumesc
Voi da un exemplu ptr pct. 2: eu- furnizorul,vand ca marfa catre un client o unitate PC intr-o configuratie deja stabilita. Imediat ce o primeste, clientul doreste ca HDD de 1TR (deci o componenta/piesa) sa fie inlocuit cu HDD de 2TR. Se factureaza catre client 1buc * HDD 2 TR cu disc de 100%, caci nu se incaseaza diferenta. Cum se introduce pe stoc 1 buc*HDD 1TR? Se poate face operatiunea in sectiunea de "operatii speciale"? Sau pot face ambele operatiuni aici? Caci una o substituie pe cealalta. Scade stocul ptr 1 buc HDD 2TR si creste stocul 1 buc HDD 1TR care nu este insotit de nici un document. Si nu este cazul de dezmembrare.
Legat de pct 1: reglarea ar trebui sa fie cantitativa si valorica
Multumesc
Si de ce nu faci asa cum a mentionat GheorgheI642? Adica emiti o factura, un pe o pozitie stornezi HDD 1TB, iar pe cealalta pozitie facturezi HDD 2TB, valoarea facturii fiind zero. Pe factura faci referire la factura initiala.
Totusi de ce ai oferii un discount de 100% (cine ti-a propus aceasta varianta)?
Totusi de ce ai oferii un discount de 100% (cine ti-a propus aceasta varianta)?
nu am ce sa stornez atata timp cat piesa face parte din marfa( ea nu apare defalcat pe factura finala, asa a venit configurat). ea doar ar trebui sa-mi intre in stoc ( dar cum) in locul celei care se da.
Daca faci cum zice balazse mai sus sa vezi ce frumos ti se incarca gestiunea cu piesa returnata si se scade cea cu care s-a inlocuit si nu mai ai nevoie de operatiuni speciale.
Pentru TudosieN
Descrierea procesului a venit de la GheorgheI642 si nu de la mine.
Descrierea procesului a venit de la GheorgheI642 si nu de la mine.

Oi fi incalcat niste drepturi de autor
? Dar descrierea lui GheorgheI642 era generalista, a ta era direct pe material.

Buna ziua!V a rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoare situatie in ceea ce priveste inregistrarea in Alte operatii cu stocuri - operatii speciale: s-a descarcat un produs PROFIL si s-au incarcat 4 buc din acelasi profil dupa ce s-a taiat la diferite dimensiuni si apoi au fost vandute.Nu stiu daca treb inregistrata aici aceasta operatie dar la finalul lunii dupa inchidere si cand verific cartea mare contul 607 se inchide mai putin cu aceasta suma de la incarcare- descarcare care este si cea corecta dar nu stiu daca este ok ca in balanta sa apara sold 607 mai mare fata de ceea ce se inchide.Nu se mai poate face verificarea pt 121 intre conturile de venituri si chelt diferenta fiind exact aceasta suma..Va rog o parere legat de aceasta situatie si daca este bine unde am inregistrat operatia expusa sau cum ar trebui sa procedez.Va multumesc!
- balazse246
Ai operat corect, si de altfel este corect cum procedeaza programul, vezi postare de pe blog:
https://www.sagasoftware.ro/despre-norme-%c8%99i-cutume/
Daca nu iti place cum procedeaza, poti sa faci o inregistrare prin articole contabile, unde pe o pozitie stornezi inregistrarea, dupa care il inregistrezi as cum doreti.
https://www.sagasoftware.ro/despre-norme-%c8%99i-cutume/
Daca nu iti place cum procedeaza, poti sa faci o inregistrare prin articole contabile, unde pe o pozitie stornezi inregistrarea, dupa care il inregistrezi as cum doreti.
Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine!
Am o problema legata de contul 607 la sfarsit de 2024. In cursul anului am folosit Operatii Speciale pentru transformarea marfurilor din bucati in seturi (descarcare si incarcare).
Acum soldul 607 este mult mai mare decat ce se inchide in contul 121.
Care ar fi rezolvarea pentru a corecta balanta? sau pot face o nota explicativa la bilant in care sa explic ca suma din 121 este reala si diferenta reprezinta o operatiune speciala?
De anul trecut folosesc programul Saga, asa am fost indrumata sa folosc operatii speciale pentru aceasta operatiune de a crea seturi.
Va multumesc!
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine!
Am o problema legata de contul 607 la sfarsit de 2024. In cursul anului am folosit Operatii Speciale pentru transformarea marfurilor din bucati in seturi (descarcare si incarcare).
Acum soldul 607 este mult mai mare decat ce se inchide in contul 121.
Care ar fi rezolvarea pentru a corecta balanta? sau pot face o nota explicativa la bilant in care sa explic ca suma din 121 este reala si diferenta reprezinta o operatiune speciala?
De anul trecut folosesc programul Saga, asa am fost indrumata sa folosc operatii speciale pentru aceasta operatiune de a crea seturi.
Va multumesc!