cumparare echipamente si utilaje de la persoana fizica
-
cumparare echipamente si utilaje de la persoana fizica
Hello tutoror! Imi puteti spune va rog ce operatiuni contabile se fac in cazul in care eu societate, cumpar un utilaj si echipament in valoare de 13.000 euro de la o persoana fizica? Si cum il inregistrez pe imobilizare/amortizare, pe fiecare in parte (in masura in care se poate individualiza), sau mai degraba la gramada? (Aferente unei linii de vopsitorie). Multumesc!
-
Re: cumparare echipamente si utilaje de la persoana fizica
Sorry. Din 200 care au citit pana acum, nimeni n-ar vrea sa si spuna ceva?
ai contract de vânzare-cumpărare sau factură?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Nu e PFA e persoana fizica, deci clar nu exista factura, ci contract de vanzare-cumparare.
Ar trebui sa fie detaliate in contract : utilajul cu denumirea lui si valoarea si ce include acel echipament?
Ar trebui sa fie detaliate in contract : utilajul cu denumirea lui si valoarea si ce include acel echipament?
cred că ar trebui:
Contract de vânzare-cumpărare: Acesta este documentul principal justificativ. În contract trebuie să fie specificate detaliile privind bunurile (descriere, valoare pe fiecare componentă, dacă se poate individualiza) și condițiile de plată.
Proces-verbal de predare-primire
Declarație pe proprie răspundere a persoanei fizice: Se poate solicita pentru a certifica faptul că bunurile sunt deținute în mod legal
persoana fizică nu este plătitoare de TVA deci
2131 "Echipamente tehnologice" = 462 "Creditori diverși" 13.000 euro
plata prin virament
462 "Creditori diverși" = 5121 "Conturi la bănci în euro" 13.000 euro
Recomandarea este să individualizezi dacă există o justificare rezonabilă, pentru a permite o gestionare mai precisă și ajustarea amortizării în caz de vânzare sau înlocuire a unei componente.
Contract de vânzare-cumpărare: Acesta este documentul principal justificativ. În contract trebuie să fie specificate detaliile privind bunurile (descriere, valoare pe fiecare componentă, dacă se poate individualiza) și condițiile de plată.
Proces-verbal de predare-primire
Declarație pe proprie răspundere a persoanei fizice: Se poate solicita pentru a certifica faptul că bunurile sunt deținute în mod legal
persoana fizică nu este plătitoare de TVA deci
2131 "Echipamente tehnologice" = 462 "Creditori diverși" 13.000 euro
plata prin virament
462 "Creditori diverși" = 5121 "Conturi la bănci în euro" 13.000 euro
Recomandarea este să individualizezi dacă există o justificare rezonabilă, pentru a permite o gestionare mai precisă și ajustarea amortizării în caz de vânzare sau înlocuire a unei componente.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Intrebarea intrebarii, musai raport de evaluare? Un raport de evaluare va putea doar clarifica sa zicem o valoare de piata si asta destul de relativa, nu prea are cu ce se compara. Contractul de vanzare cumparare (evident, fara factura) va contine si obligatia vanzatorului de a pune in functiune echipamentul, de a-i asigura eficienta, mentenanta, etc. Adica sa faca si treaba. Acest cost suplimentar, evident ca-l impinge peste pretul pietei. Cum vom stabili valoarea contarctului altfel decat o negociere? Negociere care "la pachet" ar insemna valoarea intregului contract de vanzare-cumparare, nu? Care astfel ar face nu numai inutil un raport de evaluare chiar de-i cumparat de la un "afiliat", mai mult, incurca. Nu stiu, asa zic. Eu. Ce ar zice un eventual pandar...fiscal?
Care dintre cei ce ti-au raspuns vorbesc despre vreun raport de evaluare?!
Contractul sa fie detaliat pe repere si valoare. Normal ca e negociere directa intre parti - pandarul fiscal ar avea ceva de spus daca pretul ar fi exagerat de mic comparativ cu piata - dar si aici e de interpretat, daca eu vand ceva sub valoarea de piata din diverse motive.
Contractul sa fie detaliat pe repere si valoare. Normal ca e negociere directa intre parti - pandarul fiscal ar avea ceva de spus daca pretul ar fi exagerat de mic comparativ cu piata - dar si aici e de interpretat, daca eu vand ceva sub valoarea de piata din diverse motive.
-
Da "pomparus", cam asa gandesc si eu. Stima.