Bună seara! Am nevoie de ajutor pt. inregistrarea unei facturi de achizitie din Italia ( are cod de TVA de Italia) , emisă prin EMAG Marketplace. Factura este emisă în lei, în limba română. Are valoarea de 1350 lei + (TVA 22%) 297 lei = Total 1.647 lei. Practic s-a platit și TVA-ul specific în Italia. Am citit că începând cu 01 Iulie 2022, conform modificarilor UE, toate facturile de livrare din cadrul UE (între sate) se vor emite cu TVA, care se va plati de catre cumparator! Nu mai avem taxare inversă?? Cum inregistrez factura, pt. că in Saga C, nu se acceptă TVA de 22%? La - Tip factura - ce vom pune? La - Tipul T -, îmi face nota 4426=4427 256,5 lei (19% din valoare) !!! Practic tot TVA-ul plătit ar trebui dedus fara a mai fi și colectat ca la taxare inversă, nu?!! Pentru această factura se va face d390?
Mulțumesc pt. ajutor!
Achizitie intracomunitara cu TVA 22%
Re: Achizitie intracomunitara cu TVA 22%
Nu ați înțeles ce ați citit. Doar facturi în comerț la distanță prin platforme electronice, emise pentru livrări de bunuri către persoane NEÎNREGISTRATE în scopuri de TVA, nu către oricine, se emit cu TVA.
În acest caz adăugați TVA la prețul de achiziție pentru că e taxă nerecuperabilă. Nu puteți deduce un astfel de TVA. Se introduce pe tip factură, nu se declară în 390.
În acest caz adăugați TVA la prețul de achiziție pentru că e taxă nerecuperabilă. Nu puteți deduce un astfel de TVA. Se introduce pe tip factură, nu se declară în 390.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Calcul gresit DIURNA in programul SAGA C
Despre calculul Diurna din sectiunea Diverse - Diurna - Program SAGA C: NU CALCULEAZA CORECT. Avem mai multe CONTRACTE INDIVIDUALE DE MUNCA pentru aceeasi persoana (unele inactive) si doar unul activ. Programul vede primul C.I.M. inregistrat in sectiune Salariatii, astfel salariul de raportare este cel din primul C.I.M. (adica cel de acum 2, 3... atunci cand a fost inregistrat chiar daca nu mai este activ).
Apoi la sectiunea cont exemplu 542.01 nu duce si in cont analitic ex: 542.000012 - programul creaza un nou cont 542.01. Cred ca ar trebui sa duca in cont 625.01 acesta este contul pentru diurne si apoi sa duca in contul 542.000001 unde dorim.
Poate se rezolva aceste probleme.
Apoi la sectiunea cont exemplu 542.01 nu duce si in cont analitic ex: 542.000012 - programul creaza un nou cont 542.01. Cred ca ar trebui sa duca in cont 625.01 acesta este contul pentru diurne si apoi sa duca in contul 542.000001 unde dorim.
Poate se rezolva aceste probleme.
-
DIURNA EXTERNA MAI MARE DE 120 ZILE CALENDARISTICE
Lucrez la o firma de transport rutie de marfa. Din Legea 72/31.03.2022 rezulta ca: Tratamentul fiscal al diurnei daca durata deplasarii depaseste 120 de zile calendaristice intr-un an este urmatorul:
Daca un angajat este in deplasare pentru mai mult de 120 de zile, diurna primita in perioada de timp ce depaseste 120 de zile este considerata venit de natura salariala si va fi supusa impozitului pe salarii si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii pe statul de plata.
Intrebare: Cele 120 zile calendaristice pe an trebuiesc sa fie intr-o perioda consecutiva sau toate perioadele deplasarii insumate ce depasesc 120 zile calendaristice sunt incluse in venituri salariale si se impoziteaza ca atare.
Va multumesc.
Daca un angajat este in deplasare pentru mai mult de 120 de zile, diurna primita in perioada de timp ce depaseste 120 de zile este considerata venit de natura salariala si va fi supusa impozitului pe salarii si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii pe statul de plata.
Intrebare: Cele 120 zile calendaristice pe an trebuiesc sa fie intr-o perioda consecutiva sau toate perioadele deplasarii insumate ce depasesc 120 zile calendaristice sunt incluse in venituri salariale si se impoziteaza ca atare.
Va multumesc.
Re: Achizitie intracomunitara cu TVA 22%
Referitor la contul 542, poti selecta contul pe care il doresti tu, adica poti selecta manual 542.000012 (si sa nu lasi 542.01, de altfel ar fi important ca la "salaritia" -> "detalii" sa pui bifa la "genereaza analitic la 542", iar la contractele care deja s-au incheiat si nu mai folosesti contul, in "plan contur" poti sa pui bifa la "blocat").
Avand in vedere ca se utilizeaza doar pentru calcul depasirii plafonului.
Cand esti in meniu, apasa pe butonul F1 si se va deshide manualul de utilizare si o sa vezi modul cum trebuie utilizat/completat.
Avand in vedere ca se utilizeaza doar pentru calcul depasirii plafonului.
Cand esti in meniu, apasa pe butonul F1 si se va deshide manualul de utilizare si o sa vezi modul cum trebuie utilizat/completat.