Procent compensare in cota forfetara

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
berceal550

Procent compensare in cota forfetara

#1 Mesaj de berceal550 »

Buna ziua. Avem o situatie care pana acuma nu am avut si nu inteleg cum sa o abordez.
Firma de comert ( magazin) cumpara produse agricole ( branza) de la producatori individuali. s-a facut factura pe care se specifica : " Procent de compensare in cota forfetara conform legii 227/2015art.315/1. Am gasit legea, am citit si acel articol din lege, am vazut ca procentul de compensare este de 8%. Eu cum trebuie sa inregistrez aceasta factura la mine in contabilitate, adica ce tip de documet sa selectez? La cota de TVA voi pune 8% ? asa am dedus ca ma lasa sa deduc tva-ul in acelasi procent cu cota forfetara. aici mi s-a tras roleta si nu pricep.
Multumesc anticipat

herganiec

Re: Procent compensare in cota forfetara

#2 Mesaj de herganiec »

În cazul cotei forfetare, nu se utilizează contul 4426 (TVA deductibil), deoarece nu poți deduce această sumă ca TVA (8%) reprezintă o formă de rambursare indirectă acordată producătorilor agricoli pentru TVA-ul suportat în lanțul lor de aprovizionare.
În acest caz, magazinul nu deduce TVA-ul aferent acestei cote de 8%, ci îl include în costul bunurilor achiziționate. Practic, acești 8% sunt considerați un cost suplimentar pentru firmă.
EXEMPLU Valoare bunuri (fără cotă forfetară): 1.000 lei;
Cotă de compensare forfetară (8%): 80 lei;
Total factură: 1.080 lei.
ACHIZITIE 371 "Mărfuri" = 401 "Furnizori" 1.080 lei
PLATA 401 "Furnizori" = 5121 "Conturi la bănci în lei" / 5311 "Casa în lei" 1.080 lei
Producătorul agricol nu este plătitor de TVA în regim normal, ci aplică această cotă forfetară conform regimului special.
Tu, ca firmă, nu deduci această sumă drept TVA. Este un cost inclus în prețul de achiziție al bunurilor.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

berceal550

#3 Mesaj de berceal550 »

multumesc frumos pentru indrumare

tomac

#4 Mesaj de tomac »

@herganiec - ba da. Se poate deduce. Există o rubrică distinctă în decont pentru așa ceva.
@berceal - operați factura și puneți cota forfetară de 8% la cotă TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns