Impozit pe reducerea rezervei legale

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
niculescut
Mesaje: 33
Membru din: Mar Noi 06, 2018 11:07 am

Impozit pe reducerea rezervei legale

#1 Mesaj de niculescut »

Buna ziua,
Platitor imp. pe profit reduce rezerva legala (datorita reducerii CS) in trim IV. Cum e corect: sa fac o nota contabila 4411 = 691 cu impozitul calculat sau sa trec in ecranul Impozit pe profit la casuta Rezerva legala suma rezervei micsorate cu minus?

Multumesc frumos!

gheorghei642
Mesaje: 1075
Membru din: Lun Mai 10, 2010 12:00 am

Re: Impozit pe reducerea rezervei legale

#2 Mesaj de gheorghei642 »

Reducerea capitalului social va putea fi făcută numai după trecerea a două luni din ziua în care hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Dupa cererea depusa (dupa doua luni dIn ziua in care hotararea AGEA a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a) la registrator ONRC, de reducere a capitalului social, a fost admisa ,prin incheiere, atunci:
a) din punct de vedere contabil, rezerva legala poata sa ramina la acelasi nivel;
b) din punct de vedere fiscal trebuie sa fie dedusa doar maxim 20% din capitalul redus.;
Diferenta dintre rezerva constuita initial si cea ajustata va fi impozitata la calculul impozitului pe profit efectuat in decembrie 2023, fiind tratata ca element similar veniturilor si adunata la profitul fiscal. In declaratia 101 intocmita pentru anul 2023, suma de ..... lei va fi trecuta pe randul "Elemente similare veniturilor".
Daca din punct de vedere contabil se doreste ca rezerva legala sa ramina la nivelul initial, atunci nu se mai face nici-o inregistrare contabila.
Se poate recurge, pentru claritatea informatiilor, si la crearea a doua analitice la contul 1061, unul pentru suma deductibila si unul pentru diferenta nedeductibila.
In functie de starea/situatia fiecarei entitati si daca din punct de vedere contabil se doreste diminuarea acesteia pana la nivelul de minim 20% din capitalul social redus, atunci in hotarirea AGA pentru aprobarea situatiilor financiare ale anului 2023 ( presupunem noi, din cerere, nu rezulta) se poate aproba diminuarea acesteia cu suma reprezentand diferenta, aceasta utilizandu-se fie pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti fie pentru distribuirea de dividende actionarilor/asociatilor.

Scrie răspuns