sume datorate si neachitate, dar si nesolicitate

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
damaschinc

sume datorate si neachitate, dar si nesolicitate

#1 Mesaj de damaschinc »

Buna ziua. Datoram suma A unei societati, facturata la bunuri cumparate in 2 luni consecutive in urma cu 5 ani. Dupa aceasta perioada isi "aminteste" si le cere. Dand la o parte "dedesubtul", noi putem opune cu succes prescriptia dreptului de a cere. Nu este si n-a fost cazul. Aceste "datorii" ce regim contabil capata? Multumesc.

pomparaus

Re: sume datorate si neachitate, dar si nesolicitate

#2 Mesaj de pomparaus »

Daca partenerul face dovada ca ti-a trimis in ultimii 3 ani "confirmare de sold", sau orice alta dovada ca ti-a solicitat suma restanta, nu ai cum sa ii prescrii. iar daca ii prescrii, devin venituri impozabile.

damaschinc

#3 Mesaj de damaschinc »

"Prescrierea" poate fi constatata numai in instanta. Daca o cere pe cale judecatoreasca. Dar daca s-a lipsit stiind ca exista aceasta cale?

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Cum adica, sa solicite el prescrierea pe cale judecatoreasca?! Eventual te-ar da in judecata pentru recuperare debit, nu pt.prescriere si inca odata trebuie sa demonstreze ca ti-a solicitat debitul, iar tu ai fost un client rau platnic si te castiga inclusiv cu penalitati de intarziere si cheltuieli de judecata.

damaschinc

#5 Mesaj de damaschinc »

Cred c-am fost cam neclar. In creditul contului apare suma X . Creditorul ma contacteaza dupa 5 ani, ca vrea banii. De fapt intre noi a fost o intelegere verbala de o compensare, de care a cam "uitat". Si d-aia a venit dupa 5 ani cu solicitarea. A renuntat, dupa ce i-am adus aminte. Fata de prescripotia la care ma refeream, o pot opune eu cu succes in instanta, ceea ce nu este cazul. Indiferent cum, banii raman in contul nostru. Problema este: ce regim contaabil au?

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

Fa compensarea despre care vorbesti. Cat despre regimul contabil, ti-am raspuns deja : cand le prescrii le faci venituri impozabile.
Ultima oară modificat Vin Oct 25, 2024 1:31 pm de către pomparaus, modificat 1 dată în total.

damaschinc

#7 Mesaj de damaschinc »

Le pot "prescriu" eu?? Sau, prin "venit impozabil" o fac?

pomparaus

#8 Mesaj de pomparaus »

Iti face administratorul adresa : catre serv.contabilitate...ävand in vedere ca SC X...nu a solicitat debitul datorat de firma noastra in valoare de ...nr.fc.....si ca au trecut 5 ani de la data emiterii, va rog sa le prescrieti si sa le faceti venituri impozabile cu inscrierea in evidenta contabila....

damaschinc

#9 Mesaj de damaschinc »

Da, este o solutie. Multumesc. Nu stiu cum sa-mi activez "bang-bang" la raspunsuri!

Scrie răspuns