Buna ziua.
micro, platitor de tva
dupa semnaea contractului de donatie auto (pj-pj) prin notar, am facut demersuri la spit pentru scoaterea din evidentele contabile, iar dansii imi cer si factura unde sa fie mentionate: serie caroserie, serie motor si capacitate cilindrica... (desi am transmis ctr donatie si restul doc)
1. poate fi donat un auto neamortizat integral?
2. ulterior, este obligatoriu ca donatorul sa emita factura?
3. sau este suficient ctr de donatie? (dpdv contabil)
4. daca emit factura, valoarea este 0?
5. valoarea de piata sau
6.valoarea ramasa de amortizat?
7. legat de TVA (achiztia auto a fost facuta de la o asociatie in 2023 si nu s a dedus tva la achizitie). in urma donatiei, ce implicatii sunt pe partea de tva?
Va multumesc
donatie auto neamortizat integral
Re: donatie auto neamortizat integral
buna ziua.
revin cu o mentiune, donatia este pj-u.a.t
daca cineva cu experienta are un pct de vedere, m ar ajuta.
de la spit mi au comunicat ca donatorul emite factura cu valoare 0
dar nu mi este clar legat de tva daca sunt implicatii..avand in vedere ca auto nu este amortizat complet
revin cu o mentiune, donatia este pj-u.a.t
daca cineva cu experienta are un pct de vedere, m ar ajuta.
de la spit mi au comunicat ca donatorul emite factura cu valoare 0
dar nu mi este clar legat de tva daca sunt implicatii..avand in vedere ca auto nu este amortizat complet
Re: donatie auto neamortizat integral
Da, pe langa contractul de donatie, emiti si factura pe zero in care scrii datele solicitate, factura in baza careia scoti si de la tine din imobilizari autoturismul din patrimoniu.
Deasemenea daca nu s-a dedus TVA la achizitie, nici tu la donatie nu colectezi TVA.
Totodata sa tii cont ca cheltuiala cu donatia este cheltuiala nedeductibila fiscal.
Nici eu nu am experienta in astfel de cazuri cu donatii, dar din ce am citit, asa am inteles eu.
Deasemenea daca nu s-a dedus TVA la achizitie, nici tu la donatie nu colectezi TVA.
Totodata sa tii cont ca cheltuiala cu donatia este cheltuiala nedeductibila fiscal.
Nici eu nu am experienta in astfel de cazuri cu donatii, dar din ce am citit, asa am inteles eu.