CONTRACTUL DE COMODAT

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
haraidunr877
Mesaje: 2
Membru din: Vin Apr 04, 2008 12:00 am

CONTRACTUL DE COMODAT

#1 Mesaj de haraidunr877 »

Se inregitreaza la Adm.Financiara? cum deduci cheltuielile? ce clauze poti sa stipulezi? cum sa intocmesc un contract in care sa fiu ferit de probleme cu Fiscul.

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#2 Mesaj de paturcai »

Contractul de comodat se semneaza sub semnatura privata (nefiind nevoie de inregistrarea acestuia la nicio entitate).
Contractul de comodat (folosinta gratuita a unor utilaje, autoturisme, spatii, etc) este o forma legala ce da posibilitatea "clientului" sa isi inregistreze legal cheltuielile generate de folosirea unui bun.
Clauzele contractului obliga "beneficiairul" acestei forme de folosinta sa intretina bunul si sa-l predea in starea initiala in care a fost primit. Dupa intocmirea contractului se va face si un proces verbal din care sa reiasa pe cat posibil cu exactitate situatia in care se gaseste bunul luat "in folosinta gratuita", pentru ca la sfarsitul perioadei sa-l predea in aceeasi stare.
Pe perioada folosintei bunului, cheltuielile sunt deductibile dpdv fiscal.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

promovest96
Mesaje: 1113
Membru din: Mar Noi 25, 2008 12:00 am

#3 Mesaj de promovest96 »

Daca se face un contract de comodat pt un spatiu cu destinatia depozit si se negociaza cu proprietarul plata apei la suma contanta de 25 ron lunar , pot sa-mi inreistrez cheltuiala aceasta de apa in contabilitate? entionez ca spatiul e intr-o casa, la apa nu exista contor.
Adica e ok daca mentionez suma de 25 lei in contractul de comodat si sa-mi fie si deductibila fiscal?


Multumesc

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 26166
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#4 Mesaj de tomac »

Nu. Nu e defel în regulă.
Contractul de comodat presupune folosirea cu titlu gratuit a unui bun.
Pentru a suporta plata utilităților trebuie sa existe un contract între furnizorul de utilități și utilizatorul spațiului.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

promovest96
Mesaje: 1113
Membru din: Mar Noi 25, 2008 12:00 am

#5 Mesaj de promovest96 »

Cu apa asta nu stiam cum sa procedez, va multumesc pentru lamurire.

Si inca ceva vreau sa mai adaug, pe acelasi spatiu eu platesc curent proprietarului (nenea vine cu factura si eu o platesc)...si nestiind cum sa procedez, am sunat la asistenta contribuabili Oradea si mi-a zis ca pot inregistra factura in contabilitate si sa consider cheltuiala deductibila fiscal, doar ca sa o inregistrz fara TVA. Si am mentionat ca factura vine pe numele proprietarului, si nu a firmei. Insemna ca nici factura de curent nu am procedat bine ca am inregistrat-o?
Atunci sa mai ai incredere in ce zic cei de la asistenta contribuabili?:roll:


Multumesc!

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#6 Mesaj de paturcai »

In contractul de comodat, SPATIUL se foloseste gratuit, adica proprietarul nu primeste niciun ban dar UTILITATILE le plateste cel care ocupa acel spatiu. Asa scrie si in contract: cheltuielile aferente sunt suportate de catre beneficiar.
Facturile aferente respectivului spatiu, se trec intr-un decont si se inregistreaza in contabilitate fie dxirect pe cheltuiala fie se inregistreaza folosind creditori diversi pentru constituirea obligatiei de plata.
1. Direct pe cheltuieli:
605 = 5311/5121
2. Constituirea obligatiei:
605 = 462.analtic distinct
si concomitent:
462.analitic distinct = 5311/5121

TomaC v-a raspuns corect: nu pot negocia o plata/cheltuiala fara sa am document justificativ. TomaC in raspunsul dat nu spune ceea ce dvs. ati concluzionat: ca nu se inregistreaza cheltuielile proprietarului in contabilitatea beneficiarului. El doar a lasat sa se inteleaga ca fara documente justificative nu puteti inregistra nimic in contabilitate.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

promovest96
Mesaje: 1113
Membru din: Mar Noi 25, 2008 12:00 am

#7 Mesaj de promovest96 »

tomac scrie: Pentru a suporta plata utilităților trebuie sa existe un contract între furnizorul de utilități și utilizatorul spațiului.
Pai eu am inteles ca document justificativ in acest caz este contractul incheiat intre chirias si furnizorul de utilitati.
Ca doar eu asa vroiam sa achit apa, pe baza unei dispozitii de plata din casierie.

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#8 Mesaj de paturcai »

No comment!
:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#9 Mesaj de vinczellero »

daca am un contract de comodat pentru un tractor ,pot sa imi deduc cheltuielile cu combustibilul ? trebuie prevazut in clauze acest lucru ?
va rog cine are un model de contract de comodat pentru bunuri mobile sa mi-l trimita si mie !!!

eugen01
Mesaje: 7018
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#10 Mesaj de eugen01 »

CONTRACT DE COMODAT
- Model -
I. PÃRŢILE CONTRACTANTE
Subsemnatul ___________________ domiciliat în ____________, ________________________________ identificat cu B.I. / C.I. seria _____ nr. __________, eliberat de ___________ la data de __________, în calitate de COMODANT, şi
Subsemnatul __________________ domiciliat în ____________, ___________________________________identificat cu B.I. / C.I. seria _____ nr. __________ , eliberat de ___________ ___________ la data de __________, în calitate de COMODATAR,
am convenit încheierea prezentului contract de comodat cu respectarea următoarelor clauze :
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
Art.1. Obiectul contractului este obţinerea folosinţei apartamentului în suprafaţă de ___ m.p. situat în ____________ , la adresa din ______________________.
Art.2. Predarea-primirea obiectului comodatului va fi consemnată în procesul verbal de predare-primire care se încheie pânã la data de ______________ şi constituie anexa nr. 1 la prezentul contract şi parte integrantă din acesta (în procesul verbal de predare-primire se va menþiona gradul de uzură al bunului fix şi stadiul în care se predă).
III. DURATA CONTRACTULUI
Art.3. Durata contractului este de ______________ cu începere de la data de __________ până la data de ____________.
IV. OBLIGAŢIILE COMODATARULUI
Art.4. Comodatarul se obligã:
a) sã se îngrijească de conservarea lucrului împrumutat ca un bun proprietar şi chiar mai bine decât de lucrurile sale, pe care este obligat să le sacrifice la nevoie în vederea conservării lucrului împrumutat, întrucât contractul este încheiat în interesul său;
b) să întrebuinţeze lucrul numai la destinaţia determinată prin natura lui sub sancţiunea plăţii de daune interese;
c) sã suporte riscul pieirii fortuite a bunului, cu excepţia întrebuinţării normale şi fără culpă din partea sa;
d) să suporte cheltuielile necesare folosinţei lucrului, neavând dreptul să ceară restituirea lor deoarece acestea sunt accesoriu al folosinţei;
e) sã nu încredinţeze lucrul cu orice titlu unei terţe persoane;
f) să restituie la scadenţă lucrul împrumutat în natura sa specifică.
V. RĂSPUNDEREA COMODATARULUI
Art. 5. Comodatarul răspunde pentru deteriorarea sau pieirea în tot sau în parte a lucrului, dacã nu dovedeşte că deteriorarea sau pieirea s-a produs fortuit sau că deteriorarea este consecinţa folosirii potrivit destinaţiei şi fãrã culpă din partea sa.
VI. STINGEREA EFECTELOR COMODATULUI
Art.6. Raporturile contractuale încetează prin restituirea lucrului în stare corespunzătoare la termenul prevăzut în contract.
În cazul nerespectării obligaţiilor de către comodatar, comodantul poate cere rezilierea contractului conform regulilor generale.
În caz de moarte a uneia dintre părţi obligaţiile trec asupra succesorilor în drepturi potrivit regulilor generale.
Moştenitorii comodatarului sunt obligaţi sş restituie imediat bunul, chiar dacã termenul prevăzut în contract nu a ajuns la scadenţă.
VII. LITIGII
Art.7. Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract de comodat, se vor soluţiona pe cale amiabilă.
În cazul în care acest lucru este imposibil, litigiul va fi dedus spre soluţionare instaţelor judecãtoreşti de drept comun.
Încheiat astăzi ......................... conform art. 1560 C. civ. în __ exemplare originale pentru fiecare parte.
COMODANT, COMODATAR,

(la o gugaleala se gasesc mai multe modele, asemanatoare, mai au un articol doua in plus sau in minus dar cam asa arata.Evident mai trebuie aranjat in pagina, dat o forma mai ..aratoasa)

petriself
Mesaje: 478
Membru din: Dum Ian 13, 2008 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

#11 Mesaj de petriself »

CONTRACT DE COMODAT

Nr…… .din ……………



1.PARTILE CONTRACTANTE :

Incheiat intre :

Art.1. ___________________________ cu domiciliul in _____________________ str._________________nr.______jud.______________, in calitate de comodant, si

Art.2. SC ___________________________________ cu sediul in _______________ str._______________________Nr.____Bloc___ap.___ inregistrata la ORC Cluj sub nr. J12/ /200 , CUI , reprezentata prin Administrator _____________________________, in calitate de comodatar,

2. OBIECTUL CONTRACTULUI :

Art.3. Obiectul contractului il constituie remiterea spre folosinta temporara, gratuita a comodatarului, incepand cu data de ____________, a autoturismului marca___________
cu numar de circulatie ________________ care constituie proprietatea exclusiva a comodantului, situat in localitatea ____________________str._____________ nr.____

3. TERMENUL CONTRACTULUI

Art.4. Imprumutul se acorda pe termen nelimitat.

4. DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR

Art.5. Comodantul are dreptul :
- de a primi, la incetarea contractului, bunul in stare corespunzatoare;
- de a exercita, in cazul refuzului de restituire a bunului de catre comodatar, actiunea reala in revendicare sau actiunea ce deriva din prezentul contract.

Art.6. Comodatarul are dreptul :
- de a folosi bunul pentru realizarea intereselor proprii societatii;
- de a efectua, pe cheltuiala sa investitii si reparatii necesare derularii activitatii, care vor ramane in patrimonial sau;

Art.7. Comodantul se obliga :
- sa remita bunul la incheierea prezentului contract;

Art.8. Comodatarul se obliga:
- sa ingrijeasca si sa conserve bunul, ca un bun proprietar
- sa foloseasca bunul potrivit destinatiei sale, sub sanctiunea de daune interese;
- sa suporte toate cheltuielile de intretinere si cele de reparatie pe durata acestui contract
- sa restituie bunul la incetarea contractului.

5. RASPUNDEREA CONTRACTUALA

Art.9. Comodatarul isi asuma riscul tuturor cazurilor fortuite, indiferent de culpa.

6.FORTA MAJORA

Art.10. Forta majora apara de raspundere partea care o invoca.

Art.11. Partea care invoca forta majora o poate face opozabila celeilalte parti cu conditia
instiintarii de aparitia cauzei de forta majora in cel mult 5 zile de la aparitia acesteia, adaugand o confirmare de la autoritati competente care sa certifice realitatea si exactitatea cauzei.

7. INCETAREA CONTRACTULUI

Art.12. Prezentul contract inceteaza prin restituirea lucrului de catre comodatar, in stare corespunzatoare dupa satisfacerea trebuintelor de catre acesta.

Art.13. Prezentul contract inceteaza la cererea comodantului, cu acordarea unui termen de preaviz de 15 zile calendaristice.

8. LITIGII

Art.14. Litigiile dintre partile contractante , in cazul in care nu pot fi solutionate pe cale amiabila, sunt solutuinate de catre instantele judecatoresti competente.

Prezentul contract a fost incheiat astazi___________, in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta.


COMODANT, COMODATAR,

. . . . . . . . . . . . . SC. . . . …

eugen01
Mesaje: 7018
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#12 Mesaj de eugen01 »

p>

e cazul sa il sterg pe cel pus de mine???

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#13 Mesaj de paturcai »

Pe forum NU SE STERGE NIMIC, sau ma rog se sterge in niste limite.
Chiar daca acum acest model Eugen01 nu e bun, se va gasi cineva interesat si-l va lua.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#14 Mesaj de vinczellero »

multumesc mult petriself !!! o zi buna ! :lol:

Avatar utilizator
danilevicis
Mesaje: 1737
Membru din: Vin Ian 05, 2007 1:00 am
Localitate: Bucovina
Contact:

Re: CONTRACTUL DE COMODAT

#15 Mesaj de danilevicis »

Asociatul unic, proprietarul al unui spatiu (el, ca persoana fizica individuala), poate face contract de comodat cu firma la care el insusi este asociat unic, pt ca spatiul sa functioneze ca magazin al firmei? este ok? implica ceva incompatibilitati? Multumesc anticipat pt orice raspuns.
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

Scrie răspuns